Rozdíl mezi AMD a Intel Vyřešeno
Rozdíl mezi AMD a Intel Vyřešeno
Dobrý den bavíme se skámošem a nemůžeme přijít na to jake je rozdíl mezi AMD a Intel když např. tohle AMD má 8jáder 8vláken a frekvenci 4Ghz http://www.czc.cz/amd-vishera-fx-8350/116666/produkt a pak Intel se 4jádry a 4vlákny s taktem 3,2Ghz http://www.czc.cz/intel-core-i5-4460/152568/produkt za stejnou cenu. Tak proč Lepší AMD stojí stejně jak slabší Intel. Nebo jakej vtom je rozdíl nemůžeme přijít na to proč to tak je nebo jaké vtom sou rozdíly. Děkujeme
Windows 11 PRO 64bit, Základní deska: Asus Strix B550-F Gaming, CPU: AMD Ryzen 5 5600, Grafická karta: ASUS TUF GAMING GeForce RTX 3060 Ti O8G GDDR6X, Ram: Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16, Disk: Kingston KC3000 NVMe 1TB, Chladič: Endorfy Fera 5, Zdroj: MSI MPG A650GF
Re: Rozdíl mezi AMD a Intel
Intel má novější technologii, menší teploty, větší výkon jednotlivých jader. Zatímco AMD má sice 8 jader, které ale nemůže využít (možná speciální programy využiji 8 jader). Výhoda AMD je poměr cena/výkon
- Petr Hnátek
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
Rozdíl je v tom, že intel dosahuje většího výpočetního výkonu na jedno jádro, a protože většina dnešních her (odhadem 70-80% her) umí využít pouze 1 jádro, tak v tomto ohledu vedou intel procesory.
Dále, intel procesory mají menší spotřebu a menší pracovní teploty.
Intel využívá menší výrobní proces než AMD a to je jeden z důvodů, proč mají větší výpočetní výkon, protože se na stejnou plochu vejde více tranzistorů.
Pokud jsem něco napsal špatně, tak mě určitě někdo opraví, popř. doplní :)
Intel využívá menší výrobní proces než AMD a to je jeden z důvodů, proč mají větší výpočetní výkon, protože se na stejnou plochu vejde více tranzistorů.
Ale stejně tak u jednoho jádra u AMD je 4Ghz a Intel má jen 3,2Ghz tak že by stejně měl bejt silnější AMD. PS: berte na nás ohled sme amatéři které to zajímá :)
Windows 11 PRO 64bit, Základní deska: Asus Strix B550-F Gaming, CPU: AMD Ryzen 5 5600, Grafická karta: ASUS TUF GAMING GeForce RTX 3060 Ti O8G GDDR6X, Ram: Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16, Disk: Kingston KC3000 NVMe 1TB, Chladič: Endorfy Fera 5, Zdroj: MSI MPG A650GF
"Intel využívá menší výrobní proces než AMD a to je jeden z důvodů, proč mají větší výpočetní výkon, protože se na stejnou plochu vejde více tranzistorů. "
To je momentálně pravda, ale příšti rok AMD předvede Zen, který by se měl vyrovnat Intelu (možná
)
To je momentálně pravda, ale příšti rok AMD předvede Zen, který by se měl vyrovnat Intelu (možná

Naposledy upravil(a) Delfarion dne 04 lis 2015 17:04, celkem upraveno 1 x.
- Petr Hnátek
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
Jenže to AMD má výrobní proces 32nm a Intel má 22nm. Intel má více tranzistorů a tudíž větší výpočetní výkon. Frekvence není vše :)
Petr Hnátek píše:Rozdíl je v tom, že intel dosahuje většího výpočetního výkonu na jedno jádro, a protože většina dnešních her (odhadem 70-80% her) umí využít pouze 1 jádro, tak v tomto ohledu vedou intel procesory.
Škoda že většina lepších her minimálně vyžaduje 4 jadra
Takový BF4 jede i na 8 jadrech...
Pokud myslíte hry jako CS 1.6 tak ten vas post chápu

- Petr Hnátek
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
Delfarion píše:"Intel využívá menší výrobní proces než AMD a to je jeden z důvodů, proč mají větší výpočetní výkon, protože se na stejnou plochu vejde více tranzistorů. "
To je momentálně pravda, ale příti rok AMD předvede Zen, který by se měl vyrovnat Intelu
Intel plánuje 7nm, nevím přesně kdy, ale někde jsem zahlédl rok 2017-2018, takže stejně zase uteče.
Co se týče ZENu, jsem na něj také zvědavý, ale záleží, jak to AMD vymaká.
Zatím jsem slyšel o desktop procesoru s integrovaným grafickým jádrem myslím na úrovní R9 280X to bylo, nejsem si teď jistý a druhou polovinu procesoru by tvořilo 16 jader.
U serverů by integrované grafické jádro mělo nahradit dalších 16 jader.
1corex1, já nenapsal, že všechny hry. Psal jsem 70-80% her :)
-
- Pohlaví:
Frekvence a počet jader neříká o výkonu procesoru vůbec nic. Rozhodující je počet operací, které procesor zvládne za jednotku času.
Dneska je i hodně nových špatně napsaných programu (i oblíbených) využívající pouze výkon pár jader (např. wot)
Ok tak děkujem už víme to že nevíme nic 

Petr Hnátek píše:Intel má více tranzistorů a tudíž větší výpočetní výkon. Frekvence není vše :)
No, k tomu bych měl malou připomínku z historie, dvaatřicetibitové procesory během pár let kolem roku 1990:
Kód: Vybrat vše
ARM1 3 um 8 MHz 25000 tranzistorů 4 mips
i80386 1.5 um 16 MHz 275000 tranzistorů 4 mips
ARM2 2.5 um 8 MHz 30000 tranzistorů 5 mips
M68030 ? 16 MHz 273000 tranzistorů 6 mips
i80486 1 um 16 MHz 1185000 tranzistorů 10 mips
M68040 0.8 um 20 MHz 1200000 tranzistorů 20 mips
ARM2a (250) ? 12 MHz 30000 tranzistorů 8 mips
Zajímavé porovnání, ne? Víc tranzistorů znamená akorát větší spotřebu a víc odpadního tepla, o skutečném výkonu rozhoduje architektura! A v té Intel nikdy nevynikal, jak je vidět hned v prvních dvou řádcích. Na stejný výkon jako měl ARM1 potřebovala 386ka dvounásobnou frekvenci a jedenáctkrát víc tranzistorů...
Mimochodem, ten ARM vymysleli dva Angláni, a vývoj probíhal výhradně tužkou na papíře, teprve v konečné fázi ho odlaďovali v simulátoru napsaném v BASICu na osmibitovém domácím mikropočítači běžícím na necelých 2 MHz. Fungoval jim už první vyrobený prototyp, což je dost neobvyklé! Kolik tisíc vývojářů zaměstnává Intel?

Naposledy upravil(a) faraon dne 04 lis 2015 17:42, celkem upraveno 1 x.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Problémy v síti na obrázku - proč nemůžou počítače komunikovat mezi sebou Příloha(y)
od zuzana3 » 25 pro 2024 20:33 » v Administrace sítě - 7
- 6235
-
od zuzana3
Zobrazit poslední příspěvek
25 pro 2024 22:23
-
-
-
Taktování – Utilita k GK: Intel Arc A750 ?
od Jarda_For » 14 říj 2024 01:37 » v Taktování a další úpravy PC - 5
- 8197
-
od Jarda_For
Zobrazit poslední příspěvek
17 pro 2024 07:46
-
Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”