Zdravím
na začátek jsem na linux totální lama. Ale potřeboval bych udělat kompletní image disku sdb pomocí příkazu DD a netuším co tam mám špatně můžete mi prosím někd pomoci. Ubuntu 20.04
Děkuji
Dodatečně přidáno po 9 minutách 18 vteřinách:
A už to asi vidím není třeba zadávat dev sda protože na tom disku právě operuji je to tak?
Problém s DD příkazem, co dělám špatně?
-
- Level 3.5
- Pohlaví:
Problém s DD příkazem, co dělám špatně?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Re: Problém s DD příkazem, co dělám špatně?
Zadavas nesmyslnou cestu pro ten image.
Mas tam cestu k disku a na konci nazev souboru, coz je nesmysl.
Cesta k souboru musi vest na souborovy system, ne na zarizeni.
To je jako kdybys zadal na Windows DISK0:IMAGE.IMG a myslel C:\IMAGE.IMG.
Mas tam cestu k disku a na konci nazev souboru, coz je nesmysl.
Cesta k souboru musi vest na souborovy system, ne na zarizeni.
To je jako kdybys zadal na Windows DISK0:IMAGE.IMG a myslel C:\IMAGE.IMG.
-
- Level 3.5
- Pohlaví:
Aha a jak to tedy má být správně? Myslel jsem že c:\ tam nahrazje právě /dev/sda
Dodatečně přidáno po 2 minutách 46 vteřinách:
řekněme třeb, že to chci uložit na externí disk sdc
Dodatečně přidáno po 2 minutách 46 vteřinách:
řekněme třeb, že to chci uložit na externí disk sdc
-
- Level 3.5
- Pohlaví:
Příkaz DD nepromíji omyl v pojmenování. To si uvědom jako riziko.
Podle návodů GEMINI, které jsem ale nepoužil na vlastní kůži, lze vytvořit kopii oddílu/disku jako jiný oddíl, nebo kopii vloží do souboru. ...atd.
EDIT: Jak dále píše petr22, byly informace získané z GEMINI chybné, vyzkoušel jsem a smazal je.
Podle návodů GEMINI, které jsem ale nepoužil na vlastní kůži, lze vytvořit kopii oddílu/disku jako jiný oddíl, nebo kopii vloží do souboru. ...atd.
EDIT: Jak dále píše petr22, byly informace získané z GEMINI chybné, vyzkoušel jsem a smazal je.
Naposledy upravil(a) meda2016 dne 15 pro 2024 09:24, celkem upraveno 1 x.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
To, ze image lze udelat do souboru, ktery uz musi existovat je prece uz z principu ptakovina. Jak by mohl existovat?
Vstupni cesta je zarizeni, tzn /dev/neco, vystupni je soubor na souborovem systemu pocinaje rootem, tzn /neco
dd if=/dev/sdA of=/home/uzivatel/image.img
Pozor, at si nepremazes cely oddil tim co nechces, protoze to neni jako ve Windows, kde se te to 3x zepta jestli to
myslis vazne - prikaz v Linuxu udela to, co mu zadas, bez ohledu na nasledky.
Vstupni cesta je zarizeni, tzn /dev/neco, vystupni je soubor na souborovem systemu pocinaje rootem, tzn /neco
dd if=/dev/sdA of=/home/uzivatel/image.img
Pozor, at si nepremazes cely oddil tim co nechces, protoze to neni jako ve Windows, kde se te to 3x zepta jestli to
myslis vazne - prikaz v Linuxu udela to, co mu zadas, bez ohledu na nasledky.
-
- Level 3.5
- Pohlaví:
Smazal jsem chybné rady od GEMINI.
Já osobně bych se nedrbal s DD ale použil bootovací flešku s CloneZilla a jejího průvodce.
Já osobně bych se nedrbal s DD ale použil bootovací flešku s CloneZilla a jejího průvodce.
