"Školený ajťáci"

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Hooper
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

"Školený ajťáci"

Příspěvekod Hooper » 29 čer 2016 07:54

Dobrý den, nedávno jsem tu byl s dotazem že nejde mámy notebook.. přímo acer.. přeinstaloval jsem jí to na sedmičky továrním nastavením přímo od výrobce a sedmičky psali žádejte legální microsoft windows přitom to bylo aktivovaný což nebylo nelegální.. potom jsme přešli k upgrade na windows 10 a asi po týdnu jí zčernala obrazovka nešel ani bios když jste to zapli tak nesvítila ani jedna kontrolka o načítání atd.. Ajťáci od ní z práce tvrdí že tam byl nelegální windows může mi prosím někdo říct co to má s tím společného? pochybuji že by jí microsoft na dálku odpojil kabely od základní desky :DDD

Reklama
zezr
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Re: "Školený ajťáci"

Příspěvekod zezr » 29 čer 2016 08:02

No jestli je to tak jak říkáš tak se to asi sešlo a notebook rovnou odešel do věčných lovišť, protože jestli nesvítí kontrolky a nedostaneš se do biosu tak to je prostě konec. Můžeš zkusit záruku, ale asi bude starší že? Windows také manýry nemá,a pochybuji že by bylo něco takového možné. Možná jestli se jí do PC nedostalo nějaké velmi zákeřné svinstvo. Ale hned po reinstalu? Určitě se jen sešli náhody.
Svět ztrácí genie. Einstein umřel ,Mozart umřel a mě je taky nějak špatně!

CPU: Ryzen 5 3600 , MB: Asus Crosshair VI EXTREME, GPU: MSI ARMOR GTX 1070 Ti , Ram: Cruicial 32GB @3733MHz Zdroj: CX 550M
HDD: Segate 7200.14 2TB SSD: OCZ-ARC100 256GB, Kingston A1000 512GB

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 29 čer 2016 08:07

Ona neni cerna obrazovka jako cerna obrazovka.

Cerna obrazovka ve Windows = detekovana nelegalni kopie Windows

Cerna obrazovka po zapnuti (toci se ventilator a disk, jinak nic) - vadna graficka karta nebo chipset, u Aceru naprosto bezna zavada zpusobena prehrivanim.

Hooper
Level 2
Level 2
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Hooper » 29 čer 2016 08:13

Ano, větráky se točí notebook se ale nerozsvítí a i kdyby tak se dostanete do biosu... Nikdy bios není blokován jestliže neodejde základní deska nebo grafická karta to je blbost

calidorm2
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod calidorm2 » 29 čer 2016 09:02

Hmm, tak ajťáci JO? Jsou opravdu ajťáci a nebo si na ně jen před tvojí mámou hrajou?

Za prví to bude vadná baterie na základovce...

Za druhý co si myslím že odešlo: Hardisk, jak se sním manipulovalo pomocí instalací, ale je divný že ti nejdou žádný kontrolky.. ale stejně bych zkusil výměnu.

Dále to může být nabíječkou - chtěla by přeměřit, a v tý nejhorší variantě, to bude vadná základovka .. napiš co máš za NB a líp popiš, co tím myslíš jak nefunguje. Myslíš jako že nenajede vubec do biosu, nepípne, aspoň bude černě svítit obrazovka..?

Může to bít taky tím, že máš vybitý notebook a nejde ti nabíječka, nebo je přepálený konektor na nabíjení a nenabíjí se..

zezr
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod zezr » 29 čer 2016 10:27

baterka na základové desce? jak jsi přišel na to že to je ona? Ona řeší jen RTC obvod. a disk? jak jsi přišel na toto? podle toho že se nedostrane do biosu? Čipset, grafika,procesor, možná ramky.
¨Kdyby nešla nabíječka, tak by to asi nepustili.....
Svět ztrácí genie. Einstein umřel ,Mozart umřel a mě je taky nějak špatně!

CPU: Ryzen 5 3600 , MB: Asus Crosshair VI EXTREME, GPU: MSI ARMOR GTX 1070 Ti , Ram: Cruicial 32GB @3733MHz Zdroj: CX 550M
HDD: Segate 7200.14 2TB SSD: OCZ-ARC100 256GB, Kingston A1000 512GB

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 29 čer 2016 10:30

Pokud nekoho obvinujes ze si hraje na ajtaky tak bys nemel tvrdit neco podobneho jako oni.

