Půjde mi nová grafická karta?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Půjde mi nová grafická karta?

Příspěvekod Viktor.Z » 04 bře 2009 01:48

Zdravím vás. Potřeboval bych poradit. Chci si koupit novou grafickou kartu. Nemusí být nějak extra výkoná, aby rozjela hry typu GTA 4 a podobné next gen hry (na to mám PS3) na max detaily. Rád bych, aby rozjela na max detaily aspoň ty hry generaci před tím. Představoval bych si grafickou kartu cenově tak do 4000 Kč. Vyhlédl jsem si tuhle: http://www.alza.cz/graficka-karta-asus- ... 103709.htm Rozhodně bych chtěl NVIDII. Ale mám trochu strach, jestli mi to veme moje základní deska. Mám přesně tuhle: http://www.asrock.com/mb/overview.asp?M ... 2NF6G-VSTA Myslím, že by to snad měla vzít. Má sice integrovanou grafiku, ale píšou, že má i slot na další grafickou kartu. Vím, že asi budu potřebovat grafiku DDR2, tak jsem si DDR2 vyhlédl.
A kromě té základní desky, budou na to stačit i ostatní parametry mého PC?

Moje parametry jsou:
AMD Sempron 3000+ 1,8 GHz (nataktováno, originál je 1,6 GHz)
2x 512 MB ram DDR2 (1 GB celkem)
Akorát nevím, jak zjistit parametry o zdroji. Respektive jeho výkon. V Everestu jsem to nějak nenašel. Zdroj je taky důležitej při koupi grafiky, že?

Nějak extra se v tom nevyznám, tak si chci redši předem nechat poradit od vás odborníků, než něco koupím blbě.

Předem díky za odpověď
AMD Ryzen 3700x| Ram 32GB 2400Mhz DDR4| NVIDIA RTX 4070 ti

Reklama
memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Půjde mi nová grafická karta?

Příspěvekod memphisto » 04 bře 2009 07:26

Zdroj je hodně důležitý, protože když nebude mít dostatečně výkonný, tak tu grafiku neutáhne, stejně jako zbytek sestavy a může vyhořet a vzít sebou poloviny sestavy. Jinak ta 9600 GT je dobrá volba, ale jen na DDR 2 se omezovat nemusíš. Klikně můžeš mít i DDR 3, 4, 5. DDR 2 je limit pro paměti. Ta integrovaná grafika nebude vadit. Buď ji vypneš v BIOSu a nebo se sama deaktivuje po přidání druhé grafiky do slotu PCIex. Údaje o zdroji nezjistíš pomocí SW, ale budeš se muset kouknout na štítek zdroje. Bojím se ale, že na novější hry bude ten procesor málo. Možná bych ještě dokoupil 1 GB paměti
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 04 bře 2009 12:10

Tak můj zdroj má výkon 390W. To je napsáno přímo na zdroji. Ale zase vzádu na PC je napsáno 230V. Tak nevím, co z toho je důležité. Asi těch 390W, že?

Co se týče toho procesoru. Mám tu už asi rok od kamaráda základní desku s dvoujádrovým AMD procesorem o výkonu 2,4 GHz každého jádra. Samozřejmě jsem to nemohl připojit, protože jsem neměl zvlášť grafickou kartu, ani pořádnej zdroj. Je to přesně tahle základní deska: http://www.alza.cz/zakladni-deska-asus- ... d63545.htm

Co se týče té grafiky, tak kamarád mi teď doporučil spíš tuhle: http://www.alza.cz/gigabyte-n98toc-512h-d104402.htm Sice má o něco menší frekvenci, ale prý díky DDR3 bude mít lepší výkon.

Co se té paměti ram týče, tak jsem si vyhlédl tyhle ramky: http://www.alza.cz/pamet-kingston-4-gb- ... d84618.htm Podle kamaráda prý dobrá volba

Z těchto věcí, včetně té základní desky s procesorem od kamaráda bych si chtěl poskládat PC. I když mi kamarád tvrdí, že všechno bude sedět a bude to slušný comp, tak se chci poradit i s vámi pro jistotu. Protože kdyby pak něco nesedlo a nefungovalo to, tak by mě asi trefilo. Vrazím takhle totiž do toho asi 6 litrů.

Ještě jedna věc. Kdyby náhodou něco bylo s tou deskou od kamaráda (leží mi ve skříni už asi rok), vzala by mi tyhle věci i ta moje základní deska?

Předem díky za rady :smile:

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 04 bře 2009 12:42

ne nejakem extra vykonu bych nebaziroval, protoze i ta 9600GT bude pro tvuj procesor az az a bude te CPU brzdit. ten zdroj bych koupil novy. ten puvodni, pravdepodobne neznackovy, by nemusel tu grafiku utahnou. dulezity udaj je ten ve Wattech. pokud by to byl kvalitni zdroj, tak by stacil, ale asi to bude nejaky EuroCase, LC apod. pameti bych bral asi A-Data Extreme Edition 800 MHz. sam je mam a spokojenost

PS: jsem na PDA a nevidim predchozi prispevek, takze se omlouvam, jestli jsem na vsechno neodpovedel. az se dostanu k PC, tak to napravim :-)

ta deska od kamarada ma i podporu SLI, takze do ni zapojis i dve grafiky
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 04 bře 2009 13:11

V pohodě. Napsal jsem jen jeden příspěvek. Tak předchozí byl tvůj :-)

K tomu procesoru jsem právě psal, že mám na té desce od kamaráda osazen dvoujádrový AMD procesor o výkonu 2,4 GHz každého jádra (a to je ještě tuším nataktován na nějakých 3 GHz). Takže pokud bych měl takový procesor, tak už by neměl být problém?

Ten zdroj radši koupím nový. A co říkáte na ten, co jsem uvedl?

Díky :-)

/nemusíš citovat předchozí příspěvek. memphisto

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 04 bře 2009 13:54

Tak pokud ta grafika půjde na tu desku od kámoše, tak to potom jo. Jinak paměti bych bral tyhle. zdroj tenhle. ten starý zdroj by měl tu starší sestavu utáhnout. do nového bych ho určitě nedával.to nezvládne.

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 04 bře 2009 15:10

A určitě ten zdroj utáhne ten dvoujádrový procesor a tu novou grafickou kartu? Ty ramky bych si radši pořídil ty Kingstony, jak jsem si vybral. Mě se víc zamlouvaj :smile: S těma by nebyl problém?

URČITĚ MI VŠECHNO BUDE SEDĚT? Ta grafika prý na tu desku půjde. Ale když tak ještě pro jistotu omrkni tu desku, i tu grafiku. PC budu sestavovat poprvé. Jak napíšeš, že je to OK, tak to jdu všechno objednat

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 04 bře 2009 16:43

Ten zdroj, co jsem uváděl to určitě zvládne. Ty A-Data sám mám a naprostá spokojenost. Deska má PCIex dokonce 2x, takže můžeš připojit až dvě grafiky do SLI. Kterou grafiku nakonec bereš? Jinak sestavit PC určitě zvládneš, ale chybí ti ještě disk, skříň, mechanika, chladič na CPU.Máš manuál k základní desce? Bez něj se pži zapojování neobejdeš.

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 04 bře 2009 17:03

Beru tu grafiku, jak mi kámoš doporučil. Tu 9800 GT (nebo jak to tam bylo) DDR3. Prý půjde.

No k tomu sestavování PC jsem to nemyslel až tak doslova. Jestli si vzpomínáš, tak jsem původně chtěl jen grafiku do mého už funkčního PC :lol: Takže všechny ty věci jako je deska, procák, grafika, ramky, budu dávat místo těch starých věcí, co mám v PC, takže se dá říct, že budu sestavovat skoro celé PC. Disk zapojím ten co už mám. Co se týče toho chladiče na CPU, tak ten už je na to CPU taky připíchlej. Je velkej jak stodola. Jak nějakej transformátor, nebo co :lol: Myslím, že ten to uchladí :lol: Manuál k základní desce mám taky :smile: Jen doufám, že ta deska půjde, páč jak jsem řek, válí se tu už asi rok. Ale nevypadá poškozeně

Takže všechno OK?

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 04 bře 2009 17:32

Ta grafika půjde naprosto v pohodě. I kdyby měla DDR5, tak to půjde. Jinak mělo by to všechno sedět.

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 04 bře 2009 17:49

Výborně :smile: Celkem se mi ulevilo, páč už jsem to objednal :lol: Ramky ale půjdou až příští týden, páč už bych se nevešel s prachama.

Takže mockrát děkuji za rady :smile: Nějak večer mi to přijde a hned to budu montovat. Tak mi drž prosím palce, ať něco nezvorám :oops: Pak sem napíšu po úspěšné instalaci :smile:

Ale ještě jedna menší drobnost. Všechny ovladače na tu desku včetně internetu mám. Mám internet od UPC. Půjde mi pak net, až to rozběhnu a nainstaluju ovladače? Nebo myslíš, že budu muset volat na UPC, aby mi to nahodili? Když reinstaluju Windows, tak po nainstalování ovladačů hned jede net, ale takhle vlastně jakoby měním celé PC, tak nevím. No každopádně to uvidím. Když tak tam zavolám.

Ještě jednou díky. Pak napíšu :smile:

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 04 bře 2009 18:00

PC poskládáš. O to bych strach neměl. Největší piplačka je do PC namontovat desku a pak zapojit ty káblíky do předního panelu case (podle manuálu). Pořádně si pak zkontroluj všechno zapojení. Jinak na to UPC budeš muset volat, protože u nich je net na MAC adresu síťové karty a tu budeš mít po výměně desky jinou, takže telefonu do UPC se nevyhneš, ale to je otázka chvilky :wink:

PS: A sakra.Přehlídl jsem jeden důležitý fakt. Ta deska, co tam máš teď má formát micro ATX a ta druhá je ATX! Aby se ti do case vešla.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nová grafická karta Příloha(y)
    od BuLLeT » 16 zář 2024 12:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    13
    8909
    od dajk Zobrazit poslední příspěvek
    26 úno 2025 17:03
  • Nová Grafická karta
    od doudinin » 25 kvě 2025 15:24 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC