Výběr komponent PC (> 50 000 Kč, výkon, hlučnost nedůležitá, hry a vše) = uzavřeno * recenze, testy, zkušenosti ...

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Prosím o pomoc (rady) s výběrem komponent do nového "stolního" PC (± 30 000 Kč, výkon, hlučnost nedůležitá, hry a vš

Příspěvekod X » 07 črc 2016 22:31

Takže zatím má sestava vypadá víceméně (s něčím si jsem jistý více, s něčím méně) takto:
Přidávám ke komponentám na kolik % zhruba jsem rozhodnut vzít konkrétní typ.

■ PROCESOR: Intel Core i7-6700K >>> https://www.czc.cz/intel-core-i7-6700k/176320/produkt 100%
objednáno: 11.7.2016, zaplaceno: 14.7.2016, Aika: 10 070 Kč (CZC: 9 918 + 197 b), viz > viewtopic.php?f=44&t=176561

- celkem jednoznačné

► Zobrazit spoiler

■ CHLADIČ PROCESORU: Noctua NH-D15 >>> https://www.czc.cz/noctua-nh-d15/151820/produkt 100%

- jeden z nejlepších - výkonný, tichý; spolehlivé a kvalitní ventilátory - ale velmi masivní, rozměrný a těžký - > 1 kg - nemůže dojít s tímto chladičem k ohnutí díky slabšímu (0,8 mm) PCB u procesoru Skylake? Viz: http://www.ddworld.cz/aktuality/proceso ... nicit.html * http://diit.cz/clanek/procesory-skylake-se-ohybaji - a není to jen problém Skylake: http://www.cnews.cz/procesory-broadwell ... -deformaci

TEST: NOCTUA NH-D15 - nový král mezi procesorovými vzduchovými Tower chladiči >>> http://www.ddworld.cz/pc-a-komponenty/p ... ici-6.html

► Zobrazit spoiler

■ DESKA: ASUS MAXIMUS VIII EXTREME - Intel Z170 >>> https://www.czc.cz/asus-maximus-viii-ex ... 24/produkt 100%
objednáno: 11.7.2016, zaplaceno: 14.7.2016, Aika: 11 770 Kč (CZC: 11 420 + 453 b), viz > viewtopic.php?f=44&t=176561

- nejvybavenější deska (od Asusu na 1151) s luxusní výbavou, solidní podvozek, taktování jedním dotykem, OC panel do case nebo na "stůl" - existuje ještě verze s dalšími přídavnými panely, zvukový převodník a jeden LAN slot 10 GB/s, ale to mi nevyhovuje, navíc myslím nemá OC panel

► Zobrazit spoiler

■ PAMĚT: zde ještě váhám z těchto kandidátů, nejspíš prostřední (lepší časování), ale zajímá mě i pravá, jaká je značka Corsair v RAMkách? >>> https://www.czc.cz/operacni-pameti/prod ... 66=d3000.0

- cenou (kolem 5 000 Kč) to vypadá na 2 moduly 16 GB DDR4 3000 MHz = 32 GB

■ SSD: Intel SSD 750 Series 400GB PCIe 2.5" U.2 >>> https://www.tsbohemia.cz/intel-ssd-750- ... 36865.html 100%

- zřejmě tento především díky formě (box 2,5"), konektoru (U.2) a značce (Intel), ještě sice trochu váhám ...

► Zobrazit spoiler

■ ZDROJ: CORSAIR HX850i 850W >>> https://www.czc.cz/corsair-hx850i-850w/156879/produkt 100%

- certifikace 80 Plus Platinum, modulární kabeláž, spousta konektorů - nebude 750 W moc? Na druhou stranu jsem zvyklý mít na PC navěšeno spoustu blbostí - periférií, kdybych v budoucnu (třeba za 4-5 roků) upgradoval náročnou grafiku, zatím pro 1070 / 1080 je doporučeno 500 - 600 W ... menší (W) Corsair s Platinum certifikací se mi moc nedaří najít a nějaká rezerva se může hodit (zdroj by měl jet nejlépe na polovině: 750 / 2 = 375 W) > aktualizace na 850 W na doporučení technika.

