Ztišení PC

Taktujete či jinak upravujete své PC? Sdělte nám své zkušenosti, vložte sem své dotazy…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Speed_dead
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Ztišení PC

Příspěvekod Speed_dead » 27 zář 2010 03:16

Již před delší dobou (2,5roku) jsem si pořídil PC ve skříni Thermaltake Armor Junior. Jelikož HDD měly celkem vysokou teplotu, zapojil jsem přední a pak i zadní větrák. Jsou zapojený jen dvoudrátově 12V. Je to klasický molex na HDD. Lze tento větrák nějak regulovat dle potřeby buď termistorem na hdd či ručně? Případně existuje nějaký třídrátový jenž by dle mého názoru šel zregulovat výrazně lépe? Originální větrák co tam momentálně je je 120x120x25mm, 1300rpm, 17dBA. Ta hlučnost se už časem evidentně zvýšila.

P.S. Poté, co bych utlumil tyto větráky v case, možná bude chtít utlumit boxovaný chladič na CD2 6600 a NV 8800GTS, jenž se mě zas tak hlučný momentálně nezdají. I když si říkám, že v dnešní době to možná budou vyhozený peníze, ačkoliv s upgrade v dohledný době nepočítám.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

Reklama
CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Re: Ztišení PC

Příspěvekod CZechBoY » 27 zář 2010 07:35

pokud se ti zdá hodně 17dBA na větrákách ve skříni tak potom BOX chladiče na tebe musí řvát tak že nemůžeš ani spát ;-)
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 27 