Zdravím.
Chci se optat, mám 250GB disk a je na něm 80GB volného místa a je to LOGICKY disk! Rád bych z něj "ukousl" cca 40GB na instalaci win, neb mi odesel sys disk a nez koupim novy, bude to chvili trvat. Je vubec mozne na jednom HDD mit 40GB pro system a zbytek pro soubory? Nebo ho musim naformatovat a pak teprve vytvorit dva oddily? Mě se ten disk totiž nechce formátovat...
Díky za rady a tipy..
Z logického disku - bootovací disk. Jak? Vyřešeno
Z logického disku - bootovací disk. Jak? Vyřešeno
Skříň: noname - Procesor: AMD Ryzen 5 2600 - Paměť: 8GB DDR4 - HDD: 1x 120 GB SSD a 1x 256 GB - Grafika: MSI RADEON RX580 8 GB ARMOR - OS: WIN 10 PROFESSIONAL OEM - Klávesnice: Trust silent - Myš: Genius Scorpion
Sluchátka: Lewitz HP710 a Intezze cliq.
Re: Z logického disku - bootovací disk. Jak?
Jestliže je celá kapacita disku naformátovaná jako logický disk v rozšířené partition, pak mám obavu, že ukousnout nepůjde.
Každopádně to můžeš zkusit – například programem Easeus Partition Master – nenačisto zmenšit logický disk, po něm zmenšit „kontejner“ rozšířené oblasti a vytvořit primární partition.
Dokud změny nepotvrdíš, žádná změna se neprovede.
Já bych to vyzkoušel sám, ale všechny oblasti mám primární.
Každopádně to můžeš zkusit – například programem Easeus Partition Master – nenačisto zmenšit logický disk, po něm zmenšit „kontejner“ rozšířené oblasti a vytvořit primární partition.
Dokud změny nepotvrdíš, žádná změna se neprovede.
Já bych to vyzkoušel sám, ale všechny oblasti mám primární.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
No ja s tim zapasim v Partition Magicu
Tam mi to pise, ze to sice ukousne 40GB ale disk nebude bootovatelny, cili budu mit jen dva logicky oddily no :-/Proto jsem se zeptal, zda nekdo nevi nejaky figle =) No, ale zkusim to Vase zatim, dekuji za tip =)

Skříň: noname - Procesor: AMD Ryzen 5 2600 - Paměť: 8GB DDR4 - HDD: 1x 120 GB SSD a 1x 256 GB - Grafika: MSI RADEON RX580 8 GB ARMOR - OS: WIN 10 PROFESSIONAL OEM - Klávesnice: Trust silent - Myš: Genius Scorpion
Jestli to nejde v PartitionMagicu, pak asi ani Easeus nezabere.
Každopádně bych ale vyzkoušel (v libovolném z obou programů), zda po zmenšení logického disku půjde zmenšit nadřazená rozšířená oblast“, protože pokud by se to povedlo, pak bude skutečně volné místo, na kterém by šlo vytvořit primární partition, což v rozšířené oblasti samozřejmě není možné.
Každopádně bych ale vyzkoušel (v libovolném z obou programů), zda po zmenšení logického disku půjde zmenšit nadřazená rozšířená oblast“, protože pokud by se to povedlo, pak bude skutečně volné místo, na kterém by šlo vytvořit primární partition, což v rozšířené oblasti samozřejmě není možné.
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
1) záloha všeho co potřebuješ z upravované partion
2) V XP správce disků
3) Zrušit oddíl
4) vytvořit nové 2 oddíly s tím že počet primárních oddílů na disku je v XP tuším omezen na 2
2) V XP správce disků
3) Zrušit oddíl
4) vytvořit nové 2 oddíly s tím že počet primárních oddílů na disku je v XP tuším omezen na 2
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.
Počet primárních oddílů neomezují XP, ale anatomie disku – nezávisle na tom, jde-li o oblasti pro Windows, Linux nebo Mac.
Maximální počet primárních partitions je 4, proto byly vymyšlené rozšířené partitions (jedna rozšířená je co do počtu na roveň jedné primární), která je jakýmsi kontejnerem – rozšířenou oblast není možné formátovat, ale je možné v ní vytvřit libovolný počet logických disků (počet je limitován nejspíš jen volnými písmeny).
Brutální postup tebou popisovaný je sice možný, ale ve svých radách (v návaznosti na Anubidesovo přání bezbolestného zachování dat) jsem se tomuto postupu snažil vyhnout.
Maximální počet primárních partitions je 4, proto byly vymyšlené rozšířené partitions (jedna rozšířená je co do počtu na roveň jedné primární), která je jakýmsi kontejnerem – rozšířenou oblast není možné formátovat, ale je možné v ní vytvřit libovolný počet logických disků (počet je limitován nejspíš jen volnými písmeny).
Brutální postup tebou popisovaný je sice možný, ale ve svých radách (v návaznosti na Anubidesovo přání bezbolestného zachování dat) jsem se tomuto postupu snažil vyhnout.
- Mýliti se je Myloš.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8
- 3635
-
od sabrik
Zobrazit poslední příspěvek
06 pro 2024 15:35
-
- 3
- 2109
-
od Jirka88
12 zář 2024 19:44
-
-
Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3350
-
od šulda
06 říj 2024 20:58
-
-
- 3
- 5242
-
od petr22