► Zobrazit spoiler

■ VENTILÁTORY (DO CASE): Arctic Fan F14 >>> https://www.czc.cz/arctic-fan-f14_2/107106/produkt 0%

- možná tyto, našel jsem jen zastaralé recenze, v case už mám dost jeté, ale 6 jich potřebovat nebudu, to by se mi vzdušný tah rozbil a bylo by to kontraproduktivní, možná půjdou do case jen 12 cm, to si nejsem jistý, ale technik bude vědět co a jak

► Zobrazit spoiler

* bohužel se tímto dostávám z ± 30 000 Kč někam ke 45 000 Kč, ale výsledek bude stát za to. Později ještě grafika, nejspíš: ASUS GeForce ROG STRIX GAMING GTX1070 OC DirectCU III, 8GB GDDR5 >>> https://www.czc.cz/asus-geforce-rog-str ... 10/produkt - nové repráky: Logitech Z906 >>> https://www.czc.cz/logitech-z906/90569/produkt - no a zvukovku, tam ale tápu.

* nejspíš také odložím nákup až na 15.8.2016 (tedy o měsíc), nechce se mi moc hluboko hrabat do kontokorentu, radši si ještě přivydělám další finance, navíc nyní probíhají v "serverovně" stavební úpravy a mám strach, že by nové díly mohli přijít k úhoně, i když je case v době úprav zakrýván. Sice se již dost těším a finance by byli, ale zatím koupím do 15.7.2016 jen procesor a desku, kvůli Intel / Asus cashback.
Naposledy upravil(a) X dne 21 srp 2016 23:44, celkem upraveno 8 x.

Reklama
Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Re: Prosím o pomoc (rady) s výběrem komponent do nového "stolního" PC (± 30 000 Kč, výkon, hlučnost nedůležitá, hry a vš

Příspěvekod Michael850 » 07 črc 2016 22:41

Takové komponenty a pak tam plácneš 1070ku? Navíc Strixáckej. Asus nemá dobré chlazení a zdárným důkazem je R9 290X/390X.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Karrex
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod Karrex » 07 črc 2016 22:43

A já bych přidal i na fanech. Arctic jsou nejlevnější řešení, ale ne tak dlouhodobé jako noctua. Když už přemýšlíš tak "dlouho dopředu".
Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

vuLva
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod vuLva » 07 črc 2016 22:54

Tyjo pěkně sis s tím vyhrál. :-)

K tomu chladiči procesoru. Pokud počítač nebudeš nikam krkolomě přenášet, tak k ohnutí nedojde. Ale je třeba dávat pozor přeci jen D15 je už pořádnej kousek chladiče. Sám mám D14 a nemůžu si ho vynachválit.

Deska. Tady jsem se malinko zhrozil. Neber to teď špatně, ale opravdu chceš vyhodit 11 tis. za desku, když stejnou službu udělá deska do 4 tis.? Podle mě je prostě zbytečný dávat takovou palbu za desku, když ty funkce stejně ani nevyužiješ.

Ramky. Kingston nebo Corsair. Je to jedno ani s jednou značkou chybu neuděláš.

SSD. Takové kousky se dávají do sestav kde je potřeba konstatní výkon. Pro tvoje potřeby by bohatě stačilo klasické SATA SSD jako je KC400.

Zdroj. Tam není co řešit. Výbornej kousek.

Skříň + Ventilátory. Nechceš si přeci jen rozmyslet koupi nový skříně? Pokud se ti zdá Define R5 málá oproti tvýmu big toweru tak co třeba tuto? https://www.czc.cz/fractal-design-define-xl-r2-pearl-black/124640/produkt Uchladíš v ní cokoliv, je prostorná, kvalitní a všude jsou též prachové filtry. Stačilo by dokoupit 6x Arctic F14 nebo pokud by si chtěl kvalitu tak Noctua NF-P14s redux-900.

Tohle všechno ber prosím jen jako můj názor na věc. Chápu, že kupuješ počítač jednou za 10 let a chceš do toho dát jen to nejlepší. Ale spousta komponentů je tam overkill a myslím, že nebudu sám kdo ti to potvrdí, tak to prosím neber nijak zle. :-)
Fractal Design Define R6 TG (6x Noctua A14 ULN) - Intel Core i9-9900K @ 4,9GHz (Noctua D15S) - ASUS Z370 MAXIMUS X APEX - 16GB G.Skill Trident Z DDR4 4000Mhz - MSI GTX 1080 Ti Lightning Z 11GB (ACEX IV + 3x Noctua A9 PWM) - Samsung 960 PRO 512GB + ADATA SX8200 PRO 2TB + Samsung SpinPoint M9T 2TB - Corsair RM650X - 27" LG 27GL850 @ 144Hz + 24" DELL P2419H

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 07 črc 2016 22:59

Michael850: nechce se mi za grafiku dávat 20 000 - 25 000 Kč, navíc na fullHD monitor nic navíc nezískám 1080 a pokud koupím v budoucnu 4K monitor (32 - 42"?), tak mi to 1080 neutáhne kloudně ani na současné hry ... Nevím jak na Radeon / AMD, ale na NVidii se mi nezdá, že by si na ní stěžovali, naopak: http://pctuning.tyden.cz/hardware/grafi ... tu?start=1

Karrex: tak nějaké pořádné navrhni, případně i recenze / testy ...

