Pomoc s výběrem grafické karty

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

godzilak
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Pomoc s výběrem grafické karty

Příspěvekod godzilak » 05 pro 2016 20:55

Dobrý den/ahoj,

Vlastním AMD 6100 3,50 GHz, aktuálně s ATI Radeon 5750 (myslím) , na desce M5A88-V EVO , RAM 16GB...
Potřeboval bych poradit ohledně grafické karty, jakou (asi bazarovou, pochybuji že by mělo smysl investovat do nové k téhle sestavě) pořídit, abych si na tom ještě trochu zahrál...? :) Aktuálně hraju fallout 4 a hodlám s tím strávit ještě spoustu desítek hodin, ale na mojí aktuální sestavě to zrovna nechodí podle představ... ve finále je zázrak že jsem to vůbec rozchodil, když ta karta nesplnuje ani minimální požadavky ... :D Každopádně hra jede, ale na nijnižší nastavení, kde je to extra hnusný a i tak jsou celkem často docela záseky ...
Kdyby někdo dokázal určit co koupit, aby to mělo smysl vzhledem k sestavě.... případně jestli nezkusit sehnat i jiný procesor... Ideální by samozřejmě bylo pořídit něco lepšího kompletně, ale momentálně nemůžu investovat 20.000 do kompu, tak chci zkusit nějaké lacinější řešení co by mohlo ještě chvilku fungovat.

Děkuji za pomoc :thumbup:

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Pomoc s výběrem grafické karty

Příspěvekod petr22 » 05 pro 2016 21:00

Nejlacinejsi reseni ktere ma smysl je Radeon RX 470.

Procesor by to vymenit chtelo take, u vetsiny novych her je to dalsi uzke misto.

Muzes se podivat na Ebay po pouzite I5-4460, ta se sehnat levne - bylo by mozne vyuzit i stavajici RAM.

bradto
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod bradto » 05 pro 2016 21:01

nemůžu investovat 20.000 do kompu,

Tvůj optimální strop je tedy kolik přibližně? na tom už se dá něco stavět.. Procesor by bylo ideální vyměnit za Intel (nejspíš i5, záleží kolik do toho chceš dát) + k tomu se podívej sem, do několika témat, kde se řešil výběr grafické karty..

viewtopic.php?f=40&t=181772
viewtopic.php?f=40&t=176878
viewtopic.php?f=40&t=176789

godzilak
nováček
Stav:

Příspěvekod godzilak » 05 pro 2016 21:18

bradto píše:
nemůžu investovat 20.000 do kompu,

Tvůj optimální strop je tedy kolik přibližně? na tom už se dá něco stavět.. Procesor by bylo ideální vyměnit za Intel (nejspíš i5, záleží kolik do toho chceš dát) + k tomu se podívej sem, do několika témat, kde se řešil výběr grafické karty..

No v současné situaci bych chtěl investovat samozřejmě co nejméně, tak nějak jsem doufal že by to mohlo poměrně solidně fungovat i s nějakou bazarovkou do 4.000 :oops: myslel jsem třeba R9 280X, to se poměrně dá sehnat i když je to riziko no kupovat starou... ale zase novou okolo 5-6.000 mi přijde celkem naddimenzovaný a vzhledem k procesoru asi i zbytečně moc výkonný , před lety jsem si pořídil tuhle kartu za 3.700 a víceméně roky jsem na ní hrál všechno bez problémů, poslední dva roky jsem už nic moc náročnýho nehrál až tedko jsem si chtěl zahrát fallouta, ale to je spíš utrpení než zábava ...

Intel nechci, mám AMD od doby co dělaj procesory, to už je taková nostalgie :D navíc by to už pak nebyla přestavba, ale kompletní stavba nového stroje, protože bych mohl použít tak ramky a disk, jinak bych musel všechno koupit, to se mi nechce... :)

Dodatečně přidáno po 5 minutách 49 vteřinách:
petr22 píše:Nejlacinejsi reseni ktere ma smysl je Radeon RX 470.

Procesor by to vymenit chtelo take, u vetsiny novych her je to dalsi uzke misto.

Muzes se podivat na Ebay po pouzite I5-4460, ta se sehnat levne - bylo by mozne vyuzit i stavajici RAM.

No zrovna nejlacinější řešení to tedy není ... :huh:

Já bych radši, když už by byl nutný ten procesor využil stávající sestavu a jen ho vyměnil za nějaký jiný, stejně tak tu grafiku, nerad bych instaloval znova OS, navíc se v tom hrozně nerad hrabu, tak bych to nejraději jen vyměnil a zapnul :lol:

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 05 pro 2016 21:29

Tu nostalgii by bylo dobre prodat, dokud to jeste jde. Kdyz jsem o prazdninach nabizel 3x FX-8350 kolegum i s deskou nikdo je nechtel ani zadarmo. Nakonec se udaly jednomu clobrdovi na kodovani videa. AMD ma jeden zasadni problem - a to nemoznost upgrade. Intel bude vzdy vykonnejsi nez AM3 a to vcetne I3-6100 ktera je dvoujadrova. Zen co vyjde za dva mesice bude na socketu AM4, takze nova deska i RAM.

