Windows 10/ admin účet+ uživatel.

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

sojkin626
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Windows 10/ admin účet+ uživatel.

Příspěvekod sojkin626 » 18 zář 2016 12:55

Zdravím lidi,
chtěl bych jsem se zeptat na pár věcí co se týče přidělování práv ve Windowsu (obecně), vím, že se práva přiřazují k lokálnímu účtu, nebo ke skupinám.
Mám teď dva účty- Správce s admin. právy a stand. uživatele. Vůbec nechápu jak to ve Windowsech chodí, např. jsem si nainstaloval jednu aplikaci, která po přihlášení chce heslo Správce, ale jak přiřadit uživateli práva aby se ho to neptalo?
Když jsme si otevřel vlastnosti viděl jsem skupinu users, ale ne klasické uživatele (jména) co když budu chtít jednotlivým uživatelům přiřazovat práva k různým složkám?
Prosím o vysvětlení, nebo odkaz na stránku kde bych si to mohl prostudovat, děkuji moc za brzké reakce.
Lenovo W540-i7-4900MQ 2,8GHz / Nvidia quadro K2100M 2GB / 16GB DDR3 / Windows 10 PRO # NVIDIA SHIELD TV PRO (2017) 500GB# Xbox One X#NVIDIA SHIELD K1 # Acer S1003#Xiaomi Mi A1

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Windows 10/ admin účet+ uživatel.

Příspěvekod Uziv00 » 18 zář 2016 13:13

Admin práva - může cokoli - tedy full control.
Standardní uživatel - omezení přístupu k některým složkám a souborům, nemůže instalovat programy atd.
Práva ke složce - souboru - pravoklik, zabezpečení, upravit, upřesnit, najít, a zde jsou i názvy účtů a skupin.
Program, který vyžaduje admin práva - buď sahá někam, kde tyto práva potřebuje (kontrola HW, změna nastavení, zápis do registrů atd.), nebo si zapsal instalační informace do nepřístupné větve registru, nebo nemá povolen zápis do své složky. V posledních dvou případech postačí změnit přístupová práva tak, aby mohl do registru, popřípadě do svého adresáře zapsat.

sojkin626
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod sojkin626 » 18 zář 2016 15:41

Mám problém s programem, přesněji MSI Gaming Center, po přihlášení na účtě se standartními právy vyžaduje heslo ke spuštění.
Stačí najít .exe spouštěč a změnit práva, nebo celou složku s programem?
Ve vlastnostech- zabezpečení mám tři skupiny: SYSTEM, Administrators a Users, u všech mám úplné řízen, ale stejně vyžaduje heslo.
Mám právě problém v tom, že aplikace se nedá nainstalovat nikam jinam, program se instaluje v příkazovém řádku a má předurčené instalační místo...
Lenovo W540-i7-4900MQ 2,8GHz / Nvidia quadro K2100M 2GB / 16GB DDR3 / Windows 10 PRO # NVIDIA SHIELD TV PRO (2017) 500GB# Xbox One X#NVIDIA SHIELD K1 # Acer S1003#Xiaomi Mi A1

sojkin626
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod sojkin626 » 21 zář 2016 17:56

Dokázal by mi někdo poradit?

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 21 zář 2016 20:29

Prava k filesystemu jsou jen jedna z casti, takze zlaty linux, odkud prichazis ;)
Neboj, clen skupiny Administrators nema plnou kontrolu jako root, takze si klidne opravneni zvys.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

sojkin626
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod sojkin626 » 22 zář 2016 14:38

zeus píše:Prava k filesystemu jsou jen jedna z casti, takze zlaty linux, odkud prichazis ;)
Neboj, clen skupiny Administrators nema plnou kontrolu jako root, takze si klidne opravneni zvys.

Aha, já jsem vycházel ze zkušeností a z dokumentace přímo od Microsoftu, že je lepší používat pouze účet se standardními právy a admin na správu systému.
Například i na školních noteboocích jsem si všiml, že je tam účet jménem správce a účet "žák".
Tím pádem mi tedy radíš, že můžu normálně používat admin účet s dotázáním UAC?
Snažím se k těm widlím nějak přiblížit pro pohodlnější používání, chvilku se u nich zdržím kvůli CADu, než se jich zase zbavím :lol: .

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 22 zář 2016 15:40

UAC te informuje, ze program potrebuje vyssi opravneni. Jako Administrator jen potvrdis, jako user musis vepsat heslo spravce. Je to o pohodli, jak pises.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”