NVMe disk do starší MB přes adaptér

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Odpovědět
DarkKnight
Level 2
Level 2

NVMe disk do starší MB přes adaptér

Příspěvek od DarkKnight »

Ahoj,

Uvažuji o vylepšení mého PC.

Chtěl bych si koupit tento disk: https://www.alza.cz/apacer-as2280p4-1tb-d6376905.htm
Vložit ho do tohoto adaptéru: https://www.tsbohemia.cz/axagon-pcem2-d ... er_d310141
A celé to zasadit do základní desky MSI 970 GAMING (MS-7693) s BIOSem V22.4.

Jedná se o starší desku. Tak jsem si založil ticket u MSI support s dotazem jestli je možné z NVMe disku i bootovat. Přišla mi opatrná odpověď ve stylu:
„Fyzicky to zapojíte, ale netestovali jsme to, neručíme za funkčnost z pohledu BIOSu.“

Má otázka: Má s tím někdo zkušenosti? Bude to běžet a nebo jsem odsouzen si koupit SSD se SATA III?
MB.JPG
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Re: NVMe disk do starší MB přes adaptér

Příspěvek od petr22 »

Do mrtve AMD FX platformy z roku 2010 bych osobne neinvestoval. Uz pred 10 lety jsem vsem rikal, ze i Intel dvoujadro
je vykonnejsi nez to AMD pseudo osmijadro.

Poridil bych treba pouzity Ryzen 5600 s deskou a RAM, bude to za par korun a na desce bude NVMe slot.
pcmaker
Level 4
Level 4
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pcmaker »

Taky si myslím, že to zapojit půjde, ale bootovat z toho asi nepude. Musel by sis udělat bootovací flešku a na ni nainstalovat NVMe ovladač, který zviditelní SSD při startu PC. Bootovací flešku bys musel mít připojenou při každém startu PC.
cejny
Level 3.5
Level 3.5

Příspěvek od cejny »

Na te karte jsou jen kondiky, odpory, diady a pak 2x cosi s vice nohama.

Ironocky si rikam, ze resi elekrikiku a ne data, o vsechno se stara zakladni deska. Obecna moznost bootu je dana deskou a biosem.

Nakonec je, tak i podle navodu, normale v biosu vyberes odkud bootovat a pripadne si na flash hodis ovlac na k danemu disku, mineno pri inslalaci oken. Na jedoucich oknech jsem to neresil.
Jakoye sata nvma drivery jsou v oknech, tak to bude stejnej postup, jako by ten disk byl primo ve slotu desky.

Tohle bude slapat rovnou a bude to videt i biosu. Pokud ne, tak to vratis.

PS: Aspon kekdo by mohl cist manual.
Thinkpad T540p, i7-4810MQ, 16 GB RAM, 240 GB SSD, 15,6", 1920 x 1080, bedny Yamaha hs8, zvukovka Audinst HUD-mx2, ekvalizer Shiit Loki
DarkKnight
Level 2
Level 2

Příspěvek od DarkKnight »

petr22 píše:
04 pro 2025 09:00
Do mrtve AMD FX platformy z roku 2010 bych osobne neinvestoval. Uz pred 10 lety jsem vsem rikal, ze i Intel dvoujadro
je vykonnejsi nez to AMD pseudo osmijadro.

Poridil bych treba pouzity Ryzen 5600 s deskou a RAM, bude to za par korun a na desce bude NVMe slot.
Hele, dostal jsem desku, procesor, skříň a vodní iCUE H115i chladič na CPU od známého který skládal spoustu PC. Vybral co tehdy měl a dal mi to zadarmo. Takže proč ne.

Díval jsem se na Bazos a Aukro. Je tam několik desek. Ale já vůbec netuším po čem bych se měl dívat. Jak poznám jestli ta deska je stejná a nebo lepší než ta moje? A jestli má NVMe slot?
pcmaker píše:
04 pro 2025 19:23
Taky si myslím, že to zapojit půjde, ale bootovat z toho asi nepude. Musel by sis udělat bootovací flešku a na ni nainstalovat NVMe ovladač, který zviditelní SSD při startu PC. Bootovací flešku bys musel mít připojenou při každém startu PC.
Hmm. Toho jsem se bál. Toto řešení je asi možné ale nevím. Nezdá se mi jako ideální.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Rady s výběrem hw a sestavením PC“