Bazarovy Radeon 2xx nebrat, ty karty jsou casovana bomba, je jen otazka casu kdy se upecou.

Z levnejsich karet proipadaji v uvahu jen dve - RX 460 a Geforce 1050, z bazarovych bycl bral jedine pouzitou Geforce 970.

Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Marfy » 05 pro 2016 21:35

Z bazarových klidně i GTX 760 nebo GTX 950 či GTX 960. Výkon oproti té tvé grafice bude pokaždé skoro dvojnásobný.
Z nových pak GTX 1050 Ti.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

godzilak
nováček
Stav:

Příspěvekod godzilak » 05 pro 2016 22:12

petr22 píše:Tu nostalgii by bylo dobre prodat, dokud to jeste jde. Kdyz jsem o prazdninach nabizel 3x FX-8350 kolegum i s deskou nikdo je nechtel ani zadarmo. Nakonec se udaly jednomu clobrdovi na kodovani videa. AMD ma jeden zasadni problem - a to nemoznost upgrade. Intel bude vzdy vykonnejsi nez AM3 a to vcetne I3-6100 ktera je dvoujadrova. Zen co vyjde za dva mesice bude na socketu AM4, takze nova deska i RAM.

Bazarovy Radeon 2xx nebrat, ty karty jsou casovana bomba, je jen otazka casu kdy se upecou.

Z levnejsich karet proipadaji v uvahu jen dve - RX 460 a Geforce 1050, z bazarovych bycl bral jedine pouzitou Geforce 970.

To vím, tak je tomu už dlouhá léta, ale s procesorem jsem nikdy nějak extra problém neměl. Jasně že tenhle 6 let starý procesor co mám já bude podstatně pomalejší než novější intely, ale myslím že kdybych měl zrovna ten 8350 a trochu slušnější grafiku, tak dalších pár let mít problémy nebudu :)
No ta GTX 460 už je zajímavější, alespon tedy na moje finanční možnosti... :D A jakou z nich případně vybrat ? Třeba na CZC jich mají 13 druhů... :|

Dodatečně přidáno po 2 minutách 51 vteřinách:
Marfy píše:Z bazarových klidně i GTX 760 nebo GTX 950 či GTX 960. Výkon oproti té tvé grafice bude pokaždé skoro dvojnásobný.
Z nových pak GTX 1050 Ti.

Ta GTX 960 vypadá poměrně zajímavě ... víceméně se to dá koupit za cenu té RX 460, otázka je jestli se vyplatí koupit tu starší nebo novou :)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 05 pro 2016 22:20

Jak se to vezme - FX-8350 vs I5-6500 a rozdil ve fps je v nekterych hrach i dvojnasobny.

Zasadni problem jakehokoliv procesoru co ma vic nez 4 jadra je ten, ze pouze Direct X 12 umi vyuzit vsechna jadra procesoru, coz vyrazne omezuje vykon u AMD. Takze treba ta FX-8350 je zatizena na 60%, coz je ale u 4 jader maximum.

Takze i kdyz si koupis trochu slusnejsi grafiku, bude ji brzdit v Direct X 11 a nizsich ten procesor.

Ja osobne kupuju grafiky od MSI:
https://www.czc.cz/msi-radeon-rx-460-4g ... 17/produkt

Geforce 960 nebrat novou, je to 2 roky stara karta. Nema napriklad HEVC hardwarovy dekdoer.

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 06 pro 2016 07:31

Jak už padlo, AMD bohužel ve hrách nic moc (kór první novodobá FX...), ale třeba taková FX 8300 má v tvém případě smysl, když už máš desku (akorát to bude slabší než intel, ale taky levnější, za dva měsíce až vyjde Zen počítám že těch FXek S bude povalovat všude plno...). A když jsme u těch jader tak využít je umí Mantle, DX12, Vulkan minimálně...

Ohledně grafiky GTX960 není špatná karta, je o cosi výkonnější než GTX1050Ti, ale kupovat novou se nevyplatí, v bazaru sr dá sehnat za slušné peníze. Takže já bych asi šel toto cestou, vyjde to finančně přívětivě a vzhledem k CPU je to i celkem rozumná volba. A H.265/HEVC GTX 960 podporuje...

Odesláno z mého Huawei P8 Lite pomocí Tapatalk
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

godzilak
nováček
Stav:

Příspěvekod godzilak » 06 pro 2016 09:10

petr22 píše:Jak se to vezme - FX-8350 vs I5-6500 a rozdil ve fps je v nekterych hrach i dvojnasobny.

Zasadni problem jakehokoliv procesoru co ma vic nez 4 jadra je ten, ze pouze Direct X 12 umi vyuzit vsechna jadra procesoru, coz vyrazne omezuje vykon u AMD. Takze treba ta FX-8350 je zatizena na 60%, coz je ale u 4 jader maximum.

