Spalena graficka karta?

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Adamer
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Spalena graficka karta?

Příspěvekod Adamer » 07 črc 2015 23:15

Zdravím.

Před par dny jsem si hral pomerně naročnou hru DayZ. Vběhnul jsem doprostřed města a pc se zvlštně seklo. Jakobyste pustili půlsekundový klip a pouštěli ho neustale za sebou. Ještě k tomu se mi na obrazovce objevili takové pasečky, ale jen tak tři (přibližně stejné jak na obrazku níže). Tak jsem myslel že "jen" modra smrt a tak jsem počkal dokud se neobjeví. Čekal jsem tak 5 minut a už mi to přišlo zdlouhavé a tak jsem zmackl reset button na case.

V tomto bodě se nechtěl načíst windows. Vše od startu probíhalo tak jako vždy. Po načtění (s logem windows) se jednoduše nic nezobrazilo. Jen monitor informoval tabulkou ze do něj nejde žadný signal. Jenomže navíc nesvítíla klavesnice a ani myš. Parkrat jsem to zresetoval, až jsem se na to vysr-l.

Myslel jsem si ze to byla nejaka chyba v oknech a nebo vir, a tak jsem si chtěl preinstallovat win. Zvolil jsem Win 10 tech. prew. Předtím jsem měl Win 8.1. Tak jsem to nějak nainstalloval, zformatoval jen disk s windowsem a programy, a druha polovina disku s hrami a osobními věci (ta kde je větší bordel :twisted: ) zůstala. Guess what... to samé. Jen teď netuším zda je chyba ve windowsu, grafice a nebo v tom ze jsem nezformatoval cely disk. Win se v safe modu uplne v pohode spustil i se starýma osmičkama (kdyz jsem jeste nemel nainstallovanou 10), jen ve spatnem rozliseni. To same ted dela i win 10, jen tam mam login s heslem a nevím jak pres to (jeste jsem se k tomu poradne nedostal, jelikoz to ani nema cenu).

Jinak při načítani jsou pres monitor divné zelene čary (2.obrazek dole - jen ne tak moc čitelně). Na procesoru integrovanou gpu nejspis mam, ale nejsem si jistý na 100 %.

Lze nějakým způsobem určit, zda je grafika splena a nenavratně v čudu? Nebo se da problem vyřešit ?

Za každou radu budu rad :)

Obr. 1. - né tak čitelné a v takovem mnozstvi, v biosu to nedela, jen pri puvodnim seknuti

Kód: Vybrat vše

http://cdn.pcmech.com/wp-content/uploads/2014/04/DSCN17631.jpg

Obr. 2. - Při bootu, ve winu v safe modu, do ted nedelalo... mozna jen pri bootu

http://www.svethardware.cz/forum/attachment.php?attachmentid=30713&d=1431783185

Specifikace pc:

Gtx 560ti twin frozr II - docela stara (4-6 let)
Phenom x4 965 BE - poměrně nový
GA-MA770-UD3 - AMD 770 - pravděpodobně

Reklama
satik
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Re: Spalena graficka karta?

Příspěvekod satik » 07 črc 2015 23:30

Grafiku do trouby a hledat nahradu.
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
4TB + 4TB SATA Micron 5200 ECO
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index

Adamer
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Adamer » 07 črc 2015 23:33

:C Super. na netu jsem četl neco o tom, ze se nekomu podarilo rozbehat spalenou grafarnu. Je to mozne ? Jak poznam ze je na 100% spalena nebo nejak poskozena?

danieltk
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod danieltk » 07 črc 2015 23:47

Pokaženou grafiku poznáš že jsou na monitoru pruhy a grafiku rozběháš tím že jí hodíš do trouby tady je o tom článek: http://www.cnews.cz/navody/pecte-grafik ... kani-civek
Moje PC:
CPU: Intel Core i3-4150
Operační paměť: Kingston HyperX Fury Blue 8GB (2x4GB) DDR3 1600
VGA: MSI R9 270 Gaming 2G
PSU: Seasonic Focus Plus Gold, 550W
HDD: Seagate Barracuda 1TB 3,5
Case: Cooler Master K350
SSD:Kingston HyperX Savage - 240GB

Adamer
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Adamer » 08 črc 2015 00:05

Za to že jsem se nedostal ani do windowsu může graficka karta ?

satik
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod satik » 08 črc 2015 00:12

Ty screeny co jsi posílal jsou způsobené grafickou kartou, takhle to typicky vypadá, když grafika odchází.
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index

Adamer
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Adamer » 08 črc 2015 00:17

Jak pak ale vysvětlíš to, ze se mi do winu jde dostat pres safe mode ?
Při čtení članku o pečení gpu jsem si všiml ze vsichni pouzivali fakt uz hodně staré grafiky, jaké jsou rizika?

