Nazdar, tento článok píšem ako reakciu na to, čo sa tu v poslednej dobe deje.
Konkrétne to, že sa i5 4460 rve do takmer každej zostavy.
OK, v poriadku, dávajte si ju do zostáv, ale prečo DO HIGH ENDU?
i5 4460 v kombinácii s nejakou R9 270X fajn, R9 280X dá sa, ale dávať ho ku GTX 980, ako vážne?
Nechcem tu nijako hatovať tento CPU, je to super kus kremíku za super peniaze (relatívne... áno, mohlo by to byť lepšie), ale aj on má svoje limity..
Podľa testov, čo som s daným CPU robil v kombinácii s kartami R9 280X a GTX 980 bol výsledok jasný.
Procesor je pre GTX 980 brzdou. Prečo? No preto, že keď hru nastavím na max. tak ten chudák ledva ťahá, jadrá idú takmer na plno, všetky zväčša nad 90%.
Konkrétne sa bavím o GTA 5 - tú hru okolo ktorej sa "teraz točí celý svet"...
Fajn, hrajte GTA 5 na i5 4460 a R9 280X/GTX 770, ale kúpa lepšej grafickej karty Vám moc FPS neprinesie (no, prinesie, ale stále by ich mohlo byť viac), lebo brzdou je tu skôr CPU ako grafika.
Podobné je to s Watch Dogs a ďalšími veľkými AAA titulmi. To mi pripomína prechod z i3 3225 na i5 3570K - mám teraz trojnásobok FPS, ale to je zase úplne mimo.
No a na nahrávanie na i5 4460 zabudnite... Jak na 4460, tak na mojej 3570K vyťažilo nahrávanie GTA 5 procesor na 100% a FPS rapídne klesli (nahrávané pomocou Afterburneru a Frapsu - najpoužívanejší).
Môj názor teda znie, že i5 4460 do HIGH-ENDu neptrí. Keď kupujete GTX 980, tak si prosím priplaťte aj na jadro celého počítača, teda procesor.
Keď máte mainstream, tak tam tá i5 nejako nevadí, zvláda to fajn.. Low-end nie je čo riešiť, ale tam už skôr asi pôjde nejaká i3.
Osobne mám mainstream PC s i5 3570K na 4,6 Ghz (> i5 4460) + R9 280X a pociťujem, že by som radšej v PC mal niečo silnejšie, ale stále je to znesiteľné a nie je to veľký problém (teda, pokiaľ nechcem hru zminimalizovať a niečo robiť, ehm, ehm..., ale pri GTX 980 by som si nevedel predstaviť existovať s i5 4460 - to je ako mať V8.................. v škode 105 - skrátka nanič.
Ako neviem, či miestny radcovia nerozmýšlajú pri návrhoch zostáv a slepo tam dávajú 4460, pretože je všade, tak asi nespravím chybu keď ju tam dám (týmto na nikoho konkrétne nemierim a nechcem sa nikoho dotknúť), alebo chcú šetriť silou mocou na procesore alebo ja neviem čo, ale myslím si, že je to zle - asi sa so mnou väčšina fóra nezhodne, ale ja mám tú drzosť založiť túto tému aby som sa k tomu konečne niekde normálne vyjadril.
Nie je podľa mňa správne, aby v každej zostave bola i5 4460, pretože nie do každej zostavy patrí.
To vaše "rozdiel medzi i5 a i7 v hrách nerozoznáš" platí tak pre mainstream, ale nie pre high-end...
Samozrejme nechcem vyjadrovať len môj názor a tak budem rád, keď sa tu o tom rozvedie istá rozprava, budem len rád, keď vyjadríte váš názor, v každom prípade môj viete.
Pre rypákov: nie, nemám ani i5 4460 a ani GTX 980, testy som nerobil doma, ale u známeho, čo má celkom peknú zbierku hardwáru na predaj... tak som ho požiadal, či nemôžem s tým zrobiť nejaké testy.
"i5 na hry stačí" - ala môj nesúhlas voči tomuto tvrdeniu Vyřešeno
Re: "i5 na hry stačí" - ala môj nesúhlas voči tomuto tvrdeni
"No a na nahrávanie na i5 4460 zabudnite... Jak na 4460, tak na mojej 3570K vyťažilo nahrávanie GTA 5 procesor na 100% a FPS rapídne klesli (nahrávané pomocou Afterburneru a Frapsu - najpoužívanejší)."
Kdyz uz tam ma Nvidii, tak prece k nahravani pouziju hardwarovy H264 enkoder na karte (Shadowplay) a nebudu blbnout s nejakym softwarovym enkodovanim v realnem case na pozadi.
I s obycejnou Geforce 750 a I3 lze nahravat full HD video aniz by to melo na hru jakykoliv vliv.
Kdyz uz tam ma Nvidii, tak prece k nahravani pouziju hardwarovy H264 enkoder na karte (Shadowplay) a nebudu blbnout s nejakym softwarovym enkodovanim v realnem case na pozadi.
I s obycejnou Geforce 750 a I3 lze nahravat full HD video aniz by to melo na hru jakykoliv vliv.
- TheSalon112
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
V hrách nieje rozdiel medzi I5 a I7.. I7 je len obyčajný I5+ hyperthreading nič viac, nič menej. Talže ano rozdiel v hrách je žiadny až minimálny. Ok keby hra využívala viac ako 4 jadrá tak to je už iná debata.. Ja osobne si myslím , že pokial chceš na PC "len" hrať I5 stačí.. Jasné pre viac jadrové operácie I7.
Ano sú hry typu Witcher 3 kde I7 skutočne treba. A ano súhlasím do budúcnosti by som aj ja dal do PC I7.. Ale to vieš rozpočet je rozpčoet. Myslím si, že pokial by boli na nejakej zostave peniaze daný "rádcovia" by tam dali iné kusy
Ano sú hry typu Witcher 3 kde I7 skutočne treba. A ano súhlasím do budúcnosti by som aj ja dal do PC I7.. Ale to vieš rozpočet je rozpčoet. Myslím si, že pokial by boli na nejakej zostave peniaze daný "rádcovia" by tam dali iné kusy
MOJE ŽELEZO:
CPU: Intel core I7 870 2,93 GHz
CPU Cooler: SilentiumPC Fera 2 HE 1224
GPU: ASUS GTX1050 TI 4GB
HDD: WDC Black 1TB
SSD: Samsung 850EVO 120GB
MotherBoard: Asus P7P55D-E
RAM: 4X Kingston DDR3 2GB Value RAM
PSU: Seasonic S12ii-520
Bedňa: Corsair SPEC-03 Red LED
Blue-Ray Mechanika: LG BH10LS30
-
- Pohlaví:
A ktože sa to tu neozval, odborník na hardware, ala SalonCraft a jeho stupídne otázky a príspevky na starom nicku, na ktoré asi nikto nezabudne?

