MiniDV od natočení po vypálení

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: MiniDV od natočení po vypálení

Příspěvekod guest » 09 kvě 2008 08:26

DVD je také MPEG2 akorát se mění rozlišení a bitrate.
Nevím jak s těmi kratšími videi v Uleadu, používám Pinnacle, ale jelikož se mi Pinnacle 9.4.3 při renderování pravidelně kouše, tak DVD vypaluji v Neru Vision.
Ale dělám jen záznamy z TV s kamerou už jsem nedělal nic asi dva roky ?

1/ Záznam nahrávám jako kompaktibilní s DVD
2/ Natáhnu ho do Pinnacle a sestříhám, následně uložím jako 720x576 a 25FPS(mpeg 2) s datovým tokem 4000, což není žádná sláva, ale ke koukání to ujde a zabere to méně místa
3/ Natáhnu to do Nera Vision a udělám pozadí tlačítka apod.
A tak se dá přidávat další a další video, dokud se nezaplní DVD - potom vypálit.

Reklama
jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod jaro3 » 09 kvě 2008 10:16

V Ulead dej render as-MPEG-2 a navol normu DVD PAL 720x576.Můžeš si ty 10 min úseky průbězně připalovat na DVD ( jako data- v MPEG-2).Stolní Ti to sice přehrají ,ale bez zvuku.Až budeš mít DVD skoro zaplněné , můžeš je vypálit přesně jak píše Blue Spirit v Neru.
Při práci s programy HJT, ComboFix,MbAM, SDFix aj. zavřete všechny ostatní aplikace a prohlížeče!
Neposílejte logy do soukromých zpráv.Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto , Žbeky a Orcus.
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše forum:Podpora fóra

jariquick
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod jariquick » 12 kvě 2008 23:17

Díky, budu zkoušet, jen nechápu, když nějaký 10- ti minutový úsek převedu z Uleadu do formátu MPEG-2. a vypálím to jako soubor na DVD disk, proč by mi to nepřehrálo se zvukem? tomu s tím vypálením v Neru (Vision) nerozumím. Vypálím v něm jeden soubor (10 minut) do nějaké složky (udělám menu atd. a pak třeba za pár dní můžu do složky připalovat další soubory a až toho budou 4 Giga, tak vypálím na disk DVD? Díky...

jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod jaro3 » 13 kvě 2008 06:56

Ne ,asi jsem to špatně napsal.Připalovat jako data( jako záloha), pak znovu natáhnout do PC otevřít Nero , soubory přidat, udělat menu a vypálit (vytvořit jako vlastní DVD-Video).To je přehravatelné i ve stolních ( používají stopy Video_TS.vob a Audio_TS.vob.Čistý záznam v MPEG-2 si Nero při vypalování převede do souborů .vob.Je třeba to uzavřít , aby si to mohl přehrávat ve stolním, pak už nelze připalovat další soubory.
Při práci s programy HJT, ComboFix,MbAM, SDFix aj. zavřete všechny ostatní aplikace a prohlížeče!
Neposílejte logy do soukromých zpráv.Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto , Žbeky a Orcus.

Brumteles68
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Brumteles68 » 13 kvě 2008 12:10

V Ulead video studiu si môžeš zostrihať jednotlivé 10 min. videá a každé z nich si uložiť ako projekt pod určitým menom na HDD. Potom si v UVS zvoľ kartu VÝSLEDOK a na nej si zvoľ vytvoriť disc. Následne ti otvorí novú kartu na ktorej si zvoľ pridať projekt VideoStudio a tam zadaj cestu k tvojím projektom uloženým na HDD. V ďalšich krokoch si môžeš vytvoriť menu celého DVD s pozadím a vložiť aj hudbu ktorá bude prehrávaná po vložení nosiča do prehrávača. Ja to takto robím v UVS-8 iba s tým rozdielom že ja to ťahám z analog. kam. v AVI formáte potom to zostrihám cez UVS-8 uložím ako som to opísal a vypálim na disc v DVD formáte tiež priamo v UVS-8. Ešte pred vypálením si môžeš navoliť aj koľko toho na DVD chceš dostať tj. 60 min. 90 min. ... ale to už je na úkor kvality. Prehrá ti to v každom stolnom prehrávači aj zo zvukom. :smile:
K8N Neo4 Platinum, AMD Athlon64 3000+,RAM 2x256MB+2x1024MB, WDC WD1600JS 160GB, GeForce 6200 TurboCache, Tv WinFast PVR, WiFi Asus 802.11b/g+ruter WL-520GC,Win. XP pro. CZ

jariquick
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod jariquick » 14 kvě 2008 01:35

Děkuji všem, budu zkoušet... :-)

jariquick
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod jariquick » 15 kvě 2008 01:12

to Brumteles68: Tenhle způsob zpracování se mi líbí. Píšeš: V Ulead video studiu si môžeš zostrihať jednotlivé 10 min. videá a každé z nich si uložiť ako projekt pod určitým menom na HDD. To znamená, že 10- ti minutové video si po sestříhání v UVS nepředělám do MPEG-2, ale jen si to sestříhání uložím pod nějakým označením do nějaké složky. Takto si můžu vytvořit tedy mnoho projektů, třeba 20rátkých videí, ale zdrojové video musím nechat nedotknutelné ve složce, odkud jsem ty projekty vytvořil, OK? Je to zajímavé, jen, že budu muset asi mít hodně videa v DV formátu, což zabere dost místa, než dám dohromady projekty na jeden DVD-disk. Nebo jsem pochopil špatně? Díky :-)

jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod jaro3 » 15 kvě 2008 07:34

Jo , je to tak, nemůžeš s ničím hýbat, videa nejsou vytvořena, je jen projekt podle kterého se to dává dohromady při renderování.Pokud jsi si jistý, že nebudeš už střih a další úpravy měnit, tak bych to vyrenderoval do .avi (beztrátové) nebo .mpeg-2 (takřka bezztrátové).Ty bych si pak připaloval jako data na DVD. Jistota je jistota, co kdyby začal comp blbnout a videa a celá práce by byla ztracena...a i video v mpeg-2 se poté dá stříhat a upravovat.

jariquick
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod jariquick » 15 kvě 2008 10:18

jj, díky. Renderováním se rozumí převod? Například z formátu DV do formátu MPEG-2 nebo DVD? Měl bych čtyři otázečky, poprosím o odpověď.

1- Když prohlížím Video v DV na PC monitoru, je to nic moc, jsou vidět zvlášť při rychlejších pohybech vodorovné proužky (myslím, kdyby bylo prokládání odstraněno, na PC monitoru by to mělo vypadat líp - je to tak? Pak jsem to video převedl do MPEG2 - nějak zvlášť to kvalitu nezhoršilo. Mezi prohlížením v DV nebo MPEG na PC naštěstí velký rozdíl není, aspoň mi to tak připadá...

2- Když v UVS, nebo jiném prog. sestříhám video v DV a pak ho uložím opět do DV, abych ho následně předělal do MPEG2 , je to to samé, když ho sestříhané rovnou převedu do MPEG2 ? (podle mě snad ano, výsledná kvalita by měla zůstat stejná, mýlím se?

3- A ještě, bude výsledná kvalita na DVD disku stejná, když: sestříhané video v UVS rovnou vypálím na DVD disk jako DVD? oproti: když sestříhané video v UVS zkomprimuju do MPEG-2, archivuju a třeba později ho vypálím přes Nero vision jako DVD na DVD disk? Výsledná kvalita na dívídíčku bude stejná? (taky si myslím, že ano :-)

4- A poslední: Když si nasbírám nějaké vytvořené MPEG-2 soubory a bude jich 4 Giga, vypálím je jako data v Neru na DVD disk, bude pak stolní DVD přehrávač ono dívídíčko přehrávat na televizi normálně se zvukem v kvalitě jako by to bylo DVD? (DVD a MPEG-2 formát je přece stejný) (když takhle vypálím na DVD disk soubory avi ve formátu MPEG-4, pokud stolní přehrávač umí dekodovat MPEG-4, přehraje) když umí přehrát avi v MPEG-4, proč by nemohl přehrát soubory MPEG?

