Nejde mi zapnout PC

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

rAAAtyy
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Nejde mi zapnout PC

Příspěvekod rAAAtyy » 12 lis 2016 12:09

Zdravím, včera večer se mi stala nehoda a na stole sem si rozlil pití. Jelikož mám bednu která má nahoře mřížkovaní, něco se tam muselo dostat. Počítač po nehodě běžel ale vypnul jsem ho. Poté co jsem vše uklidil, nešel zapnout, vždy se zapne a po pár vteřinách vypne, a takhle se to samo opakuje. Nechal sem to radši stát. Proto se obracím na vás. V jakem komponentu by mohl být problém? Děkuji za odpověď.

Reklama
niamniam
Level 1
Level 1
Stav:

Re: Nejde mi zapnout PC

Příspěvekod niamniam » 12 lis 2016 12:15

Problém je v komponentu "pití".
Ten PC jsi měl okamžitě vypnout, otevřít, vysušit, nejlépe fénem, pak nechat doschnout a teprve poté, nejlépe tak po 24 hodinách zkusit zapnout.
To samé je třeba udělat i teď, avšak z ubíhajícím časem se čance na úspěch zmenšuje. Teprve až to uděláš a počítač pořád nepůjde zapnout, popiš zde přesně jeho chování po pokusu o zapnutí a pokusíme se tady o nějakou diagnostiku.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 12 lis 2016 12:26

Problem bude v tom komponentu, ktery byl polity a hlavne v tom, ze jsi to nechal jak to je minimalne 12 hodin.

Vypnul jsi ten pocitac z elektricke site? Pokud ne, vsechny komponenty jsou stale napajene coz ve spojeni s vodou nedela dobre.

Je velka pravdepodobnost, ze tim ze jsi pocitac okamzite po politi nevypnul, nerozebral a nevycistil tak jsi znicil jeden nebo vice komponentu - napr. grafickou kartu a zakladni desku.

Rozebrat, vse viditelne polite tim pitim vycistit isopropylalkoholem a vysusit stlacenym vzduchem. Jestli to bylo slazene piti tak opravdu dukladne a radsi vickrat.

rAAAtyy
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod rAAAtyy » 12 lis 2016 12:39

Bez proudu to bylo od toho vypnutí až do teď. Co jsem Koukal tak to nebylo polité na přímo ale spíše kapkami stékajících ze stolu. Na grafické kartě jsou asi tři kapky a pár jich je na základní desce. Stím isopropylalkoholem to spěchá nebo je možnost to udělat např. Zítra? Nebydlím zrovna ve velkém městě a nemám možnost dopravy.

behavioralista
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod behavioralista » 12 lis 2016 12:45

Toto není nehoda,ale vyloženě blbost a za blbost se co?Platí.Někdy málo,ale někdy tvrdě.
No nezbývá než důkladně pročistit,vysušit a modlit se,že nic není poškozené.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 12 lis 2016 13:05

"Na grafické kartě jsou asi tři kapky a pár jich je na základní desce."

Divej se po poskozenych vodivych cestach - vypada to jako bily povlak.

rAAAtyy
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod rAAAtyy » 12 lis 2016 14:01

Nic mi jako bílý povlak nepřijde, proste jsou tam jen malé kapky toho nápoje.

iDkcz
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod iDkcz » 12 lis 2016 14:08

V tomhle těžko říct. Návod, jak a čím vyčistit politá místa jdi zde dostal. Vyzkoušej a uvidíš.
PC se zapne alespoň do BIOS postu, nebo jen se rozjede a vypne zas ? Tady by to chtělo zkusit vylučovací metodu. Jeden modul RAM, integrovaná grafika ( pokud je ) vypojit mechaniky atd,.. Pokud ani to nevyjde, nezbývá, než si p§jčit komponenty od někoho a vykoušet jednotlivě, pokud ta možnost není tak servis. Tohle na dálku z fóra Ti nikdo neopraví - alespoň ses z takový blbosti, jako mít PC pod stolem poučil z hlediska takových nehod i prachu obecně.
Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
Acer Predator G5-793 ( i7 6700HQ, GTX1060 6GB )

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 12 lis 2016 14:16

PC pod stolem neni blbost, sam mam pod stolem 2 pocitace vedle sebe - je to misto, kde nejmene prekazi.

Pokud je PC skutecne pod stolem, jedine co se do nej muze dostat je kyselina sirova, po te co prozere do stolu diru. V tomhle pripade byl pocitac nejspis vedle stolu tak, ze jeho hrana byla presne nad nim.

Ciste logicky - co je pod otvorem na ventilator v horni strane skrine? Graficka karta. Pokud to jde, vyndat ji a skusit jen integrovanou grafiku.

rAAAtyy
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod rAAAtyy » 12 lis 2016 14:25

Dneska stím nemůžu nic dělat, myslíte, ze je velký problém když se na to vrhnu zítra? Do zítřka to nechávám u topení s otevřenou bočnicí. Jinak stím zapnutím, zapne se a hned se vypne. Poučen sem teď až dost. Nojo, stane se.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 12 lis 2016 14:37

Nechat to vyschnout je to nejhorsi co s tim jde udelat - vyschne kapalina, ale ten sajrajt pokud to nebyla destilovana voda tam zustane.

Rozebrat a ocistit - pokud neni isopropyl, postaci obycejny lih a ubrousky. A dukladne prohlednout zadni stranu graficke karty a zakladni desku kde jsou stopy politi.

iDkcz
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod iDkcz » 12 lis 2016 16:26

petr22 píše:PC pod stolem neni blbost, sam mam pod stolem 2 pocitace vedle sebe - je to misto, kde nejmene prekazi

To ho musíš mít leda pod stolem v kuchyni. Na zemi PC trpí prachem, ať máš názor jakej chceš :thumbdown: už sem to tu řešil s hodně lidma, každej Ti poví, že dávat přednost lampičce, tiskárně atd před počítačem, kterej vyzkratuje i prach je prachsprostá blbost. PC má mít místo na vyvýšeným, snadno dostupným a nejméně trpícím místě proti prachu. Pokud do PC šlověk nacpe pár desítek tisíc i s myšlenkou na tichý chod, díky kvalitnímu chlazení, nenaseru ho pod stůl, abych do něj - kopal nohama, najížděl židlí, ohejbal se kvůli každému USB, to nemluvim o přístupu k němu v případě čištění nebo airflow, kterýmezi stěnama stolu a zdí musí bejt fakt paráda :clap: :lolno: nene.. pod stůl leda pantofle.
Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
Acer Predator G5-793 ( i7 6700HQ, GTX1060 6GB )

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Ikona napájení v oznamovací oblasti nejde zapnout Příloha(y)
    od Minapark » 17 pro 2024 20:48 » v Windows 11, 10, 8...
    6
    3971
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    09 led 2025 21:48

Zpět na “Problémy s hardwarem”