Zdravím,
chtěl jsem se zeptat, jaký notebook vybrat pro operační systém Linux a jakou distribuci by jste mi doporučili?
D9ky moc
Notebook pro linux
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Notebook pro linux
Distribuci vyber takovou, která ti bude vyhovovat. Notebook chceš do kolika?
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

Pokud začínáš, tak ubuntu. Řeší se to taky tady: viewtopic.php?f=97&t=129557
i5 3350-P GTX 660 2GB 8GB DDR3 MSI B75A-G43
Toshiba satellite pro c50 i3,8GB RAM,120GB SSD
Xioami Redmi 1S
Toshiba satellite pro c50 i3,8GB RAM,120GB SSD
Xioami Redmi 1S
Četl jsem o ubuntu, ale nebyl jsem si jist, zdali je nejvhodnější pro začátek. Díky za ujištění
Notebook do 10 000 kč, maximálně 13 000 kč. Spíše by mě zajímalo k čemu silnější notebook u linuxu?
Notebook do 10 000 kč, maximálně 13 000 kč. Spíše by mě zajímalo k čemu silnější notebook u linuxu?
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Tak záleží k čemu ho budeš používat.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

No přemýšlím co všechno se na linuxu dá dělat.
Dají se tam tvořit dokumenty, nic víc mě nenapadá.
Úprava fotek GIMP, hry také nejsou. Tak co by potom zatěžovalo notebook?
Chci si zkusit linux a mít svižný notebook. Vím, že si člověk může zkusit lived DVD, ale zdá se mi, že do notebooku na psaní a základní věci stačí linux a přeci jen je svižnější než windows.
Nebo se mýlím budu rád, když mi to někdo vysvětlí.
Dají se tam tvořit dokumenty, nic víc mě nenapadá.
Úprava fotek GIMP, hry také nejsou. Tak co by potom zatěžovalo notebook?
Chci si zkusit linux a mít svižný notebook. Vím, že si člověk může zkusit lived DVD, ale zdá se mi, že do notebooku na psaní a základní věci stačí linux a přeci jen je svižnější než windows.
Nebo se mýlím budu rád, když mi to někdo vysvětlí.
- Kim Spotcom
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Já nechápu smysl dotazu. Linux jde na všech noteboocích skoro, sem tam jsou nějaké problémy, ale působí to na mě jako podřizování výberu notebooku pro linux. Spíš se zamysli nad parametry notebooku? Podsvícená klávesnice? Možnost mačkat >3 klávesy nejednou? Volný msata? Nekřupající plasty (tohle není záruka ani u notebooků n ejvyšší třídy), kvalitní displej? dotykový displej? Použitelné rozložení klávesnice? Trackpoint? Nutnost mechaniky? Počet USB 3.0? Třebaa s jedním USB 3.0 se blbě kopíruje mezi 2 USB. 3.0 disky. Omezení výkonu při vyšší záteěži?
Nejlepší obrana proti trollům je nereagova na ně.
Dotaz měl znamenat to, že jak moc silný notebook je potřeba pro dnešní verze linuxu a jakou verzi by jste doporučili.
Poté byl ještě jeden dotaz, zdali je potřeba výkonově silnější notebook pro linux nebo ne? Jelikož na něj asi nejsou žádné náročné programy.
A poslední dotaz je, zdali je vhodné si na notebook dávat linux, zdali to má nějaké výhody.
Sice asi trošku blbé otázky, ale já linux neznám.
Díky moc
Poté byl ještě jeden dotaz, zdali je potřeba výkonově silnější notebook pro linux nebo ne? Jelikož na něj asi nejsou žádné náročné programy.
A poslední dotaz je, zdali je vhodné si na notebook dávat linux, zdali to má nějaké výhody.
Sice asi trošku blbé otázky, ale já linux neznám.
Díky moc
Bylo by vhodne ty dotazy cislovat.
Prilis silny notebook neni potreba, Linux beha i na RaspberryPi...
Na Linux samozřejmě jsou i narocne programy
Server na kterem bezi fórum PC HELP jede na 99% na Linuxu...
Na poslední dotaz ti odpoví nekdo jiny. Treba Faraon, ale musis ho brat s rezervou... (Monza si nechal vytetovat tucnaka na hrud...)
