Jak nainstalovat Windows do počítače,který neumí boot z CD?

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

niessnet
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Jak nainstalovat Windows do počítače,který neumí boot z CD?

Příspěvekod niessnet » 15 pro 2008 12:28

Dobrý den,
při pokusu o instalaci Windows XP do staršího počítače značky IBM jsem se setkal s problémem, že nebylo možné nastavit bootování z CD mechaniky. Na výběr byly pouze možnosti bootování skrze síť nebo přímo z disku.
S tímhle problémem jsem se nikdy nesetkal, proto jsem nejdříve vyzkoušel kompletně předinstalovat windows na disk na jiném počítači. Systém bohužel opět nenaběhl.
Zkusil jsem tedy opět instalovat windows na jiném počítači, ovšem proces instalace jsem přerušil po naformátování disku do systému NTFS ve chvíli, kdy mě instalační program vyzval po nakopírování instalačních souborů na disk k restartování počítače. Měl jsem za to, že si tento program překopíruje veškeré soubory z CD přímo na disk a tím pádem nebude vadit to, že bude disk přesunut do původního počítače. Pak jsem tedy disk vrátil do původního počítače od IBM a zkusil spustit disk v domnění, že se spustí pokračování instalace. Bohužel se toto nestalo, objevila se modrá smrt.
Bližší technickou specifikaci počítače a komponent provést nemůžu, protože se původní windows sesypaly dřív, než se mi dostal počítač do rukou, a prográmky sloužící k diagnostice mám pouze na bootovacím CD, které ovšem samozřejmě na tomto počítači nespustím.
Zajímalo by mě tedy, jak je možné nainstalovat Windows XP na počítači, který neumí bootovat z CD, ani z flash paměti. Disketovou mechaniku jsem nezkoušel, protože ji již nemám k dispozici.
Pokoušel jsem se vyhledávat v googlu i zde na stránkách, ale nedokážu pojmenovat tento problém kratší větou, než jakou jsem uvedl v předmětu tohoto vlákna, tudíž jsem neuspěl.

Reklama
Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Jak nainstalovat Windows do počítače,který neumí boot z CD?

Příspěvekod Jan Pašek » 15 pro 2008 14:31

Když ti nabízí boot ze sítě. (pravda téma jsem jen prolétl) co křížený patch kabel mezi karty a využít mechaniku v druhém PC. Pravda jsem Přes HW zelenáč.
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.

niessnet
nováček
Stav:

Příspěvekod niessnet » 15 pro 2008 14:51

Taky mě to napadlo, ale nemám s tím zkušenosti. Nevím, co je potřeba nastavit, ani nemám zjištěno, jestli instalační program windows XP tohleto umí.
Pokud má někdo nějaký jiný nápad, uvítám ho, pokud ne, detailněji prověřím tu možnost bootování ze sítě.

Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Marfy » 15 pro 2008 14:54

Sežeň si někde disketovou mechaniku (i nová stojí jen 120,-kč) a nainstaluj první Windows 98 přes spouštěcí disketu a pak normálně vlož CD s Windows XP a spusť přeinstalaci na novější systém.Disketovek se všude na vrakovištích PC válí mrtě.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

niessnet
nováček
Stav:

Příspěvekod niessnet » 15 pro 2008 15:06

Dobrá, když to jinak nejde, tak zkusím tuhle variantu. Chtěl jsem se jí vyhnout, ale když to holt nejde...
Díky za pomoc.

nathaniel
nováček
Stav:

Příspěvekod nathaniel » 16 pro 2008 12:15

Pripadne staci na inom pc spravit spustaciu disketu na xp, nastavit bootovanie na disketovku a po restarte do prikazoveho riadka napisat cestu setup suboru na CD (napr. F:\setup.exe)

Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Marfy » 16 pro 2008 15:10

Na spouštěcí disketu Windows XP by jich potřeboval 6 ks.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

brassman
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod brassman » 16 pro 2008 15:13

V práci jsem se setkal s IBM, vždy měli na disku část, na které byl zapakovaný instalační systém.

nathaniel
nováček
Stav:

Příspěvekod nathaniel » 17 pro 2008 07:13

Marfy píše:Na spouštěcí disketu Windows XP by jich potřeboval 6 ks.

pokial viem tak staci 1 :smile:

guest

Příspěvekod guest » 17 pro 2008 07:48

Nestačí, na jednu se ti to nevejde. Spíš by mne zajímalo, proč na tom IBM nejde spustit bootování z CD.

niessnet
nováček
Stav:

Příspěvekod niessnet » 17 pro 2008 14:26

brassman píše:V práci jsem se setkal s IBM, vždy měli na disku část, na které byl zapakovaný instalační systém.

On ten počítač kdysi běhal pod Windows 98, takže je možné, že tehdy obsahoval i zapakovaný instalační program. Bohužel od té doby tenhle disk prodělal asi několik formátů, takže už obsahuje jen jediný systémový oddíl - samozřejmě prázdný. :huh:
Co se týče toho bootování - taky mě to překvapilo. Nejde nastavit nic jiného, než bootování z disku či skrze síť ( - u síťového jsou tam na výběr jakési dva protokoly). Disketovka tam zapojená není, od posledně jsem si všiml, že ale aspoň jakási disketovka v bedně je. Nevím, proč ji původní majitel odpojil, ale doufám, že funguje.
Ohledně spouštěcí diskety na XP - nemám s disketami už moc zkušeností, znamená to, že stačí na netu vyhledat spouštěcí disketu pro XP, stáhnout, nahrát na disketu a po spuštění kompa napsat do příkazového řádku zmíněný příkaz?

Owner
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Owner » 17 pro 2008 15:18

Když to je pc,tak bych udělal to ,že bych vybral z něho hdd , přendal do druhého pc a tam na něj nainstaloval Windowsy a potop bych ho dal zpátky. Poté už jenom sehnat drivery. :bigups:
Fallout fan | HJT | MWAV | CCleaner | Provozuji Minecraft server Minecore.cz | Osobní blog
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nelze nainstalovat Windows 11
    od helpmeboys » 04 pro 2024 14:52 » v Vše ostatní (sw)
    2
    2879
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    04 pro 2024 14:59
  • Secure boot win 11
    od Luk4579 » 23 úno 2025 22:03 » v Problémy s hardwarem
    2
    1735
    od Luk4579 Zobrazit poslední příspěvek
    23 úno 2025 22:39
  • proč nb nebere boot antivir
    od Stenatko » 03 dub 2025 00:19 » v Vše ostatní (bezp)
    5
    7713
    od Stenatko Zobrazit poslední příspěvek
    03 dub 2025 21:42
  • Náhrada za Windows 7, Windows XP pro MS Office a internet CZ - Obdobný podobný Windows 7 OS pro 64bit. a 32bit. PC
    od IMB » 28 črc 2024 15:25 » v LiNuX a ostatní alternativní OS
    6
    7835
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    05 srp 2024 15:30
  • Nelze nainstalovat W10 Příloha(y)
    od sasshrek » 08 zář 2024 13:26 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    3231
    od sasshrek Zobrazit poslední příspěvek
    08 zář 2024 15:12

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”