Ahoj.
Holka si koupila notebook ASUS X51RL-AP098. Tak jsem tam dal spousteci CD-cko s dosem a dosackou verzi partition magic 4 ze rozdelim disk (160gb). Ukazalo mi asi 152gb volneho mista .
Tak jsem chtel vytvorit 1 primarni partici a 2 lokalni partice. Ale prad mi vypisoval nejakej error.
Tak jsem si rekl, ze disk rozdelim pri instalaci windowsXP. Tak jsem zacal instalovat, ale pri deleni disku mi nabidlo prostor jenom 131gb. To same mi ukazal Partition Magic 8 po nainstalovani windows. Kdyz jsem zase zkousel ten dosacky partition oper mi ukazal 152gb disk, ale neumoznil vytvorit partici.
Nevite mi poradit v cem muze byt problem? Kde se muze ztracet tech 20G?
Diky
Dusan
velikost disku u ASUS X51RL-AP098
- memphisto
- Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
pozdrav
tady máš vysvětleno proč nemá disk celých 160GB
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
To není ono!
Máš XP SP1 nebo starší a ty neumí rozdělit a naformátovat disk na větší oddíl než je 131GB...
Někde je tu řešení zkus hledat...
Máš XP SP1 nebo starší a ty neumí rozdělit a naformátovat disk na větší oddíl než je 131GB...
Někde je tu řešení zkus hledat...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
- memphisto
- Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
pozdrav
já jsem odpovídal, kam se ztratilo těch 20GB
//EDIT to není, ale taky na tohle padl dotaz
//EDIT to není, ale taky na tohle padl dotaz
Naposledy upravil(a) memphisto dne 16 led 2008 23:26, celkem upraveno 1 x.
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: pozdrav
memphisto píše:já jsem odpovídal, kam se ztratilo těch 20GB
No ano, ale to není ten problém...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Vytvoř si jen oddíl pro systém v požadované velikosti, naformátuj a nainstaluj Windows s SP2 a všechny ovladače a pak můžeš již zbytek rozdělit ve Windowsech ve správě disků a naformátovat. V SP2 je obsažen program pro správu velkých disků t.j. nad 130GB.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
To ze nebude mit 160gb mi je jasne. Vzdyt o to se ani nepru... To je tech 152GB co mi nasel partition magic pres dos.To by bylo v pohode...
Pak jsem to udelal presne tak jak psal "Pic". Nainstaloval jsem tam windows bez SP a zkousel to znova, porad jenom 131 GB. Uz mam nainstalovan i SP2 a vsechny updaty windowsu (krome overeni pravosti
). Ted tam mam 2 partice. 1 se systemem a druhou uz na nejake data (dohromady 50GB) ale na treti mi nabizi porad jenom 80gb.
Takze ta rada o SP2 znela sice logicky, ale problem mi to nevyresilo
.
Pak jsem to udelal presne tak jak psal "Pic". Nainstaloval jsem tam windows bez SP a zkousel to znova, porad jenom 131 GB. Uz mam nainstalovan i SP2 a vsechny updaty windowsu (krome overeni pravosti

Takze ta rada o SP2 znela sice logicky, ale problem mi to nevyresilo

- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
V tom případě je třeba se podívat do Biosu, zda je povolena správa velkých disků - BigLBA. Udivilo by mne, kdyby firma dala do notebooku velký disk, který základní deska nezvládne.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Vistu neznám, ale nemyslím si, že by právě toto bylo oproti XP rozdílné. Je ale fakt, že míchat ovladače na Vistu a XP přináší jen problémy. Zkus případný dotaz u prodejce a nebo mrkni na CD, zda tam nejsou náhodou ovladače na XP. I když je pravda, že dnes výrobci i prodejci na vše cpou Vistu.
Ovladace jsem snad nemichal... Snazil jsem se vsechno stahnout ze stranek vyrobce na XP-cka. Taky me to mohlo napadnout driv nez jsem napsal ze nebude jenom na visty, kdyz vyrobce ma drivery i na XP. Asi tim, ze holka uvazovala taky o Acer-u s podobnou konfiguraci a ten mel rovnou napsane, ze tam jde jenom Vista.
Prodejci jsem napsal uz vcera.... Prisel mail, ze jeste maji vanocni naval, a mam cekat na odpoved :-/
Zkousel jsem tam Partlogic, ale ani se nespustil. U mne bezel krasne (tedy jenom se krasne spustil, disky jsem s nim u sebe nedelil).
Jeste se mozna zkusim podivat jestli tam nemaj novsi bios a mozna tam bude toho vic k disku.
Nebo se ozve prodejce...
Prodejci jsem napsal uz vcera.... Prisel mail, ze jeste maji vanocni naval, a mam cekat na odpoved :-/
Zkousel jsem tam Partlogic, ale ani se nespustil. U mne bezel krasne (tedy jenom se krasne spustil, disky jsem s nim u sebe nedelil).
Jeste se mozna zkusim podivat jestli tam nemaj novsi bios a mozna tam bude toho vic k disku.
Nebo se ozve prodejce...
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5
- 3294
-
od L.L
Zobrazit poslední příspěvek
05 úno 2025 17:42
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3150
-
od šulda
Zobrazit poslední příspěvek
06 říj 2024 20:58
-
-
- 8
- 3166
-
od sabrik