To, ze nejde spustit notebook nemuze zpusobit nelegalni kopie Windows, ani vadny disk a uz vubec ne baterka od BIOSu.

calidorm2
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod calidorm2 » 29 čer 2016 11:06

Vy jste chytrý asi jak rádia co? Já napsal co to pravděpodobně může být a dá se jednoduše zjistit jako první . Za prví nejde poznat co píše a tím myslím jestli se normálně aspoň spustí černý obraz tj. jde dovnitř proud. Nic jsem nepsal o neleg. kopii windows že by to nezpustila - ba naopak a pouze jsem myslel že formátováním disku se už předem polorozbitý ( snad nemusím vysvětlovat?) disk úplně rozbije. Radím vám aby jste začaly studovat co udělá baterie na základní desce, k čemu slouží a celkově vše o pc, příjde te my jak malí kluci co si hrajou na chytrolíny na foru. Maximálně co umíte a pravidelně čtu, je opičit se po druhých co se denně tady opakuje. Dejte my adresu, vlastním 2 disky, co po zapojení do pc - doslova vipnou počítač a na nic neráguje. Nevěříš? dej my adresu a zašlu. Taky zkus vytáhnou baterku co se stane ? Když není ani speaker funkční na základovce tak se to ještě hůř zjišťuje, jinak myslíš že jsem blbej a nevím že existuje ještě dalších 1000 příčin proč to nemůže jít? Sám opravuji základní desky, rád vás přesvědčím bude-li potřeba. Pravidelně měním mosfety, nafouklé tranzistory.. Kluci běžte si radši hrát hry a nepruďte.

schmirgel
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod schmirgel » 29 čer 2016 11:13

Nafouklý tranzistor?????
To jsem eště neviděl!
pro Hooper: Prosím, popiš přesněji chování ntb po stisknutí zapínacího tlačítka.

Příspěvek upraven. Odstranění urážky! Přečti si laskavě pravidla tohoto fóra a také se jimi řiď! Pic

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 29 čer 2016 11:15

Co se stane kdyz vytahnes baterku? Pocitac se normalne zapne, pouze pri kazdem odpojeni od proudu nastavujes znovu datum a cas. Muzes si to sam overit na libovolne zakladni desce ze stolniho pocitace nebo notebooku. Pocitac vyndanou baterii nema sanci poznat.

Pokud opravujes zakladni desky (coz delam take, vcetne stavby vlastnich pocitacu vcetne kompletniho osazen desky soucastkami), tak nam potom vysvetli proc se chovas tak, jako kdybys tomu vubec nerozumel.

Jak uzivatel overi baterii na desce? Zacne notebook rozebirat doma na stole? Jedine co uzivatel muze doma udelat je skusit jiny adapter a vytahnout baterku, ti sikovnejsi vyndaji harddisk. Pak uz zbyva jen servis nebo sberny dvur.

"Pravidelně měním mosfety, nafouklé tranzistory."

Jsi si zcela jisty za ta nafoukla soucastka je tranzistor a ne kondenzator?

Podle popisu zavady v tomto a minulem tematu to osobne odhaduji na vadnou zakladni desku a co je na tom nejtragictejsi (pro majitele) ze v naproste vetsine pripadu jsem pricinu uhodl.

LaB
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod LaB » 29 čer 2016 11:24

OT
Nezlobte se, ale nedá ni to...
Calidorm2: docela by mě zajímalo, co budeš mít zítra na vysvědčení z jazyka českého. Nevím, co udělá baterie na základní desce, ale vím, co udělá "y" ve větě "dej MY adresu" nebo "příjDE TE MY jak malí". Mami, tati, díky, že jsem si mohl po škole hrát, až když jsem měl hotové úkoly...
Pokud opravuješ základní desky, tak by mě docela zajímalo, jak měníš nafouklé tranzistory... To je ten váleček s nožičkama, co:-) Pokud bych měl znalosti a odvahu a já chtěl s někým polemizovat o závadách, věř mi, že Petr22 to rozhodně nebude...

Doplněno: Předběhli jste mě...

calidorm2
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod calidorm2 » 29 čer 2016 11:42

Ano uznáván, v tom spěchu jsem napsalt blbost. místo kondenzátoru trazistor. Na tom ale nic nemění ze jste maximálně šťouralove. Co si doma skládaj pocitace a myslej si že rozumí počítačům. Já si skládal a vyměňoval díly v PC už ve 13letech. A opravdu tomu nerozumís, vybítá baterie ti nenastartuje BIOS a tím pádem celou základní desku a díly s ni. Maximálně se ti roztoči vetracky. U nových desek jsou záložní zdroje, u kterych PC nastartuje s a vsak mas problém s časem... Neměl blbosti už a konečně si něco o tom už přečti.

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”