mám takový problém a dotaz zároveň. Docela to spěchá, protože začínám mít problém dělat cokoliv náročnějšího.
Bohužel jsem zjistil, že mi nejspíše odchází/odešla grafika. Jakmile zapnu nějakou hru (zatím jsem zkoušel novější), tak po chvilce hraní zčerná monitor a zase se obnoví. Tohle se stane třeba jednou za minutu. Občas mi to udělá i v systému nebo pří sledování filmu. Ale není to tak časté jako u her.
Jako novinku mám na ploše čístě modrou svislou čáru o velikosti 1px dle všeho s barvou RGB(0,0,255), která překrývá vše. Jakmile udělám screenshot, tak není vidět. Takže nevím, jestli to je způsobený též grafikou nebo dokonce odchází i monitor :-/ Jo a abych nezapomněl, tak se mi už i parkrát stalo, že mi to ve hre házelo ruzový/zeleny artefakty, ale nekdy to zase nedela, spise vyjmecne.
Jinak v system logu jsou kasicke chyby:
- WARN - Ovladač zobrazení nvlddmkm přestal odpovídat a byl úspěšně obnoven.
- ERR - Popis ID události 14 ze zdroje nvlddmkm nebyl nalezen.
- ERR - Zařízení \Device\CdRom2 má chybný blok. --- tohle neni uplne klasicka, ale netusim co to je, mam sice nejaky virtualni disky pripojeny, ale jako WUT?
Stroj:
Systém: Win7 x64
Grafika: GTX 660 OC (nedělal jsem žádné taktování ani úpravy ve vol.)
RAM: 2x 4GB + 2GB (10gb celkem), tusím na frekvenci 2600MHz
CPU: Intel QuadCore (bylo tuším před i3, jde o čistý 4 jádro na 3.2GHz)
PSU: 850W
Deska: už nevím, nějaká Gigabyte řady H ultra durable, má ještě SATA2, tudíž i HDD mám na sata2
Co jsem zkusil:
- Ovladače na grafiku jsem stáhnou/zkusil nejnovejší - nepomohlo, nebo to možná začlo padat více
- Otestovat GPU v OCCTPT (benchmark), dá se říct, že padne po 5s a to se opakuje dokud nevypnu benchmark, ostatni CPU nebo PSU v pohode až na lagy (využije to max CPU i RAM)
- mám na grafice 2 vystupy HDMI, zkusel jsem přepojit a též nepomohlo; má i DVI, ale to jsem nezkousel, potrebuju HDMI kvuli zvuku (mám to propojeny přes receiver do monitoru)
Co od vás potřebuji:
1) Názor, jestli ta modrá čára na monitoru je způsobená též grafikou nebo necim jinym.
2) Planuji novou grafiku (asi GTX 1660 Ti), ale vzhledem k tomu, že se jedná o starsí PC (asi 7let uz), tak by me zajimala kompatibilita. Jesti nebudou nejake problemy a zda ji vubec zprovoznim, pripadne ji rozpozna HW.
Jeste bych asi dodal, že planuji delat upgrade PC, ale spise tak za rok a nechtel jsem proto kupovat nejakou grafiku jen aby mi vydrzela rok, proto jsem chtel nejakou novou, ze bych si ji nechal i potom, protoze pokud pada benchmark, tak to urcite neco v GPU chciplo, hadam neco kolem VRAM.
Jeste takova mala perla na záver. Asi pred rokem, mi na grafice upadl jeden vetracek (lol), proste unava materialu. Zda se, ze to jeden vetracek utáhnul, ale pro jistotu jsem tomu pomohl dalším 120mm, co jsem provázkem omotal kolem grafiky, aby foukal na pasivní chladic, takže teploty ma v Indle kolem 35C).

Pokud by jste potrebovali jeste nejaky info, tak piste.
Díky za jakekoliv komentare a rady