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Obraz disku samozřejmě jde udělat do jakéhokoliv souboru, jedno jestli existuje nebo ne, protože se přepíše novým obsahem. Stejně tak soubor s obrazem lze zapsat na jakýkoliv disk s dostatečnou kapacitou, stejnou nebo libovolně větší. Jenom ten soubor musíš vytvářet v místě kde to lze udělat, což určitě není /dev/sda2
Takže jako první věc musíš pochopit rozdíl mezi diskem a oddílem. Fyzický disk má označení například sda, a na něm může být libovolný počet očíslovaných fyzických a logických oddílů (partition). Skutečné operační systémy dokáží z kteréhokoliv z nich kdykoliv nabootovat, Widle ne. Když použiješ příkaz lsblk, uvidíš třeba něco takového:
Protože v *nixových systémech je soubor vše, nejenom soubory, ale i adresáře, disky, klávesnice, RAM, CPU, zvuková karta, síťové rozhraní, prostě úplně všechny věci v počítači a dokonce i jednotlivé právě běžící procesy, všechno to je viditelné jako soubory, které najdeš v jednom adresářovém stromě (který je vlastně také soubor, zkus příkaz tree /). Nejsou tu žádné jednotky popsané písmeny, což je pozůstatek ukradený z primitivního osmibitového systému CP/M z roku 1974!
Dostupná hardwarová zařízení uvidíš v adresáři /dev, neboli devices, to ostatní zase jinde.
Nejdřív se podívej do sloupce TYPE, kde právě vidíš rozdíl mezi diskem a oddílem. Můžeš samozřejmě udělat obraz celého disku se všemi oddíly naráz, nebo jen konkrétního oddílu. Tak si to rozebereme:
Pokud budu v tuto chvíli chtít udělat zálohu té flashky, v promptu vidíš že se nacházím ve svém domovském adresáři (~) v podadresáři zálohy a podle znaku $ poznáš že jsem obyčejný uživatel (který na tuhle činnost nemá oprávnění), musím přikázat něco takového:
Tím říkám:
Mohl bych také vynechat tu jedničku a udělat obraz celé flashky sdc, ale jde mi jen o oddíl. S jeho obrazem mohu potom libovolně pracovat, například ho příkazem mount připojit do adresářového stromu a používat ho jako jakýkoliv jiný oddíl ze skutečného disku, kopírovat z něj soubory nebo naopak do něj.
Mezitím se mohlo cokolív dít s tou původní flashkou a já budu chtít obraz zase vrátit na ní, přikážu:
V tuto chvíli je dobré mít na paměti to "disk destroyer", protože veškerá data na flashce budou přepsána obrazem a neexistuje způsob jak je dostat zpátky!!! No a protože *nixové systémy předpokládají že uživatel není debil a víc co dělá, neptají se a udělají to, okamžitě a nevratně. Potom debil začně kvičet že Linux je na hovno, protože mu zničil všechna data
Kdybys chtěl kopírovat přímo obsah flashky na jinou, samozřejmě to jde:
Tady jsem se nezabýval oddíly a přebouchnul to natvrdo i s tabulkou. Samozřejmě musí ta cílová flashka být dostatečně velká, aby se na ní vešel celý obsah zdroje.
DŮLEŽITÉ: všimni si, že pracuji s flashkou nepřipojenou do souborového systému. To proto, že se její obsah během kopírování nemůže a nesmí měnit! Z toho důvodu nelze udělat zálohu běžícího systému, který mám na sda1, protože si za chodu přepisuje pracovní data. Lze to udělat pouze jiným systémem, například nabootovaným z jiného oddílu nebo z jiné flashky.
Kdybych potom ten oddíl sda1 ze zálohy obnovil, zmizely by všechny změny v mém domovském adresáři provedené od okamžiku vytvoření té zálohy. Proto se adresář /home u velkých systémů umístuje na samostatný oddíl, aby se mohl samostatně zálohovat nezávisle na systému a naopak aby se při obnově systému nezměnil jeho obsah. Ale na doma mi to takhle stačí.
