Jaký Wifi Extender

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Wrangoo
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Jaký Wifi Extender

Příspěvekod Wrangoo » 14 čer 2017 18:34

Zdravím mam takový malý problém bydlím v rodinném domě a mám wifi router od tp-link s připojením 20 Mbit/s bohužel ale signál nedosáhne až na zahradu. Tak jsem trochu googlil a našel jsem něco jako zesilovač signálu tvz. Wifi Extender chtěl bych se zeptat který by jste mi doporučili. Předem děkuji za odpovědi

Reklama
Uziv00

Re: Jaký Wifi Extender

Příspěvekod Uziv00 » 15 čer 2017 13:03

Žádný. Použitím extenderu si snížíš rychlost na polovinu.

Vavřík
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Vavřík » 15 čer 2017 13:57

To vážně o polovinu? Čekal jsem, že tam bude ztráta, ale ne tolik. Tohle je celkem dost.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 15 čer 2017 14:32

Stačí si zde prohledat témata. Extendery se tu řešily mnohokrát.

Noob123
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Noob123 » 15 čer 2017 23:26

Řešilo se to tu sice mnohokrát, ale výsledek diskuze je z mé zkušenosti velmi zavádějící.

Pokaždé když chce někdo koupit extender, tak jsou tu okamžitě řeči o tom, že to zpomalí internet na polovinu.

Z MÉ ZKUŠENOSTI TOMU ALE TAK NENÍ! (nebo alespoň ne v tom smyslu, který většinu lidí napadne)
:idea:

Nebo alespoň ne co se týče ,,reálné rychlosti internetu" (rychlosti kterou si platím). Takže ano, rychlost se sníží na polovinu, ale jedná se o rychlost teoretickou (čili 150 nebo 300 Mbit/s v 2,4GHz) a ne ,,reálnou rychlost". Můžete samozřejmě namítnout, že to je logické a jasné, ale podle mě to z vašich odpovědí vůbec nevyplývá a jako BFU si spíše řeknu: Mám zaplaceno 20 Mbit/s, extender mi to sníží na polovinu - budu mít přinejlepším 10 Mbit/s...

Tak to ale vůbec není, pokud je extender umístěný na dobré pozici (tedy tam kde je dostatečný signál z hlavního routeru), protože v tom případě může extender velmi efektivně a elegantně rozšířit stávající dosah a i maximální propustnost v daném místě! To mám osobně vyzkoušené a už takhle několik let funguju ve velkém baráku.

Abych uvedl příklad - na zahradě před barákem jsem původně měl z hlavního routeru pouze 1 čárku (nějakých -83 dbm) a dostal jsem se maximálně na 5 Mbit/s (spíše ale 1 - 2 Mbit/s, sekalo se i youtube a bylo to jen na slabé surfování na netu). S použitím extenderu (který je umístěn v hale, kde je dobrý signál cca -70 dbm a rychlost je skoro plných 20 Mbit/s) mám na stejném místě 3 čárky ze 4 (-70 dbm) a bez potíží dostanu na 15 Mbit/s (měřeno speedtest)!.

Extender mám nastavený na jiné SSID než hlavní router, takže se na něj ručně připojuji jen venku (aby se nehádal s hlavním routerem a zbytečně bych přes něj nejel i doma, kde je dostatečný signál z routeru). Každopádně v mém případě extender funguje přesně tak, jak by měl a i když mi sníží propustnost na polovinu, tak celkově zvýší rychlost internetu... :-)
Takže za mě: pokud dáš extender na ,,správné" místo s dostatečným signálem, tak si můžeš dost polepšit co se týká rychlosti ve vzdálených místech od hlavního routeru. :thumbup:

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 16 čer 2017 07:10

Nejsou reci o tom ze to zpomali internet na polovinu, ale rychlost komunikace na polovinu a co je horsi, vyrazne zvysi i odezvu.

Je jasne, ze kdyz ma nekdo tak pomaly internet jako je 20 Mbits ze se zpomaleni bude tykat hlavne komunikace mezi zarizenimi na vnitrni siti.

Extender je reseni pouze pro nekoho, kdo je liny udelat to poradne - poridit druhy router nebo AP a pripojit kabelem (lze pouzit i powerline) k prvnimu.

Scarecrowed
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Scarecrowed » 16 čer 2017 10:25

Ten powerline funguje na jakym principu?? není lepší rovnou tam píchnout další router místo toho??

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 16 čer 2017 10:31

Chjo,
člověk se tu může upsat, ale vždycky se někdo najde...
Snaha rádců je doporučit co nejjednodušší, nejlevnější a nejspolehlivější řešení. A z toho se vše odvíjí.
Zajímavé na nobobově řešení je to, že vlastně extender nevyužívá. Má ho pouze pro zahradu, pouze pro jedno zařízení a ještě se musí připojovat ručně? Proč? A když mu extender krásně funguje, proč ho nevyužije i pro vnitřní síť?
Zjednodušeně řešeno - noob zaplatil za zařízení, které většinu času nevyužívá, ale žere mu proud a šíří elmg. záření. A to má být správné řešení? Za mě tedy ne.
Kdyby byly extendery skutečně řešením, pak by se používaly i v komerční sféře (hotely, školy atd.).
Proto se zde extendery nedoporučují. Samozřejmě, že někteří si extender koupí. A pak jsou příspěvky typu: Koupil jsem si extender, mám pět čárek, ale internet jede pomalu :-)
Plnohodnotný AP vytvořený z pár metrů kabelu a klidně bazarového routeru za stovku lze plnohodnotně využít pro rozšíření WiFi bez jakýchkoli omezení.

Dodatečně přidáno po 1 minutě 21 vteřinách:
Scarecrowed píše:Ten powerline funguje na jakym principu?? není lepší rovnou tam píchnout další router místo toho??
viewtopic.php?f=117&t=165570

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 16 čer 2017 10:41

Powerline funguje tak, ze vytvari sitove pripojeni (LAN) pomoci vedeni od elektricke site.

Misto propojeni AP a routeru sitovym kabelem o delce nekolika desitek metru tak lze pouzit kratky sitovy kabel co dosahne k nejblizsi elektricke zasuvce, 2x Poweline adapter a zbytek pujde el. rozvodem. Neni potreba vymyslet, jak ty zarizeni mezi sebou propojit dalsim kabelem.

Idealni reseni pro vsechny "nechci vrtat", "jsem liny vrtat" a podobne.

"Extender mám nastavený na jiné SSID než hlavní router, takže se na něj ručně připojuji jen venku "

Dalsi nevyhoda extenderu. Se dvema wifi routery/AP neni potreba nic rucne prepinat.

Scarecrowed
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Scarecrowed » 16 čer 2017 10:54

To je hustý :D a já blbec táhnul 10m kabel po bytě :D

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • WIFI 4,5,6
    od draxxx » 10 kvě 2025 17:26 » v Sítě - hardware
    7
    5259
    od peta501 Zobrazit poslední příspěvek
    10 kvě 2025 18:58
  • Rozšíření wifi
    od ps » 17 zář 2024 15:23 » v Sítě - hardware
    0
    3489
    od ps Zobrazit poslední příspěvek
    17 zář 2024 15:23
  • Prepojenie pc a tv cez wifi Příloha(y)
    od mandes » 31 led 2025 01:09 » v Sítě - hardware
    1
    2712
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    31 led 2025 07:08
  • Nefunkční WiFi na Androidu
    od HxxxV » 26 črc 2024 20:59 » v Administrace sítě
    10
    28576
    od mmmartin Zobrazit poslední příspěvek
    22 led 2025 21:47
  • WiFi zařízení pro 2 generační dům