Si trošku mimo s tou i5 a i7
Podľa mňa je rozdiel 10K a 16K bodov v geekbenchi celkom dosť
Plus i7 nie je "len i5 s HT"
BTW, takto sa "odbrník na HW" nespráva: klik 
OK, v tomto prípade s tebou súhlasím, pokiaľ sa jedná o nahrávanie a človek má nVidiu. Ale je to len malá časť z celku + nie každý má nVidiu
Zoberme si trebárs ľudí s R9 290X. V každom prípade máš pravdu.

Si trošku mimo s tou i5 a i7

petr22 píše:"No a na nahrávanie na i5 4460 zabudnite... Jak na 4460, tak na mojej 3570K vyťažilo nahrávanie GTA 5 procesor na 100% a FPS rapídne klesli (nahrávané pomocou Afterburneru a Frapsu - najpoužívanejší)."
OK, v tomto prípade s tebou súhlasím, pokiaľ sa jedná o nahrávanie a človek má nVidiu. Ale je to len malá časť z celku + nie každý má nVidiu

- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
I R9 290X umí nahrávat video a není k tomu potřeba nějaký program třetích stran který nadměrně zatěžuje CPU. A GTX 980 už je docela dost extrémní případ, tak už bych k ní dával xeon, nebo spíš 2011 (když už je na 980, bude i na 2011). Ale vemme "obyčejnou" GTX 970, tak co je lepší, vzít GTX 970 + i5 4460 neno tam dát tebou propagovanou i7 a ubrat na GTX 960?
Je to všechno o vyvážení dané konfigurace, osobně zastávám ten názor, že raději i5 a silnější grafiku, než i7 a ubírat na grafice (bavíme se o herním PC). Ale samozřejmě všeho s mírou, viz případ s GTX 980...
A jinak i7 je opravdu "pouze i5 s HT", sice jsou aplikace, kde to přidá hodně bodů (viz ten tvůj test), ale jsou oblasti, kde se to zrovna moc neprojeví (ano ve hrách to vidět jde, ale až u hodně výkonných grafik nebo SLI/CrossFire, u grafiky jako je GTX 960 rozdíl mezi i5 a i7 nebude až tak velký, aby se vyplatilo připlácet...).
Je to všechno o vyvážení dané konfigurace, osobně zastávám ten názor, že raději i5 a silnější grafiku, než i7 a ubírat na grafice (bavíme se o herním PC). Ale samozřejmě všeho s mírou, viz případ s GTX 980...
A jinak i7 je opravdu "pouze i5 s HT", sice jsou aplikace, kde to přidá hodně bodů (viz ten tvůj test), ale jsou oblasti, kde se to zrovna moc neprojeví (ano ve hrách to vidět jde, ale až u hodně výkonných grafik nebo SLI/CrossFire, u grafiky jako je GTX 960 rozdíl mezi i5 a i7 nebude až tak velký, aby se vyplatilo připlácet...).
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

