Jak začít s IT
Jak začít s IT
Dobrý den, mám asi trochu idiotskou otázku, ale zajímalo by mě, jak se běžný člověk dostane k informačním technologiím. Pracuju v úplně jiném oboru, ale chtěla bych se vzdělávat tímhle směrem. Klidně jenom jako koníček, nedělám si iluze, že by ze mě byl ajťák. Jenže víceméně v tuhle chvíli umím tak max zapnout a vypnout počítač a pustit si Solitaire
Přijde mi, že pokud se pro to člověk nerozhodne v útlém věku, má smůlu. VŠ předpokládají předchozí znalosti, na další SŠ jsem už asi moc stará, je mi 28. Leda něco dálkově, ale vůbec nevím co a jestli to má vůbec smysl. Děkuji za každou radu :)

Re: Jak začít s IT
Připadáš si moc stará na SŠ v osmadvaceti? Známá loni odmaturovala ve dvaačtyřiceti, se třemi dětmi, to nejmladší je teď ve druhé třídě!
Prostě si s tím hraj, dělej to co tě baví a uč se. A čti, knížky nejsou k zahození, hodně věcí se dá najít na netu. Je také dobré znát i historii, abys měla nějaké vzory pro inspiraci:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace

http://en.wikipedia.org/wiki/Grace_Hopper

Pro začátek si přečti tohle, je to dost dobrá detektivka popisující skutečné pátrání: http://www.root.cz/knihy/kukacci-vejce/
Prostě si s tím hraj, dělej to co tě baví a uč se. A čti, knížky nejsou k zahození, hodně věcí se dá najít na netu. Je také dobré znát i historii, abys měla nějaké vzory pro inspiraci:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace

http://en.wikipedia.org/wiki/Grace_Hopper

Pro začátek si přečti tohle, je to dost dobrá detektivka popisující skutečné pátrání: http://www.root.cz/knihy/kukacci-vejce/
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Moc děkuji za motivaci :). Nj, připadám si stará. Samozřejmě maturitu mám, mám i Bc. ale vybrala jsem si špatný obor... Kdybych to tak tušila před deseti lety, co bych chtěla dělat. Ta vaše známá chodila prezenčně mezi patnáctiletý nebo to byla nějaká SŠ pro dospělé? :)
Tohle byla "SŠ pro dospělé", trávila tam dva dny v týdnu pět let. Mimochodem, nechtěl bych maturovat za První republiky, když jsem viděl kolik bylo povinných předmětů šla mi z toho hlava kolem, a ještě k tomu byl předpis že 20% studentů musí od maturity vyhodit! Tenkrát holt i to že člověk měl gymnázium něco znamenalo, dneska někteří žáci po jeho ukončení stěží zvládají malou násobilku 
Ale ještě mě napadla otázka, co si pod IT představuješ? Ona je to totiž spousta různých oborů, často si jsou dost vzdálené, a spojují je vlastně jen ty počítače. Takže jakého druhu ajťák bys chtěl být? Co by tě konkrétně nejvíc zajímalo?

Ale ještě mě napadla otázka, co si pod IT představuješ? Ona je to totiž spousta různých oborů, často si jsou dost vzdálené, a spojují je vlastně jen ty počítače. Takže jakého druhu ajťák bys chtěl být? Co by tě konkrétně nejvíc zajímalo?
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Taky přidám svoji trošku do mlýna.
Ono se to nezdá, ale je velice pravděpodobné, že už dost věcí celkem znáš.
Začít se šťourat se v počítačích můžeš vždycky, stačí k tomu jen šroubovák a někdy i bez něj... počítač je totiž jako Lego. Takže pokud umíš vzít do ruky šroubovák a něco utáhnout, resp. povolit, tak už jsi počítačový technik
To by byl hardware, neboli ta věc, do které můžeš kopnout, když nejede software. Software, na to mám dobrý příměr... Pokud dokážeš uvařit zpaměti nějaké jídlo, tak gratuluji. Ne, to nebyla ironie. Recept se dá přirovnat k algoritmu (vlastně je to algoritmus) a když dokážeš z paměti "replikovat" algoritmus, tak máš skoro vyhráno a můžeš se zabývat programováním, což je ženská doména
Ale hlavně, dělej to, co tě baví! IT je velmi obecný pojem. Je to asi tak obecné, jako kdyby jsi řekla, že se chceš naučit řídit. Je tam na výběr auto, motorka, kamion a tak dále...
A jedno utěšení na závěr: Ada přičichla k Analytickému stroji někdy kolem 1842. No, když se narodila v roce 1815, tak můžu říct, že na to jdeš v pravou chvíli
Ono se to nezdá, ale je velice pravděpodobné, že už dost věcí celkem znáš.
Začít se šťourat se v počítačích můžeš vždycky, stačí k tomu jen šroubovák a někdy i bez něj... počítač je totiž jako Lego. Takže pokud umíš vzít do ruky šroubovák a něco utáhnout, resp. povolit, tak už jsi počítačový technik

