USB probíjí

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Nighters
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

USB probíjí

Příspěvekod Nighters » 09 dub 2015 12:44

Dobrý den, mám takový problém, když chci připojit nebo odpojit flešku z USB portu tak mě to kopne a PC nahodí BSOD a pak se restartuje. Jak vyřešit tento problém abych nějak uzemnil USB port? Začlo se to dít zničeho nic. Možná, když jsem čistil přední panel, který lze vyndat, tak jsem možná trochu zatahal za USB porty. Tato skříň:https://www.alza.cz/corsair-300r-carbide-series-cerna-d299316.htm

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: USB probíjí

Příspěvekod Uziv00 » 09 dub 2015 12:52

Dotkni se nejdříve rukou skříně.

Nighters
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Nighters » 09 dub 2015 13:08

Takže jednou rukou se budu držet skříně a druhou zasunovat flešku?
A lze to nějak po technické stránce spravit aniž bych muse vykonávat rituál objímání skříně?

gracia
nováček
Stav:

Příspěvekod gracia » 09 dub 2015 13:14

Nejspíš ne. Statická elektřina je svinstvo a bez toho rituálu by mohlo dojít i k devastaci některých komponentů počítače. Ten rituál je to nejjednodušší, jak tomu zabránit.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Nighters
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Nighters » 09 dub 2015 13:17

Tak díky, ještě jednou pro upřesnění, musím se během zasouvání držet skříně?

gracia
nováček
Stav:

Příspěvekod gracia » 09 dub 2015 13:23

Ano, ale ne šatníku!, počítačové skříně, nejlépe v místě, kde není lakovaná ale kde je nějaká holý kov.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 09 dub 2015 13:28

Dle mého předpokladu má ono "probíjení" původ ve statické elektřině. To potřebuji ověřit. Pokud se dotkneš skříně a dostaneš jednu "pecku", pak mám pravdu a skutečně budeš muset "objímat" skříň - resp. stačí se jen dotknout, aby se potenciály vyrovnaly.

Nighters
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Nighters » 09 dub 2015 13:32

Hazel jsem tu odkaz v prvním příspěvku na moji skříň a pokud si pamatuji tak je kovová a je snad celá lakovaná.
A když budu strkat flash disk v plastovém nebo gumob´vém obale tak by to mělo být v pořádku, nemělo by dojít k probití?

PS: Dotýkat skříně se můžu v pohodě, pecku jsem ještě nedostal, ale když mám v ruce kovovou flešku a chci ji strčit do USB portu tak to zajiskři a nebo mě to kopne. Zatím se mi to stalo třikrát, jednou když jsem ji vytahoval a dvakrat, když jsem ji tam strkal, a někdy mě to myslim nekoplo vubec a to možná proto, že jsem držel skříň jednou rukou a nechci teď dělat pokusy a usmažit něco v PC. :-(

PS2: Připojuji pravidelně konektor od sluchátek - jack hned vedle USB portů a to mě nekope možná proto že rukojeť jacku je v plastu a nebo konektory jacku jsou uzemněné.
Naposledy upravil(a) Nighters dne 09 dub 2015 13:38, celkem upraveno 1 x.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 09 dub 2015 13:35

Obal na statickou elektřinu nemá vliv. Zajiskří znamená co? Přeskočí jen jedna jiskra, nebo jich je více?

Nighters
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Nighters » 09 dub 2015 13:48

Myslím že těch jisker bylo více a to byl případ, kdy mě to nekoplo. Když obal nemá vliv na statickou elektřinu, tak pak je zbytečné se uzemnit o skříň když mám v ruce flešku v gumě a jsem od ní odizolovaný?

PS: Už jsem si vzpoměnl proč mě to nekoplo, protože jsem se odizoloval od flešky, držel jsem ji v bavlněné látce a tehdy to zajiskřilo.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 09 dub 2015 13:55

Izolant, jako guma apod má izolující vlastnosti kolen 1000V. Statická elektřina má statisíce voltů. Proto může být izolant na flashce neúčinný.
Záleží, jaký pohyb uděláš, možná držíš flashku v ruce, odšoupneš se nohama po koberci či co já vím. U sluchátek tomu je zřejmě jinak. Oč jde je poměrně jednoduše rozpoznatelné - u statické elektřiny jde o jeden výboj, kdy se potenciály vyrovnají. Pokud by se jednalo o probíjení, pak bys cítil brnění (střídavý proud), což předpokládám, že není ten případ.
Je jaro, vzduch je sušší, navíc sluneční záření taky podporuje vznik statické elektřiny. Zašoupej si nohama a dotkni se třčeba topení, uvidíš sám. Pochopitelně záleží i na tom, co máš na sobě - zvláště umělé materiály. Více strejda google.

Nighters
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Nighters » 09 dub 2015 14:16

Na sobě mám bavlněné věci a mám laminatovou podlahu-plovoučka, brnění necítím. Když chci připojit USB tak se odsunu židlí při zapojování sluchátek ne. Takže uzemnit se o skříň by tomu mělo zabránit? Pokud ano, někdo tu psal že když je to lakované tak to nepomůže, ale všechny skříně jsou lakované tak jak teda. Děkuji.

Zpět na “Problémy s hardwarem”