A něco navrch, až budu připravovat ten disk sdb na instalaci nového systému, udělám to příkazem
protože tohle opět smí udělat jenom root (správce). Proto tam máš napsáno "Operace zamítnuta".
Jo, a pokud ho ještě nemáš, nainstaluj si a nauč se používat Midnight Commander. Pracuje se s ním mnohem pohodlněji než s holým příkazovým řádkem, a pokud ho spustíš jako správce:
což poznáš podle # v promptu místo $, můžeš snadno provádět správcování bez toho opakovaného psaní sudo. Ale bacha, root je bůh který smí úplně všechno a kdekoliv, takže pokud v tu chvíli uděláš něco špatně, máš po datech! Takže roota používej jenom v případě nejvyšší nutnosti a co nejobezřetněji. Jak se říká:
Takže jako první věc musíš pochopit rozdíl mezi diskem a oddílem. Fyzický disk má označení například sda, a na něm může být libovolný počet očíslovaných fyzických a logických oddílů (partition). Skutečné operační systémy dokáží z kteréhokoliv z nich kdykoliv nabootovat, Widle ne. Když použiješ příkaz lsblk, uvidíš třeba něco takového:
Kód: Vybrat vše
faraon@tucnak:~/zalohy $ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 7,3T 0 disk
├─sda1 8:1 0 300G 0 part /
├─sda2 8:2 0 8G 0 part [SWAP]
└─sda3 8:3 0 7T 0 part /media/pi/DATA
sdb 8:16 0 18,2T 0 disk
sdc 8:32 1 14,9G 0 disk
└─sdc1 8:33 1 14,9G 0 part
Protože v *nixových systémech je soubor vše, nejenom soubory, ale i adresáře, disky, klávesnice, RAM, CPU, zvuková karta, síťové rozhraní, prostě úplně všechny věci v počítači a dokonce i jednotlivé právě běžící procesy, všechno to je viditelné jako soubory, které najdeš v jednom adresářovém stromě (který je vlastně také soubor, zkus příkaz tree /). Nejsou tu žádné jednotky popsané písmeny, což je pozůstatek ukradený z primitivního osmibitového systému CP/M z roku 1974!
Dostupná hardwarová zařízení uvidíš v adresáři /dev, neboli devices, to ostatní zase jinde.
Nejdřív se podívej do sloupce TYPE, kde právě vidíš rozdíl mezi diskem a oddílem. Můžeš samozřejmě udělat obraz celého disku se všemi oddíly naráz, nebo jen konkrétního oddílu. Tak si to rozebereme:
- sda: první harddisk, obsahuje tři oddíly, u kterých tě zajímají sloupce NAME a MOUNTPOINT:
- sda1: je připojený jako /, neboli kořen adresářového stromu, do kterého se na určená místa připojuje všechno ostatní, tam mám také systém a domovské adresáře všech uživatelů, ten by se powidlácku jmenoval C:.
- sda2: swapovací oddíl, kam se odkládá právě nepoužívaná část paměti,
- sda3: oddíl s daty, připojený v adresáři /media/pi/DATA, viděl bys ho jako D:.
- sdb: druhý harddisk, prozatím neobsahuje nic, je v záběhu.
- sdc: zasunutá flashka, obsahuje jen jeden oddíl, protože Widle jich na výměnných médiích víc nezvládnou:
- sdc1: v tuto chvíli nikam nepřipojený, to by bylo E:.
Pokud budu v tuto chvíli chtít udělat zálohu té flashky, v promptu vidíš že se nacházím ve svém domovském adresáři (~) v podadresáři zálohy a podle znaku $ poznáš že jsem obyčejný uživatel (který na tuhle činnost nemá oprávnění), musím přikázat něco takového:
sudo dd if=/dev/sdc1 of=Maxell16GB.img
Tím říkám:
- sudo - spustím jako správce (pokud jsem ve skupině root) příkaz
- dd - kopírování blokového zařízení, znamená to disk duplicator, nebo také disk destroyer!!!
- if - input file - odkud se má kopírovat, tedy první oddíl na flashce,
- of - output file - kam se data zkopírují, což bude soubor v tomto pracovním adresáři.