Prilis silny notebook neni potreba, Linux beha i na RaspberryPi...
Na Linux samozřejmě jsou i narocne programy

Na poslední dotaz ti odpoví nekdo jiny. Treba Faraon, ale musis ho brat s rezervou... (Monza si nechal vytetovat tucnaka na hrud...)
Díky, tak že není potřeba vybírat silný notebook.
No to že na něm běží většina serverů vím.
1) Je potřeba při instalaci linuxu nějaké další ovladače a nebo po nainstalováni linuxu jsou všechny ovladače již nainstalovaný?
2) Je linux rychlejší než windows? A je nutné jej přeinstalovávat?
No to že na něm běží většina serverů vím.
1) Je potřeba při instalaci linuxu nějaké další ovladače a nebo po nainstalováni linuxu jsou všechny ovladače již nainstalovaný?
2) Je linux rychlejší než windows? A je nutné jej přeinstalovávat?
Naposledy upravil(a) peeeeta dne 26 bře 2014 20:35, celkem upraveno 1 x.
- Vinca
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Čau, doporučuji si přečíst nejprve tento článek.
Jinak operační systémy na bázi Ubuntu používám už vcelku dlouho na obou mích noteboocích a musím říct, že jsem opravdu spokojen.
Za největší výhodu považuji, že je to zdarma a nemusíš se o to prakticky starat ( občas klikneš na aktualizace a je to :) ).
A poslední věc Ubuntu má na vše své vlastní ovladače!
Jinak operační systémy na bázi Ubuntu používám už vcelku dlouho na obou mích noteboocích a musím říct, že jsem opravdu spokojen.
Za největší výhodu považuji, že je to zdarma a nemusíš se o to prakticky starat ( občas klikneš na aktualizace a je to :) ).
A poslední věc Ubuntu má na vše své vlastní ovladače!
PC:
CPU: AMD Athlon 64 X2 4200+ (2x2,2GHz)
RAM: 2x1GB + 2x512MB (total 3GB RAM)
GK: GeForce GTS 250
HDD: Seagate 500GB
MB: LanParty NF 4 (939)
NTB1: Intel Celeron 1x2GHz/2GB RAM/Int.gr.Intel/80GB/Ubuntu
NTB2: Intel Pentium M 1x1,86GHz/2GB RAM/80GB/Ubuntu
CPU: AMD Athlon 64 X2 4200+ (2x2,2GHz)
RAM: 2x1GB + 2x512MB (total 3GB RAM)
GK: GeForce GTS 250
HDD: Seagate 500GB
MB: LanParty NF 4 (939)
NTB1: Intel Celeron 1x2GHz/2GB RAM/Int.gr.Intel/80GB/Ubuntu
NTB2: Intel Pentium M 1x1,86GHz/2GB RAM/80GB/Ubuntu
- Kim Spotcom
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Já jsem určite pro linux: wifi jde jednoduše přepnout do monitor modu, rychlejší boot (pokud to nezabije podělaný notebook, kterému samotné zapnutí trva 15s do bootu), chytrý systém správy softwaru, možnost volby vybrat si všechny komponenty systému - všechno lze nahradit, někomu vyhovuje minimalistické prostřed openbox, mě třeba KDE, který je naopak dost nabušený (vlastně mám rád oba, i v té jednoduchosti je kouzlo)
A to poslední na co se zapomíná, linux je převážně o příkazové řádce a skriptech, a kdo se tímto způsobem naučí myslet, zvládne na linuxu věci mnohem rychleji a pohodlněji. Ve windows příkazová řádka zamrzla v době MS-DOSU (především funkčně). Nevýhoda linuxu je nenechat se odradit počátečními strasti (třeba to že se to restartuje při instalaci, souvisí obvykle s KMS)
Co se týká ovladačů, záleží opět na distribuci, ty uživatelské vyhledají všechno ,včetně ovladače grafiky, který je docela důležitý . Pokud se stane v distribuci , že něco nejde, stačí v repozitáří vyhledat název HW a nainstalovat příslušný balík. Instalace je otázkou pár písmen nebo bliků.