-
- Pohlaví:
Pokiaľ je obmedzený rozpočet, je to tak, ale skôr by som potom upozornil žiadajúceho na to, že by bolo vhodné pri takomto rozpočte navýšiť o toľko a toľko CZK/EUR naviac a mal by to s lepším procesorom - tj. nemusel by sa robiť kompromis. Ja skôr narážam na to, že sa tu stavajú také "nevyrovnané" zostavy a samozrejme za to môže aj ten rozpočet a však bolo by vhodné upozorniť žiadajúceho na tento fakt predtým, ako mu povedať, že i5 bude preňho lepšia. Skôr by som povedal, že by bolo vhodné to dať v kombinácii s i7 a či je ochotný si priplatiť alebo ak nie je, tak tam bude i5 čo by mohol neskôr ľutovať. Ale hlášky typu, že i5 bude stačiť nie sú úplne kóšer.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
"Problém" je že i7 u normálnich grafik nemá moc smysl (a když už tak né i7, ale šel bych do Xeonu...) protože rozdíl nebude odpovídat utraceným penězům navíc.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

-
- Pohlaví:
Ja sa bavím práve o HIGH-ende, nie pri normálnych (mainstream) na grafikách.
Samozrejme, že high-end nebude mať pomer cena/výkon taký ako mainstream, ale keď to treba, tak to treba...
S Xeonom súhlasím, ale zase záleží na tom, aké sú aktuálne ceny. Tie zrovna hrajú v prospech Xeonu.
Samozrejme, že high-end nebude mať pomer cena/výkon taký ako mainstream, ale keď to treba, tak to treba...
S Xeonom súhlasím, ale zase záleží na tom, aké sú aktuálne ceny. Tie zrovna hrajú v prospech Xeonu.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Otázka je co je ten High-End, je to GTX 970, nebo 980, nebo snad GTX 980 SLI?
Např u toho tvého GTA V je rozdíl mezi i7 a i5 okolo 2-5FPS a za to se opravdu nevyplatí vyhodit ty peníze o které je i7 dražší... a to se bavíme o TITANu, takže žádné ořezávátko

Např u toho tvého GTA V je rozdíl mezi i7 a i5 okolo 2-5FPS a za to se opravdu nevyplatí vyhodit ty peníze o které je i7 dražší... a to se bavíme o TITANu, takže žádné ořezávátko

-
- Pohlaví:
No práve, že tá hra nie je na najvyšších, keby to dal na max, tak tá i5 už nebude stíhať ideálne a i7 tým získa veľký náskok.
Na normal (tj. najnižšie) to zvláda aj i5, takže nie je dôvod i7.
High end je relatívny pojem, ja za high-end považujem GTX980 a vyššie prípadne R9 290X sa ešte ako-tak dá považovať za high-end zo strany AMD.
Na normal (tj. najnižšie) to zvláda aj i5, takže nie je dôvod i7.
High end je relatívny pojem, ja za high-end považujem GTX980 a vyššie prípadne R9 290X sa ešte ako-tak dá považovať za high-end zo strany AMD.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
R9 290X už Hig-End spíš není (resp je to to nejvýkonnější jednočipové co AMD momentálně má, ale není to už zrovna nejvýkonější grafika z pohledu Hig-endu a cena taky není šílená jako u GTX 980). A ikdyž je to GTA V na max, tak je rozdíl furt relativně malý (rozuměj vzhledem k příplatku)

A jak už jsem psal, u GTX 980 by už byl XEON opodstatněný (resp. spíš bych si připlatil za i5 -> Xeon než na GTX 970 -> GTX980) ale to je dáno šíleným příplatkem za GTX980. A nemůžeš se na nikoho zlobit za to, že i v Hig-Endu se tu snažíme udržet poměr výkon/cena na slušné úrovni.

A jak už jsem psal, u GTX 980 by už byl XEON opodstatněný (resp. spíš bych si připlatil za i5 -> Xeon než na GTX 970 -> GTX980) ale to je dáno šíleným příplatkem za GTX980. A nemůžeš se na nikoho zlobit za to, že i v Hig-Endu se tu snažíme udržet poměr výkon/cena na slušné úrovni.

- TheSalon112
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
A ktože sa to tu neozval, odborník na hardware, ala SalonCraft a jeho stupídne otázky a príspevky na starom nicku, na ktoré asi nikto nezabudne?![]()
![]()
Si trošku mimo s tou i5 a i7Podľa mňa je rozdiel 10K a 16K bodov v geekbenchi celkom dosť
Plus i7 nie je "len i5 s HT"
BTW, takto sa "odbrník na HW" nespráva: klik
Kto tvrdí, že som nejaký technik? Len ti vysvetlujem všeobecne známy fakt I5 vs I7. Tak neviem čo tu riešis svoje komplexy Z minulosti.. a ako už bolo písané tie tvoje testy sú aj s Hyper Threadingom ktorý v hrách veľmi nevyuzijes. Ale nebudem sa opakovať..
MOJE ŽELEZO: