Taktování RAM - DDR4 G.SKILL

Taktujete či jinak upravujete své PC? Sdělte nám své zkušenosti, vložte sem své dotazy…

Moderátoři: Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Uživatelský avatar
Faster1
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 652
Registrován: srpen 11
Pohlaví: Muž

Re: Taktování RAM - DDR4 G.SKILL

Příspěvekod Faster1 » 16 kvě 2018 21:51

Ok. zkusil jsem zatím aplikaci Psensor. dělá to co potřebuji. akorát mi tam chybí otáčky větráků (je tam vidět pouze od grafiky) a případně by se hodilo vidět i napětí.
A spustíš pod Wine i HWMonitor?
Klidně bych nějaký antivir pro jistotu nainstaloval. ale nvm co je dobrý pod Linuxem. Ačkoliv Linux mám stejně výhradně jen kvůli té stresstestapp.

No vyzkoušel jsem tu stresstestapp s příkazem (jak uvádí na Asus fóru):
stressapptest -W -s 36000

Ten příkaz W. píše se u něj:
-W : Use more CPU-stressful memory copy (false)
to znamená. že když dám -W. tak se to nastaví na false?

Dal jsem to na 10 hodin a zdá se. že ok:
StressTestApp - 10 hours - W.png


Přikládám zde ještě komplet log, jako přílohu, přímo sem na fórum se nevejde, překročen max. počet znaků.
Chtěl bych se ujistit, jestli je to ok.
StressTestApp - 10 hours - W.docx


Tohle:
Log: Pausing worker threads in preparation for power spike (35400 seconds remaining)
Log: Seconds remaining: 35390
Log: Resuming worker threads to cause a power spike (35385 seconds remaining)

Je ok? Má se to tak chovat?

RAMky samy o sobě jsou tedy asi ok.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


MB: ASROCK Fatal1ty Z370 Gaming K6 CPU: Intel Core i7-8700K @ 5,1GHz/4,9 AVX/4,6 cache; 1,41V Delid FAN: NZXT Kraken X62 RAM: G.SKILL 2x8GB DDR4 4200MHz @ CL16 TridentZ 1,5V GPU: Zotac GTX 1080Ti AMP Extreme Core Edition (11GB) SSD: Samsung 960 EVO 500GB, 850 EVO 500GB, 840 EVO 120GB HDD: Seagate 2TB, 3TB PSU: Corsair RM850i Case: Fractal Design Define R6 Black TG Monitor: BenQ XL2411Z

Reklama
Turion
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2052
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Taktování RAM - DDR4 G.SKILL

Příspěvekod Turion » 17 kvě 2018 11:28

Kvůli testování bych se s antivirem neobtěžoval. A ani pak ne http://wiki.ubuntu.cz/antivirus
Díky za tip na Psensor. Já v něm vidím otáčky větráčku na CPU i procenta větráčku na grafice, jelikož mám momentálně starou GT230 bez snímače otáček.
Napětí zatím nevím kde zobrazit jinde, než v terminálu příkazen sensors a v hardinfo je to samé jako v sensors teminálu.
HWMonitor spustím, ale neukáže žádný senzor. CPU-Z a další se chová podobně. Chce to hledat aplikace pro linux:).
V terminálu se mi hodil příkaz cpufreq-info, kde je vidět, jesli fungují úsporné stavy procesoru a frekvence.
Na tom screenu máš celkem vysoké teploty disků.....

Dodatečně přidáno po 9 hodinách 27 minutách 20 vteřinách:
Tak po delším bádání jsem narazil na zprovoznění programu Open Hardware Monitor. Release Version 0.8.0 Beta
Linux:Open Hardware Monitor running on Debian Linux 6.0 using the Mono Framework.
https://askubuntu.com/questions/780826/ ... re-monitor

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2402
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Taktování RAM - DDR4 G.SKILL

Příspěvekod dom324 » 18 kvě 2018 20:18

Na antivir bych se taky vykašlal. Když to máš jen stress test RAM, šance že tě něco dostane je nula nula nic.
Faster1 píše:To jinými slovy znamená, že když to už budu mít komplet odladěné, bez erroru a další den zapnu PC (třeba po 15 hod. co byl vypnutý), tak to může být najednou zas nestabilní, protože tam dá řadič jinou konfiguraci? Potom ale nechápu, jak je teda možný najít plně stabilní konfiguraci, když tam jeden den řadič hodí to a druhý ten zas něco jiného.