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 08 črc 2016 15:10

vuLva: "Pokud počítač nebudeš nikam krkolomně přenášet, tak k ohnutí nedojde." Ty jo, a jak počítač dostanu z dílny IT firmy domů?" :lol: Přes celé město, silnice z "kočičích hlav" ... Sice vždy bednu v autě zabezpečuji a i dekou obkládám, aby měla měkké místečko. Asi si budu muset i odpustit přenášení case při čištění do přízemí na dlažky, při vyfoukávání prachu zhruba tak za půl roku - stejně jsem si říkal, kdybych při přenášení na schodech zakopl, tak se zabiju a pokud ne, tak by mě dorazila case, co by na mě spadla :lol: je opravdu těžká, i samotná vyndavací bočnice z case má pěknou váhu - asi nyní (s novým hardwarem) case v "serverovně" jen pootočím a vyfoukám, aspoň nebudu muset odpojovat kabely a znovu zapojovat ... ale co když bude v budoucnu problém a budu muset case odvést IT firmě na opravu? Možná by to chtělo chladič procesoru připevnit ještě nějakými lanky (nastálo?), aby se při přepravě tak nemlel?

I má deska pod Intel Pentium 4 Prescott 3 GHz patřila k nejlepším kouskům (Asus P5AD2-E Premium) s automatickým taktováním (i když už skoro nebyl prostor pro taktování, jen jemné šimrání), nebo ze software Asusu, spousty možností a vychytávek. Zrovna tak, když kupuji grafiky, tak dávám přednost deluxe verzím. Právě deska by podle mě měla být solidní, nejen od procesoru ale i od desky se vše odvíjí. Přiměřená by byla asi kolem 8 000 Kč, a to už není tak daleko od nejluxusnější verze. Dříve jsem měl vždy u PC DPH zpět (tentokrát ne, kvůli Babišovi a jeho slídění), takže nyní - kdyby to bylo postaru, to ale není - by to vlastně byla deska zadarmo :lol: Stejně to mám ale jen pár dní práce navíc ... Jinak se mi ale zdá, že koupíte nej procesor do 1151 a desku dost zkrouhnete. Prostě za desku jsem zvyklý si připlatit. U této desky nevyužiji taktování s dusíkem.

SSD: zcela cíleně jdu po brutálním výkonu, ono není vše jak se nám snaží výrobci předstírat svými líbivými parametry (seq, vysoká čísla IOPS), v reálu v běžných podmínkách už to u nejlacinějších SSD není tak slavné, u toho typu budou vlastnosti perfektní a bude se na něm příjemně dělat i občas hrát, zrychlí každou činnost kde se dělá s harddiskem. Také luxus, ale kupuji to na dlouho a dělám na PC dost často i 18 hodin denně.

Ventilátory do case ještě domyslím a case bych se nerad vzdával, jen v krajním a nutném případě. Zkusím s technikem domluvit vylepšení a uvidím, co řekne.Teď jsem četl recenzi o chlazení a bylo tam třeba, že pokud se dají prachové filtry úplně všude, že to také není to pravé ořechové, že se zanesou a chlazení se zhorší, prý je lepší udržovat kout s PC v čistotě a PC radši pravidelně čistit - zkusím v budoucnu asi vylepšit na půdičce podlahu, případně PC natáhnout (červený? :lol: ) koberec, je tam jen betonová podlaha a jakási nekvalitní "pokrývka", která ještě není všude. U té bedny ale na obrázcích také nevidím prachové filtry všude, co mě ale zarazilo byli 3 ventilátory vpředu na nasávání - to musí odlétnout i pasta z procesoru, ne? :smile:

Tak já se zaobírám každou připomínkou a radou, beru si informace i z vašich podpisů, kde máte komponenty PC, ptám se prodavačů, čtu sálodlouhé recenze (poslední dobou jsem skoro nic jiného nedělal) ... nakonec se ale rozhoduji sám (bude to mé PC, já na něm budu dělat a bavit se), pomáhají mi i protichůdné názory (nevím jak to dělám, ale většinou si vyberu celkem dobře). Sestava je skládaná s ohledem na výkon a dávám do ní i dražší a luxusnější kousky (originálního :lol: ) hardwaru, vím že si připlatím ... proto i grafiku doplním až později, abych si mohl dopřát lepší díly a nemusil škudlit, navíc to je neplánovaný přechod na nový PC, kvůli chcípnutí posledního běžícího harddisku v PC.

