Dobrý den,
jsem „pololama“, ale vždycky jste mi tady zatím poradili. Taky nevím, jestli toto nepatří spíš do tématu sítí, ale vzniklo to instalací Win 10, tak snad sem.
Mám pevný PC, internet od UPC kabelem, mám wifi router a domácí síť - kromě tohoto PC ještě 2 notebooky mých kluků. Měli jsme všichni Win 7 (64 bits), na jeden notebook si syn nedávno nainstaloval Win 10 (na druhým zůstaly Win 7) a všechno bylo O.K. Ale teď jsem si nainstaloval Win 10 i na ten stolní řídící PC a (po vyřešení počátečních problémů s vypínáním PC a s přihlašováním do Win účtem u Microsoft) začal problém se sítí. Při zapnutí PC síť najede, ale nejméně jednou za den „spadne“ - tedy hlásí to s tím žlutým vykřičníčkem, že „připojení k internetu není k dispozici“. Když spustím takové to „Řešení problémů se sítí“, který to nabízí, tak to skončí hláškou, že „chybí jeden nebo více síťových protokolů“, čemuž vůbec nerozumím. Ale pokud restartuju internetový modem i wifi router (vypnu z proudu na 10 s a znovu je zapnu), tak síť naběhne. Ale za 3 nebo 4 hodiny zase „spadne“, aniž tuším, v souvislosti s čím. Možná je problém v té naší síti, kterou jsem kdysi rozchodil ani nevím jak, ale ve Win 7 s ní žádný problém nebyl.
Budu vděčný, když mi někdo poradí nebo mě odkáže někam, kde se něco takového řešilo (sám jsem nenašel). Jinak budu muset přeinstalovat zpátky Win 7, jestli to zvládnu, protože to opakované restartování modemu a routeru se mně nelíbí. Jestli se někdo uvolíte k pomoci, tak předem sděluju, že zatím umím poslat jen log z HiJackThis. Jestli se po mně bude chtít „screenshot“ něčeho (jak jsem se kdesi dočetl), prosím i o polopatou radu, jak se to dělá. Díky.
A ještě mně něco napadlo: v síti vlastně máme i scanner a tiskárnu, které „zapínám do proudu“, jen když je používám, a pak jim hned zas proud vždy vypínám (protože jinak to bliká a hučí vždy, když otevřu Word). Nemůže to s tím souviset, že tím jako porád měním sestavu té sítě?
Po instalaci Win 10 padá síť Vyřešeno
- x-rated
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Po instalaci Win 10 padá síť
co máš za router? máš v něm aktuální fw?
9900K / G.Skill 32GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 2080 Ti / Sabrent 4 TB NVMe / X-Fi THD / HD660S / G403 / G815 / UP2715K 5K IPS / HX1000i / Define R6 / EKWB full
Router mám TP-link, a to TL-WR741ND a jestli tam mám aktuální firmware, to nevím.
Když otevřu "status" toho routeru, tak tam je:
Firmware Version: 3.12.11 Build 110825 Rel.38276n
Hardware Version: WR741N v4 00000000
Pokud bych ho měl nějak nastavovat, tak zatím znám jen "Quick setup", když jsem ten router instaloval. Jestli se v něm nějak zjišťuje aktuálni fw nebo se nějak dá aktualizovat, mám to tam pod nějakou položkou hledat nebo se to musí nějak "zvenku"?
Když otevřu "status" toho routeru, tak tam je:
Firmware Version: 3.12.11 Build 110825 Rel.38276n
Hardware Version: WR741N v4 00000000
Pokud bych ho měl nějak nastavovat, tak zatím znám jen "Quick setup", když jsem ten router instaloval. Jestli se v něm nějak zjišťuje aktuálni fw nebo se nějak dá aktualizovat, mám to tam pod nějakou položkou hledat nebo se to musí nějak "zvenku"?
- x-rated
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
tak to máš nějakej starej, zkus tenhle http://cz.tp-link.com/resources/softwar ... 150119.zip
někde tam bude něco jako záložka firmware, tak tam dáš ten soubor, necháš dojet a uvidíš
někde tam bude něco jako záložka firmware, tak tam dáš ten soubor, necháš dojet a uvidíš

9900K / G.Skill 32GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 2080 Ti / Sabrent 4 TB NVMe / X-Fi THD / HD660S / G403 / G815 / UP2715K 5K IPS / HX1000i / Define R6 / EKWB full
No, tak jsem to celý nějak podrbal. Udělal jsem, co bylo raděno, našel jsem položku System tools a firmware upgrade a ten soubor wr741nv4_en_3_17_0_up_boot(150119) jsem tam vložil. Připadá mi teda zvláštní, že u mě má ikonku jako pro VLC player a je to prý typ souboru "VLC media file (.bin)" (??!), ale upgrade se spustil a po dojetí 100% to hlásilo, abych čekal na reboot a v tom stavu to zamrzlo. Nedělo se nic 20 min., na routeru svítila jen ta ikonka, že je zapnutej, ale nic jinýho. Tak jsem nakonec router restartoval ale nezměnilo se nic. Router vůbec nereaguje, internet není a diagnostika sítě hlásí, že nemám zapojenej ethernetovej kabel nebo že je poškozenej. Kontroluju to jak blbec, ale není to pravda, internetovej modem (ten od UPC) bliká jak má, žádnej kabel jsem samozřejmě nevypojil. Ani retart modemu společně s routerem ic nezměnil. Problém je v tom routeru, protože když jsme ho odpojil a zapojil jsem internetovej modem přímo do počítače, tak web jede. Takže teď jsem bez domácí sítě a ptám se: Pokud mám v tom routeru něco nastavovat, jak se teď do něj dostanu? Když ho zapojím tak, jak byl, tak ten odkaz na něho http://192.168.0.1/ nefunguje, že nemám síť. Díky.
- x-rated
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
no vidíš, tak byl nejspíš načatej router, páč po aktualizaci se má normálně hned restartovat, místo toho chcípnul
na ikonce nezáleží, hlavní je, že to byl soubor bin (ono by to jinej stejně nepustilo
)
jestli je v záruce, tak reklamace, jestli ne, tak elektroodpad
jinak mám dojem, že přesně ten samej tp-link teď nedávno chcípnul sousedce, taky nějakej 7xx... úplně rozpálenej, tam svítily všechny diody a mrtvo
tak si kup něco přijatelnějšího, na internet od upc stejně potřebuješ gigový porty http://access-pointy.heureka.cz/tp-link-tl-wr1043nd/ (teda pokud nemáš ten nejpomalejší internet 10/1)
na ikonce nezáleží, hlavní je, že to byl soubor bin (ono by to jinej stejně nepustilo

jestli je v záruce, tak reklamace, jestli ne, tak elektroodpad
jinak mám dojem, že přesně ten samej tp-link teď nedávno chcípnul sousedce, taky nějakej 7xx... úplně rozpálenej, tam svítily všechny diody a mrtvo

tak si kup něco přijatelnějšího, na internet od upc stejně potřebuješ gigový porty http://access-pointy.heureka.cz/tp-link-tl-wr1043nd/ (teda pokud nemáš ten nejpomalejší internet 10/1)
Tak jo, zatím díky.
Zítra jdu pro novej router. Internet mám nějakej "fiber power 120" a budou mi ho od 3/2016 zvedat myslím na "300" (nevím přesně čeho). Tak doufám, že můžu dát na tebe a vemu ten TL-WR1043ND. Jestli to fakt bylo tím a síť dál pojede ve Win 10 bez problémů, poděkuju ještě jednou a označím to tu jako vyřešené. Dobrou noc.
Zítra jdu pro novej router. Internet mám nějakej "fiber power 120" a budou mi ho od 3/2016 zvedat myslím na "300" (nevím přesně čeho). Tak doufám, že můžu dát na tebe a vemu ten TL-WR1043ND. Jestli to fakt bylo tím a síť dál pojede ve Win 10 bez problémů, poděkuju ještě jednou a označím to tu jako vyřešené. Dobrou noc.
Mé zkušenosti říkají, že po nové instalaci Win není potřeba šťourat do modemrouteru a jede jako před tím. Když je vše v PC nainstalováno a nastaveno ...
- x-rated
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
tenhle pustí po kabelu čistej gigabit, takže zvládne i těch 300/30 Mb/s od upc 
jenom je třeba počítat s omezením po wifi - tam to víc jak maximálně 100 Mb/s na 2,4 GHz nepoleze, ale na to by bylo nutný mít i notebooky s podporou 5 GHz pásma a wifi ac
jinak další věc je, že by se možná dal v klidu používat ten wifi modem od upc
sice wifi část je slabší, ale po kabelu to pustí, co má...

jenom je třeba počítat s omezením po wifi - tam to víc jak maximálně 100 Mb/s na 2,4 GHz nepoleze, ale na to by bylo nutný mít i notebooky s podporou 5 GHz pásma a wifi ac
jinak další věc je, že by se možná dal v klidu používat ten wifi modem od upc

Re: Po instalaci Win 10 padá síť Vyřešeno
No,
původně jsem chtěl napsat jen, že je problém vyřešen, protože te starej router skutečně umřel a s tím novým TL-WR1043ND nám síť jede bez problému, takže s Win10 to (aspoň jak já tomu rozumín) nesouviselo. Ale jestli chápu dobře, že může být problém s novou rychlejší sítí od UPC (myslím, že to má být 300/30, jak píšete), tak to mě vůbec nenapadlo. Jestli nějaký problémy budou, zase se ozvu, a to do příslušnýho tématu sítí.
Zatím děkuju!
původně jsem chtěl napsat jen, že je problém vyřešen, protože te starej router skutečně umřel a s tím novým TL-WR1043ND nám síť jede bez problému, takže s Win10 to (aspoň jak já tomu rozumín) nesouviselo. Ale jestli chápu dobře, že může být problém s novou rychlejší sítí od UPC (myslím, že to má být 300/30, jak píšete), tak to mě vůbec nenapadlo. Jestli nějaký problémy budou, zase se ozvu, a to do příslušnýho tématu sítí.
Zatím děkuju!
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Pumpa u CPU - padá na 0 RPM po čistění PC Příloha(y)
od Faster1 » 22 úno 2025 23:27 » v Problémy s hardwarem - 5
- 2800
-
od Faster1
Zobrazit poslední příspěvek
23 úno 2025 19:49
-
-
- 3
- 3125
-
od Signalista97
04 říj 2024 17:44
-
- 8
- 7839
-
od kellne
02 kvě 2025 20:59
-
-
Windows 11 update blokuje instalaci driverů. Příloha(y)
od kellne » 09 dub 2025 17:45 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3979
-
od MonikaVavrova
11 dub 2025 11:07
-
-
-
DELL LATIUDE E7440 Problem s instalací WIN 11
od Ketty02 » 05 črc 2024 17:24 » v Windows 11, 10, 8... - 3
- 2447