Programování jádra linuxu
Re: Programování jádra linuxu
Jde mi o upravování jádra ubuntu
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
co v něm chceš měnit?
nejsem si jistej jestli uBuntu má otevřenej zdroják
nejsem si jistej jestli uBuntu má otevřenej zdroják
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
Jde mi o upravování jádra ubuntu
Jo, to už jsi psal. Tak začni třeba tím že si stáhneš zdrojáky pro svojí verzi Ubuntu, já to se 6.06. můžu udělat tady http://packages.ubuntu.com/source/dapper/devel/kernel-source-2.4.27 a tady http://packages.ubuntu.com/dapper/all/kernel-source-2.4.27/download. Samozřejmě k tomu budeš potřebovat kompilátor gcc, který předpokládám už máš nainstalovaný a balíček make s příslušenstvím, možná i pár dalších věcí, to zjistíš v závislostech.
Pak bude dobré se s tím vším naučit zacházet, tedy abys dokázal kernel zkompilovat, nainstalovat do systému, a hlavně ho nabootovat. Ale bacha, ne abys smazal ten aktuální a místo něj hodil svůj pokusný, to už bys nemusel nabootovat nikdy (jako ty mobily Samsung s Windows Phone 7 po aktualizaci před pár dny)
Můžeš mít kernelů několik a při startu vybrat v Grubu který se má spustit, na to stačí přidat jeden řádek v /boot/grub/menu.lst. Já jsem si tam přidal bootování konzole ve zvětšeném rozlišení, místo 640x480 jedu v 1024x768. Mám tak na obrazovce spóóóustu písmenek navíc...
No a pak se můžeš začíst do těch zdrojáků, což obnáší přes 150 MB ve více než 12500 souborech a zkusit tam něco přidat, pokud fakt skvěle ovládáš jazyk C. Pokud bys chtěl dělat něco jako ovladače, tak neuškodí podrobná znalost hardwaru, zhruba tak na úrovni jednotlivých hradel, až na tranzistory není potřeba jít
Jo, a také bys neměl programovat tímhle stylem
Ono to sice funguje, ale v takovém zdrojáku není možné najít a opravit jedinou chybu:
EDIT: Program je pod licencí GNU GPL3 nebo vyšší, a pokud by to někdo chtěl vážně používat, tak poskytnu novější verzi s větším rozsahem a nápovědou. Jinak úplně to samé v Linuxu dělá příkaz factor, obvyklá součást každé distribuce.
Jo, to už jsi psal. Tak začni třeba tím že si stáhneš zdrojáky pro svojí verzi Ubuntu, já to se 6.06. můžu udělat tady http://packages.ubuntu.com/source/dapper/devel/kernel-source-2.4.27 a tady http://packages.ubuntu.com/dapper/all/kernel-source-2.4.27/download. Samozřejmě k tomu budeš potřebovat kompilátor gcc, který předpokládám už máš nainstalovaný a balíček make s příslušenstvím, možná i pár dalších věcí, to zjistíš v závislostech.
Pak bude dobré se s tím vším naučit zacházet, tedy abys dokázal kernel zkompilovat, nainstalovat do systému, a hlavně ho nabootovat. Ale bacha, ne abys smazal ten aktuální a místo něj hodil svůj pokusný, to už bys nemusel nabootovat nikdy (jako ty mobily Samsung s Windows Phone 7 po aktualizaci před pár dny)

No a pak se můžeš začíst do těch zdrojáků, což obnáší přes 150 MB ve více než 12500 souborech a zkusit tam něco přidat, pokud fakt skvěle ovládáš jazyk C. Pokud bys chtěl dělat něco jako ovladače, tak neuškodí podrobná znalost hardwaru, zhruba tak na úrovni jednotlivých hradel, až na tranzistory není potřeba jít

Jo, a také bys neměl programovat tímhle stylem

Kód: Vybrat vše
#include<stdio.h>
int main(int argc, char *argv[]){int n,i,u;for(u=1;u<argc;++u){sscanf(argv[u],"%d",&n);if(n<0)n=-n;if(n){printf("Rozklad: %d\n",n);while(!(n%2)){printf("%d ",2);n=n/2;}for(i=3;i<=(n/i);i+=2){while(!(n%i)){printf("%d ",i);n=n/i;}}if(n>1)printf("%d",n);putchar('\n');}}printf("(C)2007 FARAON\n");return 0;}
EDIT: Program je pod licencí GNU GPL3 nebo vyšší, a pokud by to někdo chtěl vážně používat, tak poskytnu novější verzi s větším rozsahem a nápovědou. Jinak úplně to samé v Linuxu dělá příkaz factor, obvyklá součást každé distribuce.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Zpět na “LiNuX a ostatní alternativní OS”