Takže se určitě nezlobím za žádný názor, vše zužitkuji :thumbup:

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 08 črc 2016 15:23

Ahoj, sestavené to máš pěkně, jen mi furt nejde do hlavy ta kombinace desky a CPU... Osobně dle mého je lepší vzít kombinaci https://www.czc.cz/intel-core-i7-6800k/192190/produkt a https://www.czc.cz/asus-sabertooth-x99- ... 34/produkt, už z toho důvodu, že i7-6800k je na tom výkonem někde uplně jinde a kupuješ to na několik let. Jediné co nemá, je iGPU, ale to by nemuselo až tak vadit (stejně uvažuješ o koupi GTX1070, tak bys tam dal zatím grafiku co máš (předpokládá, že to něco s PCIe bude) a pak dokoupil tu GTXu). Akorát bys pak musel teda přehodnotit RAMky a vzít 4x8GB (abys využil 4kanálové zapojení, které už má smysl).
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Re: Prosím o rady s výběrem komponent do nového "stolního" PC (± 30 000 ► 45 000 Kč, výkon, hlučnost nedůležitá, hry a v

Příspěvekod X » 08 črc 2016 15:52

Martab: I to jsem zvažoval a píšu o tom tady >>> viewtopic.php?f=40&t=175558&start=12 - došel jsem k závěru, že v současné době je to pro mě nadbytečné, renderováním a podobnými výpočetně náročnými věcmi se nezabývám, pokud bych ojediněle něco takového zkusil, jistě to přežiji i na 6700K. Je samozřejmě otázka, zda v blízké budoucnosti budou i na běžné platformě 11xx šestijádra, osmijádra - nejsem jasnovidec a kdy to bude neodhadnu, zatím se takové kousky procesorů v dnešní době považují převážně za vysoký nadstandart a Intel si to nechává dobře zaplatit ...

Jestli v blízké době na mainstreamu nastane postupný přechod na 6 a 8 jádrové procesory, tak se hold se svým highendovým procesorem 6700K postupně přesunu do střední třídy. Ale i tak to nebude ještě dlouhou dobu špatný procesor ...

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Re: Prosím o rady s výběrem komponent do nového "stolního" PC (± 30 000 ► 45 000 Kč, výkon, hlučnost nedůležitá, hry a v

Příspěvekod Martab » 08 črc 2016 16:01

Jo, je to na zvážení, ale jak řídám, je to za stejnou cenu, a dle mého se to vyplatí, už jen z toho důvodu, že to chceš nadlouho... Navíc deska + CPU v obou případech vynde na těch cca 21-22K, takže ani neplatí to "a Intel si to nechává dobře zaplatit", jediné co si Intel nechá dobře zaplatit je ta i7-6700K. 6700K, to je dle mého procesor za nehoráznou HigEndovou cenu a výkonem vyšší střední... Ta ASUS SABERTOOTH je dost kvalitní deska a na to, na co to chceš používat (ano, dají se koupit desky i za 17K, ale nic extra nepřináší navíc s plánovaným využitím, a nemyslím si, že je třeba nakupovat tím způsobem "nahážu to nejdražší do košíku a jdu" :-) ).
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 08 črc 2016 16:15

Tak já u výrobků dávám i porovnání a zvažuji jednotlivé funkce, co chybí a co druhé naopak nemají. Vybíráním, porovnáváním a pročítáním všeho možného nyní trávím dost času. Některé desky na 2011v3 (X99) se mi zdají dokonce zastaralé, u 1151 co vybírám například nejsou staré USB 2, na X99 ano, 6700K je nová platforma Skylake, 6800K je Broadwell-E - to je přece starší platforma, sice také na 14nm, ale ... zdá se mi, jako by X99 lehce zastarávalo, výkon má, to ano ... prostě se mi i z tohoto pohledu lehce nepozdává.

P.S.: u mě 6700K vítězí i vyšším taktem a menším TDP, u 6800K se docela hrozím 140 W TDP, naopak zase 6800K má vyšší cache: 15 MB (L3), také jsem "zaslechl", že se 6800K hůře taktuje.

