Ochrana PC před výpadkem proudu

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Micky
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Ochrana PC před výpadkem proudu

Příspěvekod Micky » 14 čer 2016 14:26

Dobrý den, potýkám se s občasnými výpadky proudu (hlavně když je bouřka) a docela se obávám že mi to jednou odvaří můj nový herní počítač. Četl jsem něco o záložních zdrojích UPS, díky kterým může PC běžet ještě pár minut po výpadku proudu a je čas na uložení dat a korektní vypnutí PC.

V těchto zdrojích se však nevyznám tak bych si rád nechal poradit nějaký konkrétní model, nejlépe na CZC.cz.
Jen dodám že můj PC zdroj je Seasonic S12II-620 620W ( https://www.czc.cz/seasonic-s12ii-620-6 ... 73/produkt ) a PC i veškeré komponenty včetně routeru mám zapojeny přes klasickou starou prodlužovačku, pokud jsou to důležité informace.

Cenově by se UPS měl vlézt do 2000,-Kč, jsem ochotný mírně překročit cenu. Díky za tipy

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Ochrana PC před výpadkem proudu

Příspěvekod Uziv00 » 14 čer 2016 14:44

Ahoj, já mám tento https://www.czc.cz/apc-back-ups-es-700v ... 40/produkt a spokojenost. Je to ovšem dráže, než požaduješ.
Důvody proč:
- má to chráněnou LAN RJ45 a já mám RJ45 kabel od internetu
- má to chráněné a nezálohované zásuvky (ro TV a věž)
- v zálohovaných mám PC a NAS.
Záleží, zda bys to využil.

Micky
nováček
Stav:

Příspěvekod Micky » 14 čer 2016 17:49

Zde ještě přikládám moji kompletní PC sestavu: https://www.czc.cz/2o717mi65qii2brsp2ha8r2ipc/seznam

Existuje k tomuto 700VA UPS nějaká levnější varianta s tolika zásuvkami? Nestačil by mi například tento https://www.czc.cz/apc-back-ups-es-550va/71139/produkt 550VA? Fakt netuším zda by mi tohle méně výkonné UPS počítač při výpadku proudu utáhlo. Je třeba po zapojení do zásuvek ještě v softwaru něco důležitého nastavovat? Jak dlouho vydrží baterie v tomto UPS a na kolik by vyšla nová? Je nutné UPS vypínat/zapínat před zapnutím/po vypnutí PC?

A řekněme že například jenom vypadnou pojistky, PC teda začne čerpat energii z UPS a pokud ty pojistky ihned nahodím zpět, UPS se vypne a PC opět začne čerpat energii ze sítě? Tzn. při krátkodobém výpadku není nutné PC vůbec vypnout dokud běží na UPS?

Díky za odpovědi

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 14 čer 2016 18:07

Pokud jde o herní PC, tedy žrouta, pak bych do nižšího výkonu nešel.
Vyšší výkon je zároveň prodloužená doba provozu na UPS, u té 550VA udávají 3,24 minut při plném zatížení, což považuji za nedostatečné.
Pokud na PC nainstaluješ SW a propojíš USB, pak se při výpadku proudu zahájí proces vypínání, či uspání PC, což jde nastavit. Já PC neřeším, jde mi o vypínání NASu. Tam pokud dojde k výpadku a následnému nahození se proces vypínání ukončí.
U PC, pokud dojde k výpadku, je vyšší odběr, pokud ti UPS PC podrží aspoň tak dlouho, než nahodíš pojistky, máš vyhráno.
Výdrž baterie záleží na baterii. První mi vydržela 5 let, druhá 7 let. Ale SW upozorňuje na výměnu baterie už po třech letech.

Micky
nováček
Stav:

Příspěvekod Micky » 14 čer 2016 19:50

Ok, asi si těch pár stovek teda připlatím. Vyřešeno

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nefunkční internet po výpadku proudu
    od Neferivet » 15 zář 2024 23:31 » v Sítě - hardware
    2
    3230
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    16 zář 2024 08:53
  • Ochrana proti nadměrnému nabíjení u mobilu
    od walderan » 19 led 2025 21:41 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    1
    2702
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    20 led 2025 16:06

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”