Zdravím,
kámošce nejede laptop, nenačte se jí XP prof a hlásí to chybu /Windows/system32/config/system je poškozen nebo nebyl nalezen a že to mám zkusit opravit s install CD. Jelikož ona žádne neměla, tak jsem nakonec použil své CD se stejným systémem XP prof, při načítání CD, než se načte nabídka na spuštění chkdsk /r se objeví modrá obrazovka a je tam napsáno, že nelze opravit systém v důsledku nějakého viru, co s tím? Nepomáhá ani nouzový režim a vše co je pod F8, jak mám vira zlikvidovat, když se nemůžu dostat do systému ani v nouzovém a jakkékoliv režimu?
Nelze spustit XP prof v důsledku viru
Re: Nelze spustit XP prof v důsledku viru
Já bych to udělal jednodušše, komplet zformátovat a pak přeinstalovat.
Zkus to ještě pustit v nouzovým režimu a pokud to půjde vrať systémový nastavení (obnovení systému). Pokud se do nouzovýho režimu nedostaneš, tak tvoje kamarádka bohužel přijde o všechna data na disku.
Pak je tu ještě jedna možnost, že ji odešel HDD, pak bych určitě pomocí nějakýho softwaru dal zkontrolovat disk aby se vědělo
Zkus to ještě pustit v nouzovým režimu a pokud to půjde vrať systémový nastavení (obnovení systému). Pokud se do nouzovýho režimu nedostaneš, tak tvoje kamarádka bohužel přijde o všechna data na disku.
Pak je tu ještě jedna možnost, že ji odešel HDD, pak bych určitě pomocí nějakýho softwaru dal zkontrolovat disk aby se vědělo
O data přijít nemusí ! Nemaluj hned čerta na zeď. Problémový disk lze připojit k jinému počítači (třeba u jiné kámošky) jako sekundární (může jí pomoct kámoš před večeří), přesunout důležitá data na disk v tom druhém počítači a až poté můžeš formátovat. V úvahu přicházejí i metody obnovy systému ze zálohy (to asi není na programu dne, že ano?), anebo pokus opravit MBR třeba z flashky anebo pomocí Hiren's CD ...
Systémový disk formátuj až tehdy, když už nic jiného nepomůže!
Systémový disk formátuj až tehdy, když už nic jiného nepomůže!
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.
Dobrá a kde vemu MBR či Hiren's CD? A jak s tím mám postupovat? Předem díky za odpověď.
Hmmm, MBR je Master Boot Record, to jest zaváděcí sektor na hardisku, ale to je teď jedno. Zdá se, že ti pomůže jen nějaký jiný kámoš, který má v tom zkušenosti. Takto přes fórum to asi nezvládneš (promiň).
Potřebujete jinou pomoc při řešení problému ve Windows 10? Stáhněte si soubor Win10-finty.
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Čerta tady malují všichni. Asi jediná rozumná rada byla ta přeinstalace, které však předchází záloha dat - tzn. vyjmout disk a napojit jej do klasického PC a zálohovat.
Pravděpodobně Ti nějaká havěť odmazala část knihoven nutných ke spuštění systému. Pokud se nedostaneš ani do režimu nouze, moc variant nezbývá. MBR se obnovuje v případě, že vůbec nenabíhá Windows - což není Tvůj případ. Hirens je dobrý, pokud s ním umíš dobře pracovat. Ale výsledek je celkem nejistý a rozhodně je s tím více práce, než s přeinstalací systému. Podle mého není na škodu, občas počítač přeinstalovat a toto vypadá jako velmi dobrý důvod.
Reinstalace je celkem radikální řez, ale výsledek je zaručený.
//mimoto, formátováním disku zjistíš, zda je vadný nebo ne.
Pravděpodobně Ti nějaká havěť odmazala část knihoven nutných ke spuštění systému. Pokud se nedostaneš ani do režimu nouze, moc variant nezbývá. MBR se obnovuje v případě, že vůbec nenabíhá Windows - což není Tvůj případ. Hirens je dobrý, pokud s ním umíš dobře pracovat. Ale výsledek je celkem nejistý a rozhodně je s tím více práce, než s přeinstalací systému. Podle mého není na škodu, občas počítač přeinstalovat a toto vypadá jako velmi dobrý důvod.

//mimoto, formátováním disku zjistíš, zda je vadný nebo ne.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
V poho, díky o té variantě, vyjmout disk a dát jako externí do PC, zachránit data a přeformátovat disk sem taky uvažoval jako poslední možnou variantu, díky, dám pak vědět, co tomu přesně bylo :)
Tak jsem zkusil naposled dát R a hle ono se to rozjelo
Ale bylo hned vidět, že je totálně pošramocenej virama. Byl napaden avast (zastaralý, neaktualizovaný) a řídila ho jakási havěť, která se snažila avast úplně zničit (to se zobrazilo ve upozornění při odinstalaci avastu) a celý systém. Nainstaloval jsem NOD 32 a už to hned našlo tři viry ve Win32 nějaký infiltrovací viry a to nepočítám asi cca 180 souborů, který NOD nedokázal prohlédnout a ověřit a jakmile byla prohlídka NODem32 v skoro půli, tak mi skočila modrá obrazovka, viz příloha. Může mi pls někdo vysvětlit, co to znamená Stop: 0x0000007E (0xc0000005, 0xBAF25B15, 0xF8978B94, 0xF8978890) a k čemu slouží wlcom51b.sys? A co byste mi teda doporučili? Nechám to zatím běžet a když tak pak do hoďky zkusím F8-nouzový režim - doufám, že to nějak haluzově pojede.

-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Přeinstalovat. Bylo toho moc.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Zpět na “Viry, antiviry, firewally…”