Takze i kdyz si koupis trochu slusnejsi grafiku, bude ji brzdit v Direct X 11 a nizsich ten procesor.

Ja osobne kupuju grafiky od MSI:
https://www.czc.cz/msi-radeon-rx-460-4g ... 17/produkt

Geforce 960 nebrat novou, je to 2 roky stara karta. Nema napriklad HEVC hardwarovy dekdoer.

To celkem chápu, jde mi právě hlavně o to najít nějakej kompromis mezi tím co mám a jinou grafikou, tak aby to pokud možno fungovalo relativně bezproblémově a mohl jsem si alespoň trochu v klidu vychutnat hru s tím že si třeba za rok ještě taky něco zahraju... Až bude někdy víc peněz tak pořídím něco kompletně nového a bude klid zase na dlouhou dobu, do té doby potřebuji najít nějaké funkční řešení :)

Proč třeba tahle karta je dražší, parametrově mi to přijde hodně podobné... prakticky shodné, ale něco navíc přece musí mít, když je aktuálně v tak velké slevě ...
https://www.czc.cz/asus-radeon-rx-460-r ... 91/produkt
nebo
https://www.czc.cz/asus-radeon-rx-460-r ... 11/produkt

Dodatečně přidáno po 2 minutách 24 vteřinách:
Martab píše:Jak už padlo, AMD bohužel ve hrách nic moc (kór první novodobá FX...), ale třeba taková FX 8300 má v tvém případě smysl, když už máš desku (akorát to bude slabší než intel, ale taky levnější, za dva měsíce až vyjde Zen počítám že těch FXek S bude povalovat všude plno...). A když jsme u těch jader tak využít je umí Mantle, DX12, Vulkan minimálně...

Ohledně grafiky GTX960 není špatná karta, je o cosi výkonnější než GTX1050Ti, ale kupovat novou se nevyplatí, v bazaru sr dá sehnat za slušné peníze. Takže já bych asi šel toto cestou, vyjde to finančně přívětivě a vzhledem k CPU je to i celkem rozumná volba. A H.265/HEVC GTX 960 podporuje...

Odesláno z mého Huawei P8 Lite pomocí Tapatalk

Taky jsem přemýšlel že bych ho (CPU) někde sehnal starší ( nový je dost drahý, mi přijde ) , ale zrovna moc k sehnání to není ....

V bazaru jsem jen tak letmo koukal a cenově mezi 4-5.000 což je zhruba na (spíš kousek nad) úrovní té RX 460. Co má větší smysl, koupit starší, nebo vzít tu novou ?

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 06 pro 2016 14:56

GTX960 je docela značně výkonnější než RX 460, ale 4-5K je za ni moc, u ní bych viděl cenu tak na 3K se zárukou...

Teď AMDéčkaři čekají na ZEN, tedy nic je nenutí FXa měnit, proto jich moc není...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

godzilak
nováček
Stav:

Příspěvekod godzilak » 06 pro 2016 15:30

No víceméně jediná co se mi povedla najít levněji je https://pc.bazos.cz/inzerat/68628939/Gi ... zaruka.php za 4000kč se zárukou, pak už jen s cenami okolo 4700-5800kč
U téhle zase ani není vidět co je to za model a co za parametry ...

Tak s procesorem počkám na ZEN, možná se pak najdou nějaké bazarové FX 83.. za rozum :) Ale co s tou grafikou pořád nevím, docela rád bych něco solidního, aby to fakt chvilku vydrželo než si pořídím úplně nový PC, ale zase ty lidi kolikrát za starší kousky chtějí docela ranec :)

moc mi nejde do hlavy ten rozdíl v cenách ...

https://www.czc.cz/porovnat?code=195859 ... ode=197911

hlavně ta první karta je ve "slevě" jinak stojí přes 6.000 to mi přijde jako nesmysl, když od 5.400 se dají sehnat nejlevnější RX 470....
Naposledy upravil(a) godzilak dne 06 pro 2016 20:33, celkem upraveno 1 x.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pomoc s výběrem grafické karty
    od Cron » 29 dub 2025 08:29 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    2231
    od windroid2 Zobrazit poslední příspěvek
    29 dub 2025 10:05
  • Upgrade grafické karty
    od Ladik-21 » 31 kvě 2025 10:10 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2756
    od Kogaku Zobrazit poslední příspěvek
    31 kvě 2025 19:19
  • Zapojení grafické karty na 12 pinů místo 14
    od windroid2 » 16 pro 2024 12:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2232
    od windroid2 Zobrazit poslední příspěvek
    16 pro 2024 13:53
  • Upgrade grafické karty nebo celého PC?
    od dexikovicek » 21 srp 2024 22:33 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    2391
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    22 srp 2024 09:59
  • AMD referenční grafické karty vysoké teploty
    od p3v4x » 07 srp 2024 22:43 » v Problémy s hardwarem
    0
    3063
    od p3v4x Zobrazit poslední příspěvek
    07 srp 2024 22:43

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”