To by byl hardware, neboli ta věc, do které můžeš kopnout, když nejede software. Software, na to mám dobrý příměr... Pokud dokážeš uvařit zpaměti nějaké jídlo, tak gratuluji. Ne, to nebyla ironie. Recept se dá přirovnat k algoritmu (vlastně je to algoritmus) a když dokážeš z paměti "replikovat" algoritmus, tak máš skoro vyhráno a můžeš se zabývat programováním, což je ženská doména

Ale hlavně, dělej to, co tě baví! IT je velmi obecný pojem. Je to asi tak obecné, jako kdyby jsi řekla, že se chceš naučit řídit. Je tam na výběr auto, motorka, kamion a tak dále...
A jedno utěšení na závěr: Ada přičichla k Analytickému stroji někdy kolem 1842. No, když se narodila v roce 1815, tak můžu říct, že na to jdeš v pravou chvíli

Něco málo znám,i ve škole jsme měli Výpočetní techniku, ale moc mi to nedalo. Líbila by se mi tvorba stránek. Kdysi jsem si jednu "malou" vytvářela za pomoci Jakpsatweb.cz. Nic světaborného, jenom prázdná stránka, obrázek, text, pozadí, ale mořila jsem se s tím několik dní, než se mi vůbec podařilo metodou pokus omyl udělat nadpis tak barevný, velký a hlavně tam, co jsem chtěla. Dělala jsem to v HTML a pak jsem se dočetla, že už se to vlastně nepoužívá
CCS mi přišlo už moc hardcore, tak jsem toho nechala. Chtěla bych vědět aspoň obecně, jak co funguje, software i hardware. Spíš pro svojí vlastní potřebu, protože tomu rozumím jak koza petrželi. Na šťourání v počítači si netroufám, přijde mi, že jsou tam moc jemné součástky a nedopadlo by to dobře. Ale když už jsi to nakousl, já mám řidičák na traktor... chodila jsem na zemědělku
DD Teď už bych ho asi ale ani nenastartovala:D.
Nemáte zkušenost s nějakým konkrétním kurzem nebo školou, kterou byste mi mohli doporučit? Jsem z Prahy.

Nemáte zkušenost s nějakým konkrétním kurzem nebo školou, kterou byste mi mohli doporučit? Jsem z Prahy.
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Tak tvorba stránek? No, zatím jsi narazila na špičku špičky ledovce 
HTML a CSS, to je nerozlučná dvojka. Ani o tom nevíš, ale asi jsi už CSS používala. Píše se do vlastnosti style u tagu.
Ovšem, to jsou jen tzv. statické stránky, neboli stránky, které svůj obsah nemění. Pak tu jsou ještě dynamické stránky a tam začínají pravá kouzla. Můžeš naprogramovat emailového klienta, redakční systém, počítačovou hru, cokoliv. Seznam.cz je dynamická stránka, Google také, dokonce i tohle fórum. Pokud by jsi se do toho chtěla pustit, tak tam je na výběr pár "cest", jak na to. Taková nejznámější je použití PHP, další na řadě jsou Java, Ruby, Python, .NET nebo JavaScript. To už ale záleží na preferencích programátora, co se mu líbí.
Kurz, no. Já, když jsem byl na základce, tak jsem chodil do domova dětí, kde jsem toho dost naučil. Možná by tě vzali na milost
P.S: Pokud by se ti na první pohled jazyky zdály šílené, tak věz, že programátor si rád ulehčuje práci a jsou tzv. frameworky, které ti programování ulehčí. Na začátek si najdi Bootstrap, s tím CSS zvládneš levou zadní

HTML a CSS, to je nerozlučná dvojka. Ani o tom nevíš, ale asi jsi už CSS používala. Píše se do vlastnosti style u tagu.
Ovšem, to jsou jen tzv. statické stránky, neboli stránky, které svůj obsah nemění. Pak tu jsou ještě dynamické stránky a tam začínají pravá kouzla. Můžeš naprogramovat emailového klienta, redakční systém, počítačovou hru, cokoliv. Seznam.cz je dynamická stránka, Google také, dokonce i tohle fórum. Pokud by jsi se do toho chtěla pustit, tak tam je na výběr pár "cest", jak na to. Taková nejznámější je použití PHP, další na řadě jsou Java, Ruby, Python, .NET nebo JavaScript. To už ale záleží na preferencích programátora, co se mu líbí.
Kurz, no. Já, když jsem byl na základce, tak jsem chodil do domova dětí, kde jsem toho dost naučil. Možná by tě vzali na milost

P.S: Pokud by se ti na první pohled jazyky zdály šílené, tak věz, že programátor si rád ulehčuje práci a jsou tzv. frameworky, které ti programování ulehčí. Na začátek si najdi Bootstrap, s tím CSS zvládneš levou zadní

Do domova dětí
U nás jsou jenom kurzy PC pro důchodce 

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”