Řadič je v těch konfiguracích celkem konstantní - na první pokus nastaví vždy hodně podobné nastavení. Pokud nějaké nastavení nabootuješ bez trénování jednou a bude stabilní, bude stabilní v drtivém počtu bootů - řadič nastaví všechno skoro stejně, může se stát že jednou něco trochu nezvládne nastavit a RAM by třeba za 2 hodiny stress testování vyhodila error, ale to se stane třeba jednou za půl roku + taková "nestabilita" neovlivní žádnou aplikaci.

Faster1 píše:Ono když se zrychluje RAM, tak se nezrychluje celkový výkon CPU, jako takového, ne? V případě, když je vytížený na 100% tak jádra toho pořád zpracují stejně, ne? Mělo by to ovlivňovat to, jak rychle se dostanou do jader instrukce, který potřebuje zpracovat, ne? Tudíž navyšování vcore asi není potřeba, ale nejsem si jistej, jestli se v tomhle nepletu.

Vytížení CPU na 100% nemusí znamenat, že jsou vytíženy všechny výpočetní prostředky - zrovna teď o tom psal zaměstnanec Netflixu https://www.svethardware.cz/vyuziti-pro ... orsi/46539 OS bere jako vytíženou výpočetní jednotku i takovou, která jen čeká na data (z RAM a hlavně z Cache). Když je třeba instrukce na sečtení čísel X a Y, a číslo X se poflakuje v L3 Cache, daná jednotka bude dělat nic dokud se k ní číslo X nedostane.
Když se zvýší rychlost RAM/Cache, bude se méně cyklů čekat na data = za danou jednotku času se zpracuje více instrukcí.

To je škoda že OCCT neumožňuje jet i po prvním erroru.

-W by mělo zvyšovat intenzitu a být více náročné, ale co jsem četl, tak v nových verzích je -W zapnuto automaticky a nemusí se tam psát.

Jo to je v pořádku, ty power spike jsou nějaký test nárazové zátěže.

Podle tohohle to vypadá, že jsou 1000% RAM stabilní (doslova, ono se pro 100% stabilitu doporučuje hodina StressAppTest, ty jsi projel 10x tolik :D ).
Můžeš ještě projet MemtestHCI (stačí 400%) jestli chceš mít jistotu že StressAppTest dělá to co má - jestli i ten bude bez erroru, RAM rozhodně ty errory v OCCT nedělá.

Uživatelský avatar
Faster1
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 652
Registrován: srpen 11
Pohlaví: Muž

Re: Taktování RAM - DDR4 G.SKILL

Příspěvekod Faster1 » 20 kvě 2018 17:34

Turion:
Ok, dík za info. Možná by se na napětí našla taky nějaká appka, moc jsem to zatím nehledal, ale to není zas tolik potřeba. Jinak jo, teploty disků tam jsou vyšší, ty SSD jsou umístěný vzadu na desce, to bych je musel jedině přemístit. Na ty HHD leda přidat větrák kolem nebo přímo na ně, ale zas tolik bych to asi nehrotil, protože všechny tyhle disky se při klidu stejně vypínají. Tady při tom testu byly zapnuté - protože se kvůli tomu monitorovacímu programu nemohly uspat. Ale to hlavní M2 SSD v tom programu chybí.

dom324:
Teď jsem si všiml, že v biosu je jedna asi docela důležitá položka v DRAM advanced settings - MRC Fast Boot a já to měl doteď na enabled. Tak jsem si to teď přepnul na disabled. A co jsem se dočetl, tak když je tohle zapnutý, tak právě to trénování RAM neprobíhá. Takže mi to do teď asi netrénovalo.

MRC Fast Boot.png

(Fotka není z mojí desky, ale to jedno mám to úplně stejné a měl jsem to na enabled.)