Martin63
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod Martin63 » 08 črc 2015 00:25

I při bootu jsou vidět artefakty, ta grafika je prostě KO. :-(
Ohledně článku: Ano, používají staré grafiky - je to také starší článek. Rizika jsou snad jasná - buďto se to pečení povede, nebo ne.

Když se to pečení povede, tak máš cca 2 - 3 měsíce na koupi nové grafiky. Lze grafiku i opravit, ale dáš za to kolem 2000 - 3000 Kč, což se moc nevyplatí.
Raději se 3x zeptej, než provedeš něco, čeho bys pak mohl litovat. :lama:

Je lepší to opravit přes TeamViewer a do fóra pak napsat konečné řešení problému, než trávit drahocenný čas radou, kterou méně znalý člověk může pojmout jinak, než byla samotným tvůrcem myšlena.

Jsem tu, pokud nemůžu spát, a pokud nemůžu spát, tak je něco špatně.

Adamer
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Adamer » 08 črc 2015 00:31

A další opravné metody existují ? :D

//
Zítra zkusím grafarnu upect. Jen bych se chtel jeste zeptat jak mam poté pokracovat ? normalka nasadim zpatky do pc a pak mam znovu reinstallovat win s uplnym formatovanim a nebo staci kdyz ji nasadím a pockam co bude delat win ?

satik
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod satik » 08 črc 2015 00:36

Adamer píše:Jak pak ale vysvětlíš to, ze se mi do winu jde dostat pres safe mode ?
Při čtení članku o pečení gpu jsem si všiml ze vsichni pouzivali fakt uz hodně staré grafiky, jaké jsou rizika?

Protože v safemódu se ta grafika používá trochu jinak, s defaultním ovladačem a s méně náročnými grafickými módy.
Celkem běžné je, že v nouzovém režimu je to méně viditělné nebo to méně padá.

Rizika jsou taková, že momentálně je ta karta na vyhození, pokud už nemá záruku, oprava v podstatě není možná nebo by to stálo víc, než jaká je cena té karty.

Pečením buďto z nepoužitelné karty dostaneš na pár dnů/týdnů/měsíců použitelnou a nebo ji dorazíš úplně. :)

--- Doplnění předchozího příspěvku (08 Črc 2015 00:39) ---

Alternativní grafiky jsou pak buďto GTX 750Ti nebo počkat na GTX 950(Ti), která by měla v nejbližší době vyjít a nebo upgrade na GTX 960 / R9 280 / R9 380.

Martin63
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod Martin63 » 08 črc 2015 00:40

Jestli jsi z Plzně, mohu nabídnout opravu za 800 - 1200,- Kč. Máme v práci speciální pec na grafiky... Pak to funguje cca 3 roky. Popř. oprava BGA obvodů taky možná.
(Neber to jako reklamu, prostě ti to jen mohu nabídnout, když to dokážu).

Samozřejmě, že když to neopravím, tak si nic neúčtuji. Záruka standardně 6 měsíců. Každopádně amatérsky pečené grafiky v troubě neberu... Nemůžu na ně dát záruku. :bigups:
Naposledy upravil(a) Martin63 dne 08 črc 2015 00:49, celkem upraveno 1 x.
Raději se 3x zeptej, než provedeš něco, čeho bys pak mohl litovat. :lama:

Je lepší to opravit přes TeamViewer a do fóra pak napsat konečné řešení problému, než trávit drahocenný čas radou, kterou méně znalý člověk může pojmout jinak, než byla samotným tvůrcem myšlena.

Jsem tu, pokud nemůžu spát, a pokud nemůžu spát, tak je něco špatně.

Adamer
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Adamer » 08 črc 2015 00:48

Specialni pec na grafiky ? To už jsou na to i specialní pece nebo vždy byly ? :D Z Plzně nejsem...
Asi zatim budu šetřit na novou, a pak uvidím co bude zrovna nejlepší volba.
Zítra sem dam vědět jak pečení dopadlo.

Jen bych se chtel jeste zeptat jak mam poté pokracovat ? normalka nasadim zpatky do pc a pak mam znovu reinstallovat win s uplnym formatovanim a nebo staci kdyz ji nasadím a pockam co bude delat win ?
Naposledy upravil(a) Adamer dne 08 črc 2015 00:51, celkem upraveno 1 x.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Grafická Karta
    od Mara33214 » 02 bře 2025 17:48 » v Problémy s hardwarem
    2
    4337
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    03 bře 2025 07:11
  • Nová grafická karta Příloha(y)
    od BuLLeT » 16 zář 2024 12:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC