Jak pročistit NB bez strachu poškození duležiteho programu

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Tark.
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Jak pročistit NB bez strachu poškození duležiteho programu

Příspěvekod Tark. » 31 říj 2009 21:34

Dobrý den

Víte,jsem student (střední škola ale to není podstatné),a do svého NB jsem nainstaloval X programů odinstaloval Y programů.No jinýmy slovy jsem svuj milovaný :inlove: notebook pořádne "zašpinil" programama.Problem je v tom že nevím jak je odstranit.Ono je lehké odinstalovat program,shit+del na složku/soubor a smazat to.Ale jistě víte že v furt zustanou takové blbosti v paměti.No a potom to Cache+Registry+nepouživané programy+prázné složky+nefungující zástupce dělá v počítači nepořádek.
Chci se poradit jak to odstranit,jako já vím jak na to.Stačí si stahnout nějaký ten freewarovy čistič,ale už 3x mám stím špatnou zkušenost (pokaždé s jiným)A nemyslete si že jsem tam zaškrkal ať to vymaže všechno a vyčistí.Jen něco jsem dal,a to jsem ještě nedal mazat nic na windows.Ale pokaždé se něco "potentovalo".
Jako například jednou se mi vymazalo cosi duležitého že mi nejel zvuk.3x servis nemohli přijít co stím je.Nakonec Mazání systému a nový windows.
Potom zase mi to odstranilo jakousi blbost potřebnou k internetu+blbnul antivir
No a do třetice co mi poradili ať si promažu kompletně registry+cosi ve windows mi kopletně Windows klekl.

Tak prosím se chci zeptat,jak mam vymazat tu "špínu" co mi bere hodně místa a spomaluje PC.Já už fakt nemám k freewarovym programum snad žádnou důvěru.Nechci zase mazat systém.

Tak jak to mám pročistit?

Vím že se to řeší všude,ale já nechci jen abyste mi napsali:stahni si program Y a zaškrkej všechno,restartni noťas a modli se že ti naběhne Systém+Bios+Windows a bude fungovat grafika+zvuk+internet+antivir.

Nebo není jiná možnost?Poradte :-(

Reklama
Stene
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Re: Jak pročistit NB bez strachu poškození duležiteho programu

Příspěvekod Stene » 31 říj 2009 22:01

Vítej na pc-help.cz
Doporučuje se mazat pravidelně registry. Například CCleanerem - návod - myslím, že CCleaner je spolehlivý. Kdyžtak si udělej zálohu.,
Pokud máš dlouho nainstalovaný operační systém, tak přidej HJT log podle návodu do správné sekce..

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 31 říj 2009 22:06

Ono je lehké odinstalovat program,shit+del na složku/soubor a smazat to.
Pokud jsi programy "odinstalovával" mazáním složek, ve kterých jsou programy nainstalované, bude asi nejlepší reinstal. Ono i při regulérním odinstalování v PC nějaké zbytky po programu zůstanou, ale postup, který popisuješ, nemá s odinstalováním programu nic společného, takže smetí tam určitě zůstalo mnohem víc. Každý čisticí program představuje potenciální nebezpečí, že smažeš něco, co smazáno být nemělo a těžko dát univerzální radu, co zaškrtnout ke smazání a co ponechat. A je jedno, jestli se jedná o volně šířené nebo placené čisticí programy.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 31 říj 2009 22:32

Programy, pokud to nevíš, se odinstalují regulérní cestou přes Přidat/odebrat, nebo pomocí od instalačního programu, který je součástí nainstalovaného programu. Smazáním se odstraní jen případně neodstraněná složka a kopie ikony na ploše, kterou od instalátor neodstranil. Přesto, díky lajdácké práci programátorů , zůstanou na počítači některé zbytky (záznamy v registru) a data v Documents and Settings. K tomu již léta používám Ccleaner a to i k čištění registrů (ukládá zálohu pro případnou obnovu), ale ještě se mi nestalo, aby smazal co nechci a to mne ani nenapadne kontrolovat detailně co našel. Ani jsem se s tím nesetkal u žádného uživatele tohoto programu. Takže chyba je asi na Tvé straně. Pokud patříš k stahovačům, kteří stáhnou na co přijdou, tak si asi i občas stáhneš s požadovaným i pěknou verbež, která Ti dělá pak v notebooku paseku. Výsledkem je, že takoví uživatelé každý druhý měsíc přeinstalovávají Windows, aby se zbavili obrazovek "smrti".
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

brano
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod brano » 01 lis 2009 00:03

Ahoj, ja som čistiaci maniak. Ćistím TuneUpom, Windows Doctorom, Advanced SystemCare Free, CCleaner, Fcleaner, Wise, ATF,Google Clean a najnovšie BAKU, ale ten neodporúčam prestavovať, lebo už mi odišiel internet po jednom čistení( samozrejme moja blbosť, zaškrtol som asi čo som nemal). Na odinštaláciu programov, je dobrý Revo Unistaller, pretože po odinštalácii, preskenuje a vyčistí aspoň, tie hlavné registre, ktoré ostanú po odinštalácii. Ostatné čo som menoval, nechávam väčšinou nastavené tak ako sú, akurát prestavím vymazanie na bezpečné vymazanie, riskujem, (čiže vlastne skartovanie), a u CCleaneru a Fcleaneru pridám old prefetch a oprava odinštalátorov. Pritom sa mi ešte nestalo, že by mi vymazalo niečo dôležité a PC po čistení nešlo (až na prípad s BAKU a raz som exerimentoval RegCure - ten neodporúčam vôbec, ak ho nevie človek nastaviť, pretože tam mi odišla väčšia polovica z 90 programov v PC a musel som všetko znova preinštalovať, ale OS XP našťastie ostal neporušený. Všimol som si, že Advanced SystemCare nájde toho dosť a hneď po ňom CCleaner už skoro nič, takže ak chceš niečo komplexné, tak odporúčam tento, pretože v utilitkách máš aj mazanie zástupcov a čistič disku (zbytočné súbory). Takže by som skombinoval asi ASC a Wise Registry Cleaner + Wise Disc Cleaner, tie nájdu najviac. Pozor na Wise Disc Cleaner, tam si vo výnimkách nastav niektoré súbory, ktoré nechceš, aby sa z nich nič vymazalo, pretože vymazáva najmä skiny napr. z Aimpu, nič sa nedej, stiahnu sa znova, ale je to otravné každý deň, keď stačí dať celý súbor v program files ako výnimku a je to vyriešené. Okrem tých skinov a nejakej súčasti Tor mi nevymazal nič dôležité, takže sa netreba báť. A nezabúdaj po takých inštaláciách, ako spomínaš, defragmentovať, mne sa v poslednej dobe osvedčil tento: http://www.sosej.cz/MyDefrag.html , samozrejme aj niektoré iné programy, ktoré som hore uviedol majú možnosť defragmentácie, ale tento ma zatiaľ oslovil najviac.
http://www.iobit.com/
http://www.wisecleaner.com/
Tu je porovnanie rôznych komplexných free čističov.
http://www.techsupportalert.com/best-fr ... tility.htm
A tu defragmentátorov.
http://www.techsupportalert.com/best-fr ... menter.htm
Naposledy upravil(a) brano dne 01 lis 2009 09:07, celkem upraveno 1 x.

Stene
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Stene » 01 lis 2009 08:55

Čistících prográmku je hodně. Pokud si odinstalovával programy a hry pomocí del bude nejlepší rinstal operačního systému - jak řekl mmmartin

krtenek
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod krtenek » 01 lis 2009 09:48

Tazatel by se měl naučit základy práce s PC. Zatím jsou jeho znalosti tristní.
V opačném případě tu bude, a to zcela zbytečně, pravidelným návštěvníkem.

Stene
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Stene » 01 lis 2009 09:57

krtenek, taky si s počítačem někdy začínal.

Tark.
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Tark. » 01 lis 2009 10:34

krtenek píše:Tazatel by se měl naučit základy práce s PC. Zatím jsou jeho znalosti tristní.
V opačném případě tu bude, a to zcela zbytečně, pravidelným návštěvníkem.