Enabled - While cold booting, MRC directly restores memory data from valid NVRAM wihout hardware training.
Disabled - The cold booting with memory detection and hardware training

Nevíš co přesně dělá Command Tristate a Realtime Memory Timing?

Aha, no tak o tomhle jsem nevěděl, že to Windows reportují takhle, to pak taky lecos vysvětluje. Podle toho článku je problém spíš v tom, že máme pomalé RAM vůči tomu jaké tu jsou CPU, než v pomalé cache, co jsem tak pochopil.

Ono ale původně jsem to myslel tak, že pokud je CPU opravdu skutečně vytížený na 100%, tak jádra CPU, co zvládnou při plném vytížení zpracovat by mělo být pořád stejné množství, ne? Pokud se nezvýší frekvence jader. Rychlost RAM a cache ovlivňuje to, jak rychle se data dostanou do jader. Čili, když se zvýší rychlost RAM, tak pokud je samotná RAM stabilní, tak potom podle mě nestabilitu asi způsobuje buď moc rychlá cache v CPU a/nebo IO a/nebo SA. Možná bych zkusil snížit cache o 100MHz, jestli budu mít pořád error, nebo taky bych mohl zvýšit vcore, protože to napájí i cache, ale zvyšovat vcore jen kvůli cache asi není něco, co by vůči výkonu vyplatilo.

V OCCT to nejde no, aby jelo dál i po erroru.

U W tam píšou:
-W : Use more CPU-stressful memory copy (false)

Jestli teda to znamená, že když se nenapíše, tak se nastaví na false a když napíše, tak true. Ok, no pokud nová verze nastavuje true automatiky, tak pro jistotu to tam vždy i tak připsat můžu :).

Ok, o těch power spikes jsem se chtěl jen ujsitit.

Pro jistotu jsem to nechal běžet delší dobu :D.

Ok, zkusím snížit cache a když nepomůže, tak MemTestHCI a pak dám vědět.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
MB: ASROCK Fatal1ty Z370 Gaming K6 CPU: Intel Core i7-8700K @ 5,1GHz/4,9 AVX/4,6 cache; 1,41V Delid FAN: NZXT Kraken X62 RAM: G.SKILL 2x8GB DDR4 4200MHz @ CL16 TridentZ 1,5V GPU: Zotac GTX 1080Ti AMP Extreme Core Edition (11GB) SSD: Samsung 960 EVO 500GB, 850 EVO 500GB, 840 EVO 120GB HDD: Seagate 2TB, 3TB PSU: Corsair RM850i Case: Fractal Design Define R6 Black TG Monitor: BenQ XL2411Z

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2402
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Taktování RAM - DDR4 G.SKILL

Příspěvekod dom324 » 22 kvě 2018 19:56

Kdyby bylo CPU skutečně vytížené na 100%, tedy všechny výpočetní jednotky by pracovaly a nečekaly na vůbec žádná data, zvýšení rychlosti RAM ani Cache by nemělo na výkon žádný vliv. Ale taková situace je u jakéhokoliv aspoň trochu složitého CPU nereálná - v momentě kdy CPU potřebuje k práci miliony bytů (což je jen obsah Cache, v RAM jsou další miliardy), není šance tam ty data dodat dostatečně rychle, aby výpočetní jednotky nečekaly.

Jo zkusil bych shodit tu Cache o 100MHz, klidně jen pro test jestli to dělá ona - dokud nevíme co ten error způsobuje, nemůžeme se toho erroru zbavit.

To MRC zní zajímavě. Jestli to chápu, tak přeskakuje trénink RAM a načte nějaké uložené hodnoty. Otázka je, jaké. Možná půjde nějak udělat, aby MRC uložilo nějaké super vytrénované hodnoty (např. nabootovat 5x na jiných frekvencích a pak na finální a uložit) a ty hodnoty pak MRC bude aplikovat při každém cold bootu. Ale kdo ví jak to funguje, na netu k tomu moc nemůžu najít.
K Real Time Memory Timing jsem našel tohle v manuálu od Asrocku:
Realtime Memory Timing
Enable/Disable realtime memory timings. When enabled, the system will allow performing realtime memory changes after MRC_DONE.
Chápu to tak, že když máš zaplé tohle i MRC a změníš něco v BIOSu, tak to bude ignorovat MRC a přetrénuje to RAM. A teď jestli to přetrénování uloží do té paměti (a MRC příště načte nové hodnoty) nebo jestli tam MRC příště šoupne zase ty staré hodnoty.
Ke Command Tristate jsem našel tohle:
Command Tri State
Enable for DRAM power saving.




Chybu nezpůsobuje přímo RAM nebo nízké/vysoké IO/SA. Ona se objeví kdekoliv mezi.
Tranzistory rozlišují stavy (0,1) jako určité hodnoty napětí. Jelikož tranzistory switchují tak rychle, že napětí nevyleze/nespadne na danou hodnotu (nevyleze až na plnou hodnotu, třeba na Vccio, nebo nespadne na 0V) a pohybuje se někde okolo daného napětí, jsou stavy 1 a 0 definovány jako nějaké rozmezí. Např. když je výstupní napětí tranzistoru mezi 1,5V a 1V bere se to jako 1 a 0 je 0V až 0,5V.
Nějaký tranzistor v RAM obsahuje uložený bit (nabitý na plných 1,5V), bit bude přečten, tím spadne o něco napětí, a začne cestovat do CPU. O něco spadne napětí při přesunu skrz vodiče, o něco spadne na dalších tranzistorech. Eventuálně se bit dostane ven z RAM a bude např. na 1,4V. To napětí pak spadne při cestě z čipu na PCB RAM, spadne při přechodu do PCB desky, spadne cestou po vodičích v PCB, spadne při přesunu do socketu CPU. Když se bit dostane do řadiče, bude na 1,2V. Řadič bit zpracuje a pošle do jádra, napětí klesne na 1,1V, což je stále v rámci hodnoty 1. Ale když bit dorazí do jádra, už bude pod 1V (tedy pod hodnotou která se bere jako 1 a nad hodnotou která se bere jako 0) a tudíž nelze předpovědět jak ho budou další tranzistory brát - můžou ho brát jako 1 a nebude chyba, nebo ho můžou brát jako 0 a nastane chyba.

Chyba nenastala v nějakém určitém členu (RAM, SA, IO), ale prostě se posbírala po cestě. Kdyby bylo IO a SA ideálně vyladěno. napětí by v řadiči kleslo o něco méně a nemusela nastat chyba. Kdyby napětí v RAM bylo vyšší, nemusela nastat chyba. Kvůli tomu, že na začátku nebo někde uprostřed spadlo napětí o pár mV, se pak o x kroků dále objeví chyba až v jádře.
Tím, že se správně vyladí SA a IO, si můžou RAM čipy dovolit aby jim napětí spadlo více = dosáhnou vyššího taktu/nižších časování, i přes to že v samotných RAM čipech neproběhla žádná změna.

Ve skutečnosti je to mnoohem složitější proces a napětí nejen klesá ale i roste, je to jen příklad, ty čísla jsou úplně jinde než reálné hodnoty.

Uživatelský avatar
Faster1
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 652
Registrován: srpen 11
Pohlaví: Muž

Re: Taktování RAM - DDR4 G.SKILL

Příspěvekod Faster1 » 27 kvě 2018 15:47

To je pravda, ale co se týče OCCT Small Data, tak to využívá RAM právě jen na 96MB. Takže tam to na tolik dat z RAM zas nečeká, tedy při tomhle testu, když je CPU na 100%, tak si myslím, že to bude mnohem blíže k reálnému 100% využití výpočetních jednotek, než třeba při Large.

Zkusil jsem snížit cache o 100MHz a trochu se to zlepšilo, error po 3 hod.:
Error - 3hod. 8m. - 1,29V VCCIO ; 1,32V VCCSA; 1,15V VCCST; 4,5GHz cache.png


Ale pořád je někde ještě něco, co není úplně ok.

Ohledně toho MRC a Realtime Memory Timing to chápu přesně stejně, jak ty. Otázka je právě, co je lepší.
No zatím bych asi nechal MRC Fast Boot na disabled a Real Time Memory Timing na enabled.
Tak Command Tri State radši nechám na disabled.


dom324 píše:Chybu nezpůsobuje přímo RAM nebo nízké/vysoké IO/SA. Ona se objeví kdekoliv mezi.
Tranzistory rozlišují stavy (0,1) jako určité hodnoty napětí. Jelikož tranzistory switchují tak rychle, že napětí nevyleze/nespadne na danou hodnotu (nevyleze až na plnou hodnotu, třeba na Vccio, nebo nespadne na 0V) a pohybuje se někde okolo daného napětí, jsou stavy 1 a 0 definovány jako nějaké rozmezí. Např. když je výstupní napětí tranzistoru mezi 1,5V a 1V bere se to jako 1 a 0 je 0V až 0,5V.
Nějaký tranzistor v RAM obsahuje uložený bit (nabitý na plných 1,5V), bit bude přečten, tím spadne o něco napětí, a začne cestovat do CPU. O něco spadne napětí při přesunu skrz vodiče, o něco spadne na dalších tranzistorech. Eventuálně se bit dostane ven z RAM a bude např. na 1,4V. To napětí pak spadne při cestě z čipu na PCB RAM, spadne při přechodu do PCB desky, spadne cestou po vodičích v PCB, spadne při přesunu do socketu CPU. Když se bit dostane do řadiče, bude na 1,2V. Řadič bit zpracuje a pošle do jádra, napětí klesne na 1,1V, což je stále v rámci hodnoty 1. Ale když bit dorazí do jádra, už bude pod 1V (tedy pod hodnotou která se bere jako 1 a nad hodnotou která se bere jako 0) a tudíž nelze předpovědět jak ho budou další tranzistory brát - můžou ho brát jako 1 a nebude chyba, nebo ho můžou brát jako 0 a nastane chyba.

Chyba nenastala v nějakém určitém členu (RAM, SA, IO), ale prostě se posbírala po cestě. Kdyby bylo IO a SA ideálně vyladěno. napětí by v řadiči kleslo o něco méně a nemusela nastat chyba. Kdyby napětí v RAM bylo vyšší, nemusela nastat chyba. Kvůli tomu, že na začátku nebo někde uprostřed spadlo napětí o pár mV, se pak o x kroků dále objeví chyba až v jádře.
Tím, že se správně vyladí SA a IO, si můžou RAM čipy dovolit aby jim napětí spadlo více = dosáhnou vyššího taktu/nižších časování, i přes to že v samotných RAM čipech neproběhla žádná změna.

Ve skutečnosti je to mnoohem složitější proces a napětí nejen klesá ale i roste, je to jen příklad, ty čísla jsou úplně jinde než reálné hodnoty.


Aha, tak až takhle podrobně jsem to neznal. Ale chápu to a dává to smysl. No ovšem i přesto, že nic nefailuje samo o sobě, tak z toho vyplývá, že stejně bude muset někde pohnout napětím, abych se erroru zbavil a nebo třeba trochu zpomalit RAM (i přesto že je sama o sobě stabilní).

------------------

A jinak jsem ještě pro test zkoušel pohnout s tREFI a tCKE a při tREFI 30000 mám o cca 1000MB/s vyšší rychlosti. A tCKE můžu nastavit mezi 4-15. Ale s vyšším mám vyšším rychlost, než s nižším, takže u tohoto asi taky platí vyšší = lepší. Změna z 8 na 15 přinesla dalších cca 500MB/s navíc.

Ale já už to asi nechám ty terciální na výchozí, budu asi celkem happy, když plně stabilizuji to, co mám nastavené nyní :). I tak jsem si už celkově pomohl nějakých 4000MB/s oproti výchozím časováním.

Navíc by to zas požadovalo asi opět vyšší IO/SA nebo vcore k tomu, aby to bylo plně stabilní (a se vším jsem už celkem blízko doporučeným limitům), protože, když jsem měl error na jádře při těchto nastaveních a pak jsem dal vcore o 0,01V vyšší, tak už error na jádře nebyl, byl jen error a po delší době, ale tak jako tak to bylo v rámci pár minut.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
MB: ASROCK Fatal1ty Z370 Gaming K6 CPU: Intel Core i7-8700K @ 5,1GHz/4,9 AVX/4,6 cache; 1,41V Delid FAN: NZXT Kraken X62 RAM: G.SKILL 2x8GB DDR4 4200MHz @ CL16 TridentZ 1,5V GPU: Zotac GTX 1080Ti AMP Extreme Core Edition (11GB) SSD: Samsung 960 EVO 500GB, 850 EVO 500GB, 840 EVO 120GB HDD: Seagate 2TB, 3TB PSU: Corsair RM850i Case: Fractal Design Define R6 Black TG Monitor: BenQ XL2411Z

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2402
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Taktování RAM - DDR4 G.SKILL

Příspěvekod dom324 » 27 kvě 2018 18:09

Obecně stress testy (a hlavně small data) jsou dělané tak, aby většina dat byla udržena v Cache a do RAM se sahalo minimálně (vyjma large data), takže tam je CPU hodně blízko k tomu teoretickému vytížení 100%.

4000MB/s nabraných na sekundárních časováních je slušné :) Ještě bych možná zkusil upravit primární a command rate - když máš teď vypnuté MRC, třeba se dostaneš níž (a otestovat to moc času nezabere).

Zajímavé, že se zvyšujícím tCKE Ti roste propustnost, zkusím se podívat jestli se u mě bude chovat stejně.

Faster1 píše:Navíc by to zas požadovalo asi opět vyšší IO/SA nebo vcore k tomu, aby to bylo plně stabilní (a se vším jsem už celkem blízko doporučeným limitům), protože, když jsem měl error na jádře při těchto nastaveních a pak jsem dal vcore o 0,01V vyšší, tak už error na jádře nebyl, byl jen error a po delší době, ale tak jako tak to bylo v rámci pár minut.

Nemuselo by se nutně napětí zvyšovat, když jsou časování volné a snížíš je, tak prakticky jen využíváš volnou rezervu. Tzn. i bez zvyšování napětí můžeš časování snížit, protože tam stále je rezerva (jestli Auto nastavuje nějaké časování třeba na 28, bez zvýšení napětí se můžeš stabilně dostat až třeba na 20. Není to tak, že každé snížené časování je vykoupeno zvýšením napětí). Proto je někdy dobré si prostě nastavit napětí pevně a říct si, že do něj už nebudu rýpat, a pak hledat nejagresivnější stabilní nastavení s daným napětím - protože vždy když se zvýší napětí posunou se limity a lze se dostat se vším níže, a tak se to pak dá ladit do nekonečna.

Uživatelský avatar
Faster1
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 652
Registrován: srpen 11
Pohlaví: Muž

Re: Taktování RAM - DDR4 G.SKILL

Příspěvekod Faster1 » 01 čer 2018 23:26

Těch 4000MB/s je nabraných i včetně primárních. No Command Rate mi snížit nešel, tam se dá asi jen nastavit buď 1 nebo 2, že? S 1 jsem ani nenabootoval, ale ještě můžu zkusit. I když v zápisu a kopírovaní je to spíš jen 2000MB/s.

V základu (výchozí časování od desky):
cachemem.png


Po snížení Prim+sek.:
cachemem_CL16_nove.png


Jj s vyšším tCKE mi roste výkon, neuložil jsem si fotky z AIDY při 4, ale s 4 (což je min) jsem měl horší rychlosti, než s 15 (což je max).