Mohl bych také vynechat tu jedničku a udělat obraz celé flashky sdc, ale jde mi jen o oddíl. S jeho obrazem mohu potom libovolně pracovat, například ho příkazem mount připojit do adresářového stromu a používat ho jako jakýkoliv jiný oddíl ze skutečného disku, kopírovat z něj soubory nebo naopak do něj.
Mezitím se mohlo cokolív dít s tou původní flashkou a já budu chtít obraz zase vrátit na ní, přikážu:
sudo dd if=Maxell16GB.img of=/dev/sdc1
V tuto chvíli je dobré mít na paměti to "disk destroyer", protože veškerá data na flashce budou přepsána obrazem a neexistuje způsob jak je dostat zpátky!!! No a protože *nixové systémy předpokládají že uživatel není debil a víc co dělá, neptají se a udělají to, okamžitě a nevratně. Potom debil začně kvičet že Linux je na hovno, protože mu zničil všechna data
Kdybys chtěl kopírovat přímo obsah flashky na jinou, samozřejmě to jde:
sudo dd if=/dev/sdc of=/dev/sdd
Tady jsem se nezabýval oddíly a přebouchnul to natvrdo i s tabulkou. Samozřejmě musí ta cílová flashka být dostatečně velká, aby se na ní vešel celý obsah zdroje.
DŮLEŽITÉ: všimni si, že pracuji s flashkou nepřipojenou do souborového systému. To proto, že se její obsah během kopírování nemůže a nesmí měnit! Z toho důvodu nelze udělat zálohu běžícího systému, který mám na sda1, protože si za chodu přepisuje pracovní data. Lze to udělat pouze jiným systémem, například nabootovaným z jiného oddílu nebo z jiné flashky.
Kdybych potom ten oddíl sda1 ze zálohy obnovil, zmizely by všechny změny v mém domovském adresáři provedené od okamžiku vytvoření té zálohy. Proto se adresář /home u velkých systémů umístuje na samostatný oddíl, aby se mohl samostatně zálohovat nezávisle na systému a naopak aby se při obnově systému nezměnil jeho obsah. Ale na doma mi to takhle stačí.
A něco navrch, až budu připravovat ten disk sdb na instalaci nového systému, udělám to příkazem
sudo fdisk /dev/sdb
protože tohle opět smí udělat jenom root (správce). Proto tam máš napsáno "Operace zamítnuta".
Jo, a pokud ho ještě nemáš, nainstaluj si a nauč se používat Midnight Commander. Pracuje se s ním mnohem pohodlněji než s holým příkazovým řádkem, a pokud ho spustíš jako správce:
sudo mc
což poznáš podle # v promptu místo $, můžeš snadno provádět správcování bez toho opakovaného psaní sudo. Ale bacha, root je bůh který smí úplně všechno a kdekoliv, takže pokud v tu chvíli uděláš něco špatně, máš po datech! Takže roota používej jenom v případě nejvyšší nutnosti a co nejobezřetněji. Jak se říká:
Windows problems: reboot!
Linux problems: be root!
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Level 3.5
- Pohlaví:
Díky nějaké úplné základy znám třeba o tom root přístupu vím i že se chová systém jako složky. Vlastně jsem při jednom z prvních pokusů i přemazal systém kopií toh disku který jsem chtěl zálohovat. Nevadí jediný důvod proč jsem si nainstaloval linux je abych dokázal udělat poměrně snadno kopii toho disku sdb víc moc na linuxu nepotřubuju, ale zkusím ten commander a zkusím jestli image dokážu připojit zajímalo by mne jestli s ním dokáži manipulovat tak abych viděl co tam je. Uvidím jak se to bude vyvýjet. Zatím moc děkuji za odpovědi.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
PS5 se odmítá připojit k 5GHz síti - hlásí špatné heslo
od Renee » 19 srp 2024 09:13 » v Vše ostatní (inet) - 14
- 4751
-
od Renee