Myslel jsem Uinstal NEBO shift+del

Já nejsem počítačový "Noob" :x .Vím že existují programy přidat odebrat,vím že je uinstal.Jen jsem to blbě napsal.Respektivě jsem se bůbě vyjádřil.Znalosti mam dostatečné to mi věř.Nejsem sice technik,ale měnit základní blbosti včetně větřáčků taky umím.Umím pracovat s biosem,nainstalovat windows(již jsem ho instaloval).Lehce programovat,i vytvářet webové stránky.Vytvářet 3D hry a oběkty modelovat+práce s grafikou.Práce s fotkama s hudnou mi taky nedělá problém.A programy na server některé taky zvládám protože jsem dělal pomocného Adimina a developera v jedné MMORPG hře.Jedině kde se přiznám kde nejsem moc dobrý jsou věci ohledně internetu (nemyslím browsery) ale jako jak fungují ty porty,ruzné veřejné/neveřejné internet protocoly (IP) nebo jak s routrem. :wink:

Jinak mam tyto otázky ještě:

1)Jsou některé duplicidní soubory duležité v počítači?Nebo nikdy nevadí když jeden vymaži?Máte zkušenost s tímto Fast Duplicate File Finder 1.1.0.0?

2)Nějaký program,který by zabránil spouštění ostatních procesů v NB?Abych nemusel to mazat/ukončovat spíš...pokaždém startu systému.A abych neměl 20% využití PC

3)Jak vymazat vir,který vím kde je,ale jestliže ho ukončím přes jeden program (normálně nejde) hned se zase spustí.A zakázat mu to nelze protože je udajně "systémový soubor".Vyřadil mi antiviry Avast i AVG (aby si někdo nemyslel že jsem začátečník tak jsem je neměl naráz naistalované,ale postupně=odešel avast=hodím AVG)
Zkoušel jsem to mazat přes některé freewarove programy ale říkají že je to systémový soubor a že nelze smazat.
Až konečně se mi podařilo ho aspoň vyřadit s jedním no vlastně 3 programama a dopadlo to uplně uchvatně,protože on se snad nalepil na systémové soubory a spolu sním se ukončili i některé duležité.Napsalo se že se systém ukončuje,po znovu spuštění bylo vše funkčí včetně viru :crazy:.

Napadlo mě ještě to vymazat v biosu,ale riskovat to nebudu,protože když je nalepený na ostatní systémové soubory tak nevím no.

krtenek
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod krtenek » 01 lis 2009 10:44

Aha, takže všechno umíš, jenom se neumíš vyjádřit. :lol:

ad 2) Autoruns.

ad 3) A název toho antiviru znáš nebo je tajný?

Stene píše:taky si s počítačem někdy začínal
To jo, před mnoha lety jako samouk.

Tark.
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Tark. » 01 lis 2009 11:04

No neví jak to myslíš ale momentálně mám Spyware Terminator protože snad jediný mi nehází error ve Win32.Jinak mi připadne stejny jako Avast,najde snad vše,ale neodstraní (až na Trojany) skoro nic.Momentálně řeším problém co se memu Win32 nelíbí na ostaních antivirech.Docela mě to štve protože N32 taky nefaká.

Ten prográměk autoruns je fakt bezva,dík moc.Něco takového jsem přesně potřeboval

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 01 lis 2009 11:12

Doporučuji stáhnout si program Mwav.exe (třeba zde: http://www.mwti.net/support/cumulative_updates.asp), spustit jej - aktualizovat - zaškrtnout Kontrolovat Spyware a spustit. V okně programu uvede případně nalezené problémy. TY zkopíruj a vlož sem. Program nalezne všemožné potvory i chyby, ale bohužel je neodstraní. Pak je třeba použít jiné programy na jejich odstranění.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Panely otevřených programů na hlavním panelu Příloha(y)
    od Prorock » 20 říj 2024 15:00 » v Windows 11, 10, 8...
    28
    8049
    od Prorock Zobrazit poslední příspěvek
    02 lis 2024 13:41

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”