Poprvé v životě budu de- a re- instalovat CPU (air) chladič - jak na to?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

TomiDomi
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Poprvé v životě budu de- a re- instalovat CPU (air) chladič - jak na to?

Příspěvekod TomiDomi » 23 bře 2023 18:57

Mám Starou desku s X370 chipsetem, v tom Ryzen 1700 (první generace vubec). Koupil jsem si a už mi tu asi měsíc sedí (v šuplíku) nový CPU který by do této desky po upgradu biosu měl jít - 5950x.

Chladič mám scythe ninja 4. Sestavil jsem v životě asi 3 pc, ale NIKDY jsem nesundával a znovu nenandával chladič, nikdy jsem nečistil CPU a base air chladiče od pasty atd. a mám k tomu tedy celkem respekt. Chci se zeptat na pár věcí:

1) Deinstalovani chladiče (pasivu)- opatrně různými pohyby (točivé, naklánění trochu atd.) prostě všemi možnými směry POMALU a opatrně se pokusit pasiv sundat z CPU (pro případ že stávající stará pasta moc "zatvrdla". Vyhnout se větším tlakům směrem vzhůru abych "přilepené" CPU omylem nevytrhl ze socketu s pasivem...? Ano?

2) Na "odmašťování" staré (6 let) pasty od CPU a základny pasivu chladiče jsem si koupil v OBI (nebo kde), toto:
https://www.obi.cz/cistici-prostredky/i ... /p/5523089
Isopropanol, 1 l. To je na pastu v pohodě/bezpečné?

3) Co použít na odmašťování pasty? Papírové kapesníčky? Toaletní papír? Cotton swabs (nevím jak se to řekne česky) Malou utěrku z mikrovlákna? Jakkoukoliv textilii (staré bavlněné triko nastříhané)? Nebo je to fuk? Z bavlny a mikrovlákna mám strach skrz statickou elektřinu(?) (asi nesmysl), Papírové kapesníčky nebo cotton swabs zase "nechci" aby to tam omylem nezanechalo na cpu nabo jinde "kousky" (vlákna atd.) Co se používá (co používáte vy?)

4) Při aplikaci nové teplovodivé pasty (mám Arctic MX-4 2019 Edition (4g) ) na 5950x použít standardní postup - kapku velikosti hrášku doprostřed CPU...? Je to pořád ten nejlepší postup? Plocha 5950x se zdá celkem velká, takže použít VETSI kapku než jen "velikosti hrášku" ne...? Co jiné metody aplikace (X křížek, 5 dot atd....?)

5) Následně prostě chladič vrazit na procesor s pastou co nejvíce shora/vertikálně? Netočit, neklimbat (ať nevznikají vzduchové bubliny), prostě to "prdnout" co možná nejvíce vertikálně rovnoměrně zpátky. Ok?

A to je asi vše... nebo je ještě něco jiného na co bych si měl dávat pozor při de-mountu a re-mountu pasivu AIR chladiče (a čistění a reaplikaci pasty atd. a vše s tím spojeného)?

Díky

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Poprvé v životě budu de- a re- instalovat CPU (air) chladič - jak na to?

Příspěvekod petr22 » 23 bře 2023 19:03

1. presne tak - urcite nevytrhnout cpu ze slotu. Musis ho vytahnout svisle vzhuru aby nedoslo k ohnuti
pinu. Urcite s cpu nebouchat a pokladat na rovnou plochu. Obal od noveho muzes pouzit na stary procesor.

2. isopropanol je spravne, ale pouzij ho jen na docisteni po setreni ubrouskem. On totiz pastu
rozpusti, vznikne seda tekutina a ta ti natece vsude. Takze pouzit az budes mit cpu venku ze slotu,
aby to nenateklo na zakladni desku.

3. papirovy ubrousek uplne staci, jen pozor at pastou nezamazes treba. obleceni

4. standardni metoda je nanest pastu a rozmazat po cele plose heatspreaderu plastovou kartou
ale klidne i ubrouskem v co nejtenci vrstve. Tak mas nejvetsi sanci, ze nedas moc a nevytece ti
to po vsech stranach az pritlacis chladic. Neni se ceho bat, clovek by musel byt naprosty kreten
aby pokazil naneseni pasty - kdyz ji das mene, tak se nic nestane, kdyz ji das moc, vytece do stran
a budes muset vyndat cpu a cistit. Kdyz se podivas na fotku cpu se sundanym heatspreaderem kde
presne jsou umisteny cipy co se dotykaji zevnitr toho plechu tak mas i mista kde musi byt zvrchu pasta.