Michael850
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:

Příspěvekod Michael850 » 08 črc 2016 17:08

To, že jsou "zastaralé" bude nejspíš tím, že nevyšly společně s Broawellem-E nýbrž s Haswellem-E. Broadwell-E vyšly nedávo. Jinak nemyslím si, že je potřeba brát na hry tak drahé procesory - vždyť je spousty lidí co třeba ještě jedou na i5 Sandy Bridge a bez problému - když koupíš i5 6600K a přetočíš na 4 5 tak dostaneš už tak slušný overkill, který překoná i7 a bude dotahovat i i7K, protože při takovém taktu se už výhody HT minimalizují a navíc to u některých her přidá víc škody než užitku a budeš to muset mít vyplé.
Co se týce té grafiky co byla vzpomenuta výše - Asus Strix měl vždy velké problémy s přehříváním - teploty na VRM lezou přes 100C, rožhavené napájení..., ale zkušenosti s DirectCU na nových kartách se mi zatím žádné nedonesly, takže nemohu soudit, když není nikde dostupné. Ale než do ruské rulety bych šel spíš do MSI Gaming X. TF už je delší dobu osvědčený a MSI Gaming má dobré chlazení.
Ryzen 7 2700 + Freezer 34/X370 C6H/RM650x/RX 5700 Gaming X 8GB GDDR6/Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz/Gammix XPG S11 Pro 512GB/Define S + 4x F14 Silent

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 08 črc 2016 17:49

Ano, obě ty i7 jsou výkonem dalo by se říct uplně zbytečné, ale zase kupuje to na několik let, a bavíme se o tom, jaké kombinace MB a CPU je za 22K lepší.

To X: Ano, Skyllake je "novější", ale daloby se říct, že víc je novější papírově, než technicky... (jeden příklad za všechno, Intel Turbo Boost Max 3.0, Skyllake může zapomenout... nebo druhý 4kanálový řadič RAM...). Ohledně TDP, tak sice ho má vyšší, ale reálná spotřeba je cca stejná: http://www.anandtech.com/show/10337/the ... o-10-cores
Obrázek

Ohledně desek, je to tím, že X99 byl vydán dříve, než Z170, ale zase, podporuje prakticky všechny moderní technologie (2011v3 má třeba nesrovnatelně víc PCIe linek, než 1151, resp to záleží už na samotném CPU, Skyllake prostě víc PCIe linek nemá) + jsou tam ty věci jako USB 2.0 poplatné době vzniku. A rozdíl je v tom, že s Z170 v 1151 si kupuješ HighEnd v Mainstreamu, kdešto X99 s LGA2011v3 je čistokrevný HigEnduž od prvních návrhů (navíc v případě té desky ASUS i s "OC socketem", pokud bys stál o to "zobrazovadlo", tak tam máš "TUF Detective").

Ohledne OC, tak tos sám říkal, že tě nemusí moc zajímat a i tak, frekvenčně je to OC nižší (větší čip, víc jader atd. prostě technické důvody), ale tím, že jsou tam další dvě jádra (a v budoucnu, kdyby bylo třeba není problém vyměnit za 10jader (20 vláken)) to plně vynahradí a celkový výkon je mnohem lepší.

Tedy já bych měl jasno, pro mne i7-6700K je prostě CPU co nemá moc velký význam... Pokud se teda nechceš chvástat, jaké vysoké takty máš, ale na to je lepší FX-8xxx, ty dosáhnou vysokých taktů po OC a ještě je to 8jádro, tedy na vytahování do hospody ideál, ale takový CPU asi nehledáš :-)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nacenění komponent
    od falco_dee » 12 led 2025 17:24 » v P: Hardware
    0
    3514
    od falco_dee Zobrazit poslední příspěvek
    12 led 2025 17:24
  • Nacenění PC vs jednotlivých komponent
    od second32 » 01 pro 2024 12:31 » v P: Hardware
    1
    1893
    od Zivan Zobrazit poslední příspěvek
    01 pro 2024 14:44
  • Pomoc s naceněním pc komponent.
    od Mikajl » 02 zář 2024 14:50 » v P: Hardware
    4
    4858
    od Mikajl Zobrazit poslední příspěvek
    12 zář 2024 18:02
  • Pomoc s výběrem komponent
    od kurkisak » 02 pro 2024 14:48 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    1773
    od kurkisak Zobrazit poslední příspěvek
    02 pro 2024 18:11
  • PC do 20k (pomoc s dovýběrem komponent)
    od insider » 27 zář 2024 16:46 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    4044
    od insider Zobrazit poslední příspěvek
    03 říj 2024 09:03

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”