Ovladače občas nemají konfigurační nástroj (lze ho ale najít na netu, např. k touchpadu synaptics). Takže nastavení se upravuje úpravou konfiguračních souborů, ale ve výsledku je to lepší, protože jsou obvykle perfektně zdokumentované (touchpad synaptics) a u každého parametru člověk ví co znamená. Ve windows je na to nějaká zprasená utilita, která nabízí půlku věcí a ještě je ve stylu graffiti. (Ostatně i ten grafický konfig synaptiks by mohl být lepší, taky tam zdaleka není všechno)
Jo a poslední věc - žádné viry, v tomhle ohledu je dobrý pro BFU, protože nezaviruje kompl, kdežto uživatel s mozkem nepotřeuje antivirus ani na WIndows.
Ale třeba jedna nevýhoda za všechny - v některé distribuci mi nešel bluetooth za boha, v jiné ano. Potom věci okolo síťování jsou noční můra (sdílení souborů, vytvoření AP), protože jsem zvyklý na to, že ve WIndows to jde přes GUI. (až na ten netsh wlan hostednetwork, který je cli)
A nejtežší je obvykle pochopit, co linux je ,je to jen jádro, a desktopové prostředí (window manager, panel, a běžné programy - správce souborů , text. editor, ty obyvykle patří vždy k nějakému DE, ale není problém jich mít víc a přepínat mezi nimi a ty programy instalovat samostatně a používat) se liší podle distribuce, je dobrý si je vyzkoušet třeba 2 dny. Za mě je nejlepší KDE, je vzájemně propojené.
A taky v neposlední řadě, kdy Windows bobtná do desítek GB, linux má podstatně méně (i když moje pacman cache má 7GB, ale to bude mým využitím)
A to poslední na co se zapomíná, linux je převážně o příkazové řádce a skriptech, a kdo se tímto způsobem naučí myslet, zvládne na linuxu věci mnohem rychleji a pohodlněji. Ve windows příkazová řádka zamrzla v době MS-DOSU (především funkčně). Nevýhoda linuxu je nenechat se odradit počátečními strasti (třeba to že se to restartuje při instalaci, souvisí obvykle s KMS)
Co se týká ovladačů, záleží opět na distribuci, ty uživatelské vyhledají všechno ,včetně ovladače grafiky, který je docela důležitý . Pokud se stane v distribuci , že něco nejde, stačí v repozitáří vyhledat název HW a nainstalovat příslušný balík. Instalace je otázkou pár písmen nebo bliků.
Ovladače občas nemají konfigurační nástroj (lze ho ale najít na netu, např. k touchpadu synaptics). Takže nastavení se upravuje úpravou konfiguračních souborů, ale ve výsledku je to lepší, protože jsou obvykle perfektně zdokumentované (touchpad synaptics) a u každého parametru člověk ví co znamená. Ve windows je na to nějaká zprasená utilita, která nabízí půlku věcí a ještě je ve stylu graffiti. (Ostatně i ten grafický konfig synaptiks by mohl být lepší, taky tam zdaleka není všechno)
Jo a poslední věc - žádné viry, v tomhle ohledu je dobrý pro BFU, protože nezaviruje kompl, kdežto uživatel s mozkem nepotřeuje antivirus ani na WIndows.
Ale třeba jedna nevýhoda za všechny - v některé distribuci mi nešel bluetooth za boha, v jiné ano. Potom věci okolo síťování jsou noční můra (sdílení souborů, vytvoření AP), protože jsem zvyklý na to, že ve WIndows to jde přes GUI. (až na ten netsh wlan hostednetwork, který je cli)
A nejtežší je obvykle pochopit, co linux je ,je to jen jádro, a desktopové prostředí (window manager, panel, a běžné programy - správce souborů , text. editor, ty obyvykle patří vždy k nějakému DE, ale není problém jich mít víc a přepínat mezi nimi a ty programy instalovat samostatně a používat) se liší podle distribuce, je dobrý si je vyzkoušet třeba 2 dny. Za mě je nejlepší KDE, je vzájemně propojené.
A taky v neposlední řadě, kdy Windows bobtná do desítek GB, linux má podstatně méně (i když moje pacman cache má 7GB, ale to bude mým využitím)
Nejlepší obrana proti trollům je nereagova na ně.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 3170
-
od faraon
Zobrazit poslední příspěvek
02 pro 2024 10:34