Toto je s tREFI 30000 a tCKE 15:
cachemem_CL16_nove-tREFI_30000_to druhe_15.png


No ohledně napětí na DRAM tam může být ještě rezerva, ale ohledně toho IO/SA to jsem právě ladil vůči té aktuální rychlosti, takže tam už by se asi pravděpodobně muselo zvyšovat i když záleží asi od toho, jak moc se zvýší rychlosti. To zní jako dobrá taktika dát tam to nejvyšší, které bych chtěl provozovat a podle toho zrychlovat, dokud to nebude stabilní. Ale když se IO a SA chová tak, že když je přestřelené, tak to způsobuje nestabilitu, tak potom stejně nebudu vědět, jestli mám errory proto, že jsem to už přestřelil a nebo naopak proto, že ještě to ještě nedostřelil, vůči rychlosti, kterou používám. A nebo prostě mohu mít nevhodnou kombinaci a to se pak mohu snažit zbytečně. Tam je to těžší, když si to žádá vždy specifickou správnou kombinaci.

Ještě bych se chtěl zeptat, ohledně toho IO a SA, jaký bys tam ty osobně viděl limity pro běžné používání? Říkali jste, že by neměly být moc přes 1,3V, ale platí to takhle stejně pro obě dvě? Ono totiž IO je na default 0,95 a SA 1,05 - tj. 0,1V rozdíl. Tudíž bych tak nějak předpokládal, že max. hodnota by u IO měla být cca o těch 0,1V méně, než u SA.
Podle všeho co jsem našel, tak IO se doporučuje max. 1,25-1,3V a SA max. 1,3-1,35V.
No já momentálně mám 1,29V IO a 1,32V SA. Takže už tam moc rezerva není, hlavně tedy u IO.
S DRAM už jsem na asi doporučeném max. 1,5V.
Vcore 1,41V, tam bych asi tak do 1,45V jít mohl, v případě potřeby.

Ovšem je tu ještě jedna věc, jak jsem si s tím posledně hrál, tak jsem to nějak ehm pokazil. I přesto, že jsem vše vrátil tak, jak bylo, tak mi teď z nějakého důvodu OCCT small data padají do cca 10ti min (a to i po 2-3 cold bootech po více jak 16 hod. off), přitom předtím 2-3 hod. takhle komfigurace bez erroru, asi zkusím načíst komplet bios default nastavení a nahodím vše postupně zpět.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
MB: ASROCK Fatal1ty Z370 Gaming K6 CPU: Intel Core i7-8700K @ 5,1GHz/4,9 AVX/4,6 cache; 1,41V Delid FAN: NZXT Kraken X62 RAM: G.SKILL 2x8GB DDR4 4200MHz @ CL16 TridentZ 1,5V GPU: Zotac GTX 1080Ti AMP Extreme Core Edition (11GB) SSD: Samsung 960 EVO 500GB, 850 EVO 500GB, 840 EVO 120GB HDD: Seagate 2TB, 3TB PSU: Corsair RM850i Case: Fractal Design Define R6 Black TG Monitor: BenQ XL2411Z

Uživatelský avatar
Faster1
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 652
Registrován: srpen 11
Pohlaví: Muž

Re: Taktování RAM - DDR4 G.SKILL

Příspěvekod Faster1 » 24 čer 2018 19:25

Tak OCCT small data jsem zatím nechal být, to by byla asi stejně jen ztráta času, dokud budu ladit RAM. Zkusil jsem najít nejnižší stabilní hodnoty na primárních + sekundárních, dostal jsem se až na tyhle hodnoty (u tRFC 270 způsobovalo už errory a 275 je stabilní, tak to jsem jako jediné s přesností na 1 neladil (tady by tak malý rozdíl stejně nepoznal). Ale všechny ty ostatní jsou na doraz stability, cokoliv o 1 méně už způsobuje errory.

20180623_155730_new.jpg


20180623_155737_new.jpg


20180623_155747_new.jpg


U terciárních jsem změnil pouze tREFI a tCKE. tREFI mi běží stabilně i na maximální hodnotu - 65535 a tCKE 4 (minimum) běží stabilně taky, původně jsem psal, že s vyšší hodnotou mám vyšší rychlosti, tak to jsem se spletl, teď když jsem obojí přeměřoval 3x s maximální i minimální hodnotou, tak s minimální to je rychlejší, i když tam není žádný moc velký rozdíl, max. pár stovek MB/s. Za to změna tREFi z výchozího cca 11000 na těch 65535 mi přinesla skoro 2000MB/s u čtení a u ostatního taky dost. Těch 65535 mi běží stabilně.

