předem se omlouvám, pokud měl být tento příspěvek zařazen spíše do sekce ,,Administrace sítě". Každopádně doufám, že i zde se najdou smysluplné a hodnotné odpovědi, za které také dopředu děkuji.
Abych to teda nějak uvedl. S problémem, který budu níže zmiňovat, se setkávám již delší dobou, ale až teď mi pomalu došly nervy a vyčerpaly se všechna teoretické řešení, která měly tento problém opravit (vyřešit).
Od doby, co máme doma starý počítač (2003) - do poloviny roku 2015 jsem s internetem žádné potíže neměl.
Nechci zase moc obcházet daný problém, tak to tedy osekám a uvedu nadále bez slovíčkaření jen to podstatné.
Neurčitou dobu zpět - někdy v 2015 mi občas internet na pár sekund přestal fungovat. Vždy například 2x denně. To není až tak vážné, tak jsem to neřešil.
OPAKUJI, ŽE JSEM PŘIPOJEN BEZDRÁTEM - žádný poskytovatel zde neposkytuje optický kabel do našeho bytu.
Máme na střeše anténu, která přijímá bezdrátový signál od poskytovatele, který není vzdálen více jak 10 minut pěšky. Žádná vesnice.
Vsetín - kdyby náhodou někdo zdejší měl stejný problém.
Za poslední půl rok se problém rapidně zhoršil. Každý den, v náhodných časech (opravdu žádná souvislost např. ve vytížených večerních hodinách) mi připojení selhává a odezva vyskakuje na neskutečná čísla. Výjimečně dojde k úplnému výpadku.
Přiložím několik screenů pro přiblížení problému.
Co lze na první pohled vidět je, že ping je stabilní
(v rámci možností bezdrátového připojení).
Z ničeho nic však dojde k nárůstu odezvy nebo výpadku připojení na krátkou dobu.
Důležitá poznámka: K ROUTERU JE MŮJ PC PŘIPOJENÝ KABELEM, NIKOLIV PROSTŘEDNICTVÍM WIFI.
- přímé připojení prvního ethernet kabelu do PC daný problém nevyřešilo, ani neredukovalo.
Další screen z příkazového řádku, levá část ukazuje, pro mě nepochopitelné, střídání pingů stálých (řekněme do 30 od wireless providera) a nezvykle vysokých. Tyto pingy se střídají v pravidelném intervalu dokud problém neustane úplně. Někdy po chvilce, jindy tato situace trvá i přes hodinu.
Pravá část je ping na bránu. Tomu už vůbec nerozumím, ale třeba to někomu řekne víc. Proto přikládám.
Příklad déle trvajícího přeskakování malých a velkých pingů. ( ping seznam.cz -t),
které trvají delší dobu a opět se ukázkově střídají nízké pingy, jak můžete vidět 8,8,8,8,8,8... a předtím z nízkých na vysoké co vteřinu tam a zpět.
Zprůměrováno z 5000 paketů na 70ms, což je u her, nebo jiné činnosti závislé na stabilní odezvě, nepřípustné.
Důležité informace na závěr.
Poskytovatel byl již mnohokrát kontaktován a informován o daném problému. Ze strany poskytovatele je problém neexistující.
Odezva stabilní, paket loss 0%.
Několikanásobné měření a sledování přenosové cesty. Kontrola antény na domě, výměna routeru.
Oblast není (alespoň podle mě) žádným způsobem vytížena v oboru bezdrátu..
To by také nevysvětlovalo, že se mi stávají i věci jako:
Celý den internet funguje bez jediného výpadku nebo kolísající odezvy. v 0:40 v noci mi začne skákat ping na 580 ms jako na výše přidaných screenech.
Nechci věřit tomu, že se v noci začne dít něco, co mi kompletně vysadí připojení.
Jednou mi byla před 5 měsíci změněna frekvence, kterou se ke mně přenáší signál od základny poskytovatele na anténu na domě. Problém se vyřešil na cca 3 měsíce. Avšak poskytovatel mi ani na požádání nehodlá frekvenci ručně nastavit, údajně se jedná pouze o provizorní řešení
Jiný poskytovatel alespoň podobné kvality zde nešťastně není, stěhování nepřipadá v úvahu.
Existuje možnost ručního přeladění nějaké frekvence? Jsem otevřený jakékoliv radě, protože jsem už vážně zoufalý a 12 let předtím žádné problémy nebyly.
Kdo dočetl až sem, mockrát děkuji za Váš čas.
Kova