Dobrý den. Rád bych poprosil o radu/pomoc.
Mám dva externí disky, které potřebuji z důvodu použití 120GB SSD disku v notebooku. Jeden z těchto disků je 320GB Western Digital (7200ot., naběháno 4500 hodin, bez vadných sektorů, používaný jako disk pro programy a hry) a druhý 500GB Seagate (5600ot., naběháno 6000 hodin, pár vadných sektorů bohužel má, používaný na hudbu a filmy). V obou případech se jedná o 2,5" disky, každý ve svém boxu a připojené přes USB 2.0. Notebook má jako systém Windows 10, všechny ovladače aktuální, kromě ovladače grafiky (starší je lepší), vybavený procesorem Core i5 480M a 8GB na RAM. USB porty, ke kterým jsou disky připojeny, jsou zvlášť (uvnitř šasi, ale ne přímo na základní desce).
Zhruba před měsícem se mi toto stalo poprvé, ale jen u jednoho disku (Westernu). Večer jsem normálně vypnul počítač, druhý den odpoledne zapnul a disk už nenačetl. Včera se mi to stalo podruhé, tentokrát oba disky a oba najednou. Jak před měsícem, tak i včera jsem problém vyřešil přes chkdsk. Ten opravil nějaká vadná místa (tomu moc nerozumím) a disky zase běžely. Problém je ale v tom, že do každé složky musím získat oprávnění. Podobně jako když vytáhnete z jednoho počítače systémový disk, připojíte ho do druhého počítače a chcete se dostat do složky users. Kromě toho mi každých +-15 minut vyskočí chybová hláška, že koš na jednotce I (mediální disk) je poškozený a jestli ho chci vysypat. Tam ať kliknu ano nebo ne, je to jedno. Chyba vyskočí znova. Tam bych to možná připisoval i vadnému sektoru. Taky jsem zpozoroval ve správě počítače, že programový disk F se zobrazuje v seznamu 2x a jeden z nich je právě ve formátu RAW. Přikládám i screen pořízený v době selhání obou disků.
Umístění disků je za notebookem, disky jsou na ležato, vzdáleny od sebe asi 5cm, 30cm od nich je prodlužovačka a půl metru od nich wifi router. Nic dalšího, co by je mohlo nějak narušovat poblíž není. Mě by zajímalo, zdali by to mohl být softwarový problém, nebo harwarový problém, nebo vliv nějakého zařízení (rušení). No a jak tomu samozřejmě předejít. Žádnou ztrátu dat jsem zatím nezpozoroval. Ještě mohu dodat, že oba disky byly vytaženy z vadných notebooků. Dokupoval jsem pouze krabičky s elektronikou, asi před čtyřmi měsíci.
Děkuji za vaše odpovědi, rady a za váš čas. Hezký večer.
Harddisky se samovolně převedou do RAW formátu
Re: Harddisky se samovolně převedou do RAW formátu
RAW format ve skutecnosti neexistuje, zobrazuje ho to proto, ze Windows nedokazaly identifikovat souborovy system na disku (tedy se zobrazuje i u kazdeho disku, ktery ma souborovy system ktery Windows nepodporuji). Nejpravdepodobnejsi pricinou je vadny disk, kdy misto kde je informace o souborovem systemu ulozene nelze precist a tedy ho Windows nedokazi pripojit.
Nejspise oba disky nebudou tak uplne v poradku jak se zdaly byt.
Uz to, ze byla opakovane vyzadovana kontrola checkdiskem bylo varovani ze disky maji problem a ze chyby neustale pribyvaji.
Jaky stav disku ukazuje Crystal Disk Info?
Pokud jsou disky vadne bude treba pouzit nejaky software na zachranu dat (Testdisk, Get Data Back, R-Studio) a zachranit co pujde.
Nejspise oba disky nebudou tak uplne v poradku jak se zdaly byt.
Uz to, ze byla opakovane vyzadovana kontrola checkdiskem bylo varovani ze disky maji problem a ze chyby neustale pribyvaji.
Jaky stav disku ukazuje Crystal Disk Info?
Pokud jsou disky vadne bude treba pouzit nejaky software na zachranu dat (Testdisk, Get Data Back, R-Studio) a zachranit co pujde.
Zde je výpis SMART z CDI
A zde výpis z HD Tune
O tom 500GB disku vím, že už má své odkroucenou. Překvapilo mě, že poprvé selhal právě ten, co se tváří dobře (disk I, western).
EDIT: A jinak v současné době jsou všechna data na obou discích přístupná. Pokud by bylo něco s disky, teoreticky by nemuselo být nutné používat speciální programy na záchranu dat. Koneckonců, jsem příznivce zálohování. Důležitá data nemám jen na jednom místě
A zde výpis z HD Tune
O tom 500GB disku vím, že už má své odkroucenou. Překvapilo mě, že poprvé selhal právě ten, co se tváří dobře (disk I, western).
EDIT: A jinak v současné době jsou všechna data na obou discích přístupná. Pokud by bylo něco s disky, teoreticky by nemuselo být nutné používat speciální programy na záchranu dat. Koneckonců, jsem příznivce zálohování. Důležitá data nemám jen na jednom místě

Ten 500GB je jasny, ten muze selhat kazdou chvili.
Nicmene pohled na zaznam z otresoveho cidla obou disku rika, ze disky za chodu utrpely pomerne hodne narazu. Takze se muze stat, ze nemusi byt po mechanicke strance uplne v poradku - coz by vysvetlovalo, ze po opakovanem pokusu o zapnuti jsou data pristupna.
Nicmene pohled na zaznam z otresoveho cidla obou disku rika, ze disky za chodu utrpely pomerne hodne narazu. Takze se muze stat, ze nemusi byt po mechanicke strance uplne v poradku - coz by vysvetlovalo, ze po opakovanem pokusu o zapnuti jsou data pristupna.
Minulosti obou disků znám tak zhruba. Podle předchozího majitele notebooku s 320GB diskem byl notebook údajně v obýváku a přenášený byl maximálně ze stolu ke gauči. Kdežto majitel notebooku s 500GB diskem svůj notebook používal převážně na cestách. Co je mám já, tak vlastně jenom leži na stole, jednou za týden je obetřu od prachu a zase si tam týden v klidu leží.
Když se disky prezentovaly jako "RAW", tak nepomáhalo odpojení a zase připojení. Ani restart počítače. OS si při bootování nikdy nevyžádal kontrolu některého z těch dvou disků a to ani v případě, že oba dva disky zrovna nefungovaly. Oprava, pokud to tak mohu nazvat, vypadala nějak takhle: spuštění cmd jako správce, napsání "chkdsk F: /f" a potom "chkdsk I: /f".
Po tomto zákroku oba disky bez problému najely, až na těch pár drobností, které jsem zmínil v dotazu.
Když se disky prezentovaly jako "RAW", tak nepomáhalo odpojení a zase připojení. Ani restart počítače. OS si při bootování nikdy nevyžádal kontrolu některého z těch dvou disků a to ani v případě, že oba dva disky zrovna nefungovaly. Oprava, pokud to tak mohu nazvat, vypadala nějak takhle: spuštění cmd jako správce, napsání "chkdsk F: /f" a potom "chkdsk I: /f".
Po tomto zákroku oba disky bez problému najely, až na těch pár drobností, které jsem zmínil v dotazu.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
.pptx soubor ve formátu A4 Příloha(y)
od uzivatelzacatecnik » 11 říj 2024 10:39 » v Kancelářské balíky - 3
- 2760
-
od uzivatelzacatecnik