Mohl bych ti tu napsat, co mě bavilo, když jsem byl v 9. třídě, ale byl jsem od ostatních tak napřed, že by to nepochopili, a holky už vůbec ne. HTML možná tak zlehka (i když žadný zázraky), PHP už vůbec ne, možná ten Photoshop (GIMP), ten bavil i holky, ale ostatní typu výroba hry, šťourání se do různých nastavení u různých programů (i Windows), tvorba serveru, MySQL, trocha C++ a další, je na běžný deváťáky prostě moc. Ti, kteří se o to zajímají nejspíš stejně půjdou na nějakou IT školu a tam budou dělat to, co je baví.
Takže osobně pro 9. ročník doporučuju:MS Office - formátování textu ve wordu, dělání tabulek, prezentace - věci, které využijí v zaměstnání (třeba jen část jich)
Psaní textu - (i když to zní divně) bylo by dobrý je naučit správně používat čárky, tečky, dvojtečky ve větách, už mě nudí číst texty typu:
dobrý den ,jmenuji se tomásˇ a baví mě informatika . - to je realita

Někteří sice umí udělat prezentaci v MS Office, ale neumí ani napsat Ň.
Základní práce s PC - nastavení, co dělat, když se něco stane, nastavit si tapetu stejně velkou jako rozlišení monitoru (

) a další
Moderní design - vědět, co frčí, když se např. pracuje s grafikou, chce to dělat moderně - barvy, efekty apod.
Instalace programů - no comment
Umět si poradit - používat Google, vědět, co dělat např. když mi nejde spustit správce úloh přes ctrl+alt+del - většina z nich by PC dotáhla do servisu a zaplatila pěkný prachy, přitom stačí zapnout Google a 2 minuty hledat.
Usnadnění - zkratky a další věci, jak si urychlit práci na PC.
Znalost antivirů a programů na bezpečnost PC - na tohle mnoho lidí kašle a pak se diví, že má PC plný virů (a to ani neví co je to firewall).
Řazení soubor do složek, přehlednost, pořádek - bez tohoto si už nedokážu práci na PC představit. Najdou se i odborníci, co si instalujou programy na plochu a podobně - tohle prostě ne.
Další základy práce s PC - neučit je hned např. profesionálně s Pascalem nebo Excelem a vrhnout se spíš na ty základní věci, který ten člověk využije víc, než práci s proměnnými.
Hry - uspořádat třeba nějaký turnaj ve strategii a vítěz dostane jedničku.
Nedoporučuju:Historie PC a podobně, jsou to věci, co žáka akorát otravujou a stejně si to bude pamatovat jen na písemku.
Informatika na základce je spíš oddechový předmět, tak by taky měl tak vypadat.
P.S. Je sice hezký, že někdo umí v Pascalu napsat jednoduchý program, ale když mu pak dáte napsat nějaký text, tak se vás začne ptát, jak se píše čárka a písmena s háčkem. Tak to probíhalo kdysi v mé třídě...
Je to pouze můj osobní názor.