Děkuji za odpovědi..... :-)

jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod jaro3 » 15 kvě 2008 11:18

Renderování je převod. Z DV kamery to natáhneš do PC ve formátu .avi( nekomprimovaném, bezztrátovém). Pak sestříháš( upravíš ,ozvučíš, otitulkuješ) a zvolíš render as, pak máš na výběr- znovu nekomprimované .avi,nebo- ogg, mpeg-2, mpeg-4( s kodeky DivX, XviD..pomocí kontejneru.avi.), WMV, RV a další hafo formátů a kodeků.Nebo znovu natáhnout na kazetu miniDV.Doporučuji MPEG-2(DVD PAL,720x576,25i.
2-kvalita v podstatě stejná
3-pokud vypaluješ v MPEG-2(data), máš úplně to samé jako na HDD. Pokud vypálíš v Neru (jako vlastní video, uzavřené, nemůžeš už nic připalovat, hlavička s obsahem je vytvořena), pak následuje převod MPEG-2 do souborů Video_TS.vob a Audio_TS.vob, tak k nepatrné změně dochází, úroveň je trochu jiná, obraz je nepatrně jakoby napálený, můžeš zkusit pálit v jiných programech.
4- platí co je napsáno v bodě 3, +pokud vyrenderuješ video do Mpeg-4(DivX..) bude přehratelné na DVD playeru, pokud tyto kodeky podporuje.Nero si samozřejmě bere MPEG-2, ale převádí ho do .vob(tedy Video a Audio zvlášť).Surový MPEG-2(data) tvoří pouze jeden soubor, čili DVD player přehraje pouze video bez audia.

jariquick
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod jariquick » 15 kvě 2008 12:53

jj, díky moc. Zvláštní je, že video přehrávač přehraje samostatný soubor MPEG-4 s koncovkou avi a videosoubor MPEG-2 s koncovkou mpg ne (bez zvuku) Škoda, šlo by na disk DVD nasázet větší množství mpg souborů (MPEG-2), vlastně ve stejné kvalitě jako formát DVD a bez převodu do formátu DVD je i se zvukem přehrávat přes video player na televizi... Jak to děláš s archivací krátkých videí? I desetiminutové video po sestříhání vypálíš na DVD disk, nebo si je ukládáš ve formátu MPEG-2 a případně v budoucnu si je můžeš přes Nero (vision) předělat na DVD, aby byla kompletně hratelná stolním přehrávačem? Díky... :-)

jaro3
člen Security týmu
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod jaro3 » 15 kvě 2008 13:20

Něco zálohuji na DVD jako data(MPEG-2), buď DVD-R nebo na DVD-RW.Dá se dále stříhat ,poněkud horší(neplynulé) může být v okně střihového programu funkce preview, po renderingu vše O.K.
Ještě ke kvalitěxkapacita:
nekomp..avi=vysoká kvalita i kapacita
MPEG-2=optimální poměr kvality a kapacity
MPEG-4(divX ap.) nižší kvalita a kapacita
WMV, RV,ap.=nízká kvalita i kapacita( vhodné na web. stránky).
Nejlepší formát (profesionální) je MPEG-4 AVC(H.264)=užívá se pro HDTV vysílání a HD DVD a Blu-Ray disky.
Nedoporučuji mít zálohy pouze na miniDV kazetách (může dojít k zamotání ,zmačkání,slepení pásky) ,k tomu je ještě časté krátkodobé zanesení obrazové i zvukové hlavy( tzv. dropouty).
Přeji hodně úspěchů!

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”