Dobrý den, 2,5 roku vlastním PC TIGO Ultimate R7-5700X 3070Ti koupený na smarty.cz.
HW specifikace:
Procesor - AMD Ryzen 7 5700X
Grafická karta - MSI NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti VENTUS 3X 8G
Základní deska - MSI MAG B550 Tomahawk
Operační paměť - Kingston FURY Beast 16GB 3600Mhz CL17
Pevný disk - Samsung 980 1TB NVMe
Chladič - MSI MAG CoreLiquid 240R
Zdroj - MSI MPG A750GF 750W
Asi před týdnem se u mě začal objevovat problém. Když PC používám, hraju na něm hry atd, tak vše běží v pořádku. Jakmile ale od PC odejdu a nic na něm nedělám, sám od sebe se vypne. Zkoušel jsem nejdřív testovat RAMky v BIOSU, to mi žádný problém nenašlo. Včera jsem nakonec upravil v nastavení napájení, aby nedocházelo k uspání PC při neaktivitě a zakázal hybernaci. Bohužel ani to nepomohlo, večer se PC vypnul, tak už jsem to neřešil. Během noci se ovšem PC sám od sebe zapnul.
Nevím, zda se před vypnutím objeví nějaká chybová hláška, jelikož monitor je v tu dobu kdy se PC vypne černý. Po opětovném zapnutí se PC tváří normálně a žádné chybové hlášení se také neobjeví.
V prohlížeči událostí jsem našel kritickou chybu Kernel - power 41: "Kritická chyba v prohlížeči událostí: Systém se znovu restartoval, aniž by se předtím zcela vypnul. Tato chyba mohla být způsobena tím, že systém přestal reagovat, selhal nebo že došlo k neočekávané ztrátě napájení. " Ovšem tato chyba se tam objevuje několikrát v průběhu snad celého minulého roku, tudíž nevím, jestli to má nějakou spojitost s momentálním vypínáním, když to PC předtím nedělal.
Budu vděčný za každou radu. Díky moc
PC se při neaktivtě sám vypíná
- šulda
- Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: PC se při neaktivtě sám vypíná
Ta chyba co tam máš už dlouho před problémem, je způsobena tím, že máš aktivní funkci "Rychlé spuštění". Doporučuji vypnout, návod např. zde https://www.asus.com/cz/support/faq/1045548/
Člověk se pořád učí.
Neni to ta znama chyba Ryzenu (nebo spise funkce), kdy spotreba cpu klesne v idle pod urcitou hodnotu a PC se vypne?
Mam pocit, ze jsme to tu uz nekolikrat resily, vzdy se to delo s AMD procesorem po nekolika letech.
Mam pocit, ze jsme to tu uz nekolikrat resily, vzdy se to delo s AMD procesorem po nekolika letech.
Je to aj moj pripad? CPU urcite bolo v tu chvilu v idle
- pcmaker
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Možná bych zkusil trochu zvednout Offset napájecího napětí CPU (30-50mV).
Není na to PC záruka 3 roky?
https://www.smarty.cz/TIGO-Ultimate-R7- ... rny-4p3219
https://www.smarty.cz/TIGO-Ultimate-R7- ... rny-4p3219
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Měl jsem all-in-one Fujitsu, kde bylo čidlo přítomnosti osoby a bylo možné nastavit uzamčení nebo uspání PC
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 1848
-
od Petr pc help
Zobrazit poslední příspěvek
09 led 2025 23:06