Tyhle nastavení prošly v StressTestApp 19 hodin bez erroru. Ale hodina podle mě nestačí, pokud tedy chceme prověřit úplnou stabilitu, protože s některými nastaveními jsem měl error třeba až po 6-7 hod. Někdy jen pár minut po hodině, záleží, jak moc daleko to bylo od stability.

Ten zbytek terciárních jsem nijak neměnil. Ladil jsi u sebe nějak i tyhle časování? V biosu u nich není ani žádný popis, co dělají, jen min. a max. hodnota. Případně jestli víš, jaké hodnoty bych mohl zkusit, co by mohlo být stabilní, abych nešel úplně na blint, nebo jestli má smysl tyhle časování vůbec řešit, nevím, jak moc mají vliv na výkon.

Mám nyní v AIDĚ:
cool.png


Read: 62000MB/s
Write: 43700MB/s
Copy: 46300MB/s

Díky.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
MB: ASROCK Fatal1ty Z370 Gaming K6 CPU: Intel Core i7-8700K @ 5,1GHz/4,9 AVX/4,6 cache; 1,41V Delid FAN: NZXT Kraken X62 RAM: G.SKILL 2x8GB DDR4 4200MHz @ CL16 TridentZ 1,5V GPU: Zotac GTX 1080Ti AMP Extreme Core Edition (11GB) SSD: Samsung 960 EVO 500GB, 850 EVO 500GB, 840 EVO 120GB HDD: Seagate 2TB, 3TB PSU: Corsair RM850i Case: Fractal Design Define R6 Black TG Monitor: BenQ XL2411Z

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2402
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Taktování RAM - DDR4 G.SKILL

Příspěvekod dom324 » 24 čer 2018 20:24

Já mám teciální komplet jiné (a mám jich o dost méně), takže tam Ti moc neporadím :(
Ještě pod terciálními časováními by jsi měl mít RTL a IOL - mělo by to být poměrně málo nastavení a vliv na výkon má být celkem vysoký. Ale jak přesně je upravit Ti neřeknu, protože je nemám :D
Můžeš se podívat/poptat tady https://www.overclock.net/forum/5-intel ... hread.html
Command Rate 1 Ti fakt nejde? Poměrně dost lidí v tom vlákně ho zvládá.

Turion
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2052
Registrován: březen 16
Pohlaví: Muž

Re: Taktování RAM - DDR4 G.SKILL

Příspěvekod Turion » 24 čer 2018 20:33

Nějak malé skóre máš na write oproti: https://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/ob ... -small.png

Uživatelský avatar
dom324
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2402
Registrován: prosinec 16
Pohlaví: Muž

Re: Taktování RAM - DDR4 G.SKILL

Příspěvekod dom324 » 24 čer 2018 20:47

Taky se mi ten write zdá oproti read nízký. https://www.overclock.net/photopost/dat ... ae85_1.png podobná frekvence, on má 60k zápis. A copy má taky poměrně o dost vyšší.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jake RAM DDR4
    od Sykrin » 04 led 2018 21:32 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    1
    215
    od xbs
    04 led 2018 21:39
  • Prodám Ram do laptopu 4GB DDR4
    od jayden » 30 čer 2018 16:00 » v P: Hardware
    2
    423
    od jayden
    04 črc 2018 20:03
  • Výběr RAM paměti/í DDR4 do PC
    od geekercz » 13 srp 2018 19:59 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    9
    317
    od geekercz
    13 srp 2018 21:14
  • RAM Corsair 8GB ( 2x4GB ) 3000MHz DDR4 | Záruka
    od Karrex » 28 říj 2018 13:15 » v P: Hardware
    0
    1869
    od Karrex
    29 říj 2018 23:26
  • nacenění procesoru I5 6500 + 16gb ddr4 ram
    od tesarpaul » 20 led 2018 22:18 » v P: Hardware
    1
    365
    od Marfy
    20 led 2018 22:27

Zpět na “Taktování a další úpravy PC”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 4 hosti