snad neotravuju už snad mým třetím příspěvkem za čtyři dny (PC, Monitor

Nahrávací zařízení by bylo iPhone X (buďto 4K nebo Full HD 60 FPS), už k němu mám vybraný stativ, protože chci za sebou mít vidět stůl. Chci se otočit od PC směrem o 180 stupňů a přímo naproti sobě mít stativ s iPhonem. Jak tedy vyřešit zvuk? Zřejmě připojím mikrofon přes PC a v pak spojím zvuk s videem, ale zde mi jako jediné vhodné řešení připadá klopák, protože kde jinde mohu mít přímo "před sebou" mikrofon, jedině na tom stativu a to se mi moc nezdá. Ještě mě napadli takové ty držáky na mikrofony, ale to by zase zasahovalo do videa, což by nepůsobilo nejlépe. Takže se ptám - jak byste to vyřešili vy?
Stačí nějaký klopák pro mluvené slovo? Třeba něco takového? https://www.megapixel.cz/rode-mikrofon- ... gL_8_D_BwE
Další věc je samotná kvalita videa - je mi jasné, že na kvalitu zrcadlovek za desítky tisíc se nemám šanci dostat, ale dle mých testů bych měl být s videem celkem spokojen. Všude píšou, že je lepší zainvestovat do "toho okolo" než do samotného zařízení, tzn. světla atp. - jaký je váš názor?
Cenový strop celého nového "studia" by měl být maximálně do pěti tisíc - je to vůbec reálné?
Budu rád za veškeré rady.