5. presne tak, pokud je to technicky mozne tak dotahovat srouby do krize (tzn 1, 3, 2, 4) aby chladic
nemackal jednu stranu procesoru

Hlavne odpoj PC od elektriny - tzn bud zdroj tlacitkem, nebo vytahnout kabel. Delat to se zakladni deskou
pod proudem (PC vyple vypinacem na skrini) se nemusi vyplatit.

meda2016
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod meda2016 » 23 bře 2023 19:31

Přidám poznámku. Roztírat pastu papírovým kapesníkem nese riziko pouštění vláken, preferuji na prstu mikrotenový sáček.
Pastu rozpouští i lékařský benzín. Ztvrdlou možná hůř.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 23 bře 2023 19:40

Idealne cistit cpu necim namocenym v isopropylu a vzhuru nohama, aby rozpustena
pasta zbytecne nenatekla mezi piny. Mozna bude stacit jen pastu utrit.

Isoproyl se vyuzije hlavne na vycisteni chladice zespoda.

TomiDomi
nováček
Stav:

Příspěvekod TomiDomi » 24 bře 2023 02:00

Díky

Jj ten "trik" s utahováním šroubů v křížovém postavení znám.

Akorát mě teda překvapuje že doporučujete různé styly roztírání pasty, nějakou "lopatkou/kartou plastovou", prstem v igelitu atd...

Já se učil PC stavět někdy co já vím v roce 2004 snad nebo tak a tenkrát se vždy uvádělo "pea size drop in the middle of CPU", vždy jsem to tak dělal a doted to považoval za nepřekonanou metodu. Je ale pravda že heat spreaders se (a celkově jádra na CPU) se od té doby dost zvětšila... takže možná pea drop už nestačí a je lepší to X nebo jiná metoda... musím si nato nakoukat asi nějaká up to date videa na youtube :-).

To roztírání ("kreditkou/prstem v igelitu) se právě nedoporučuje pokud vím, protože prý hrozí právě vznik vzduchových bublin a prostě chladiče bude chladit o něco méně (nebo i dost :-) ).

Melvidor
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Melvidor » 24 bře 2023 06:20

Tady máš jeden odborný článek ze Slovenska :-)
https://www.hwcooling.net/nanasame-term ... u-a-kolko/

IMHO kapka ne vždy výplní celou plochu. U mě to vypadá jako kružnice vepsaná do čtverce. Tzn. rohy nejsou pokryté. Když to rozetřeš máš jistotu, že pokryješ celou plochu.

Lopatku dávají někteří výrobci k pastě (tuším např. Thermal Grizly), karta je její náhrada. Každopádně prstem to rozetřeš. Je to na preferencích, můžeš mít malý prostor a velkou ruku.

Jinak čistím starou pastu kapesníkem a začišťuju plochy technickým benzínem. :-)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 24 bře 2023 07:41

Ja pastu nanasim stale stejne od chvile, kdy ze na procesorech objevily chladice a porad to funguje - rozetrit po cele
plose aby byl prenos tepla mezi heatspreaderem a chladicem co nejlepsi.

Idealni stav je cela plocha kde se heatspreader dotyka chladice aby byla pasta. Ciste technicky staci pasta tam,
kde je zevnitr chip co se dotyka heatspreaderu, na krajich a v rozich jen pasta pomaha odvadet teplo z heatspreaderu,
protoze je pod nim vzduch.

Nebo se ze ji tam moc, pokud ji bude moc, chladic tlaci takovou silou ze prebytecnou pastu vytlaci do stran.

Rozhodne to nejde podelat tak, ze to nebude funngovat - kdyz ji je malo, je o par stupnu vyssi teplota, kdyz ji je moc,
tak vytece po stranach a zapatla socket, ale chladit to bude. Dokonce i bez pasty to funguje.

TomiDomi
nováček
Stav:

Příspěvekod TomiDomi » 24 bře 2023 16:31

Díky, ten odkaz se zdá dobrý :-)

No já taky viděl výsledek toho "pea drop in center only" a taky jsem viděl právě tu kružnici a že celý prostor ctverce to NEpokrývalo... Taky mi to přišlo divné, ale v zahraničí (mini ty zdroje které jsem vzdycky viděl) se donekonečna uvádělo že pea drop je nej a že jinak vznikaj "mikrobubliny" bla bla... Tak jsem jim uvěřil :-).

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nezapne se PC hned na poprve.Sekne se pred biosem
    od qjpgames » 20 čer 2024 13:12 » v Problémy s hardwarem
    6
    2679
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    20 čer 2024 16:01
  • Nedarí sa inštalovať apps na Google TV
    od Rayziss » 16 led 2025 03:55 » v Vše ostatní (sw)
    1
    2749
    od Minapark Zobrazit poslední příspěvek
    16 led 2025 12:23
  • Chladič CPU, zdroj, Herní PC
    od Drifty » 22 srp 2024 16:32 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    2027
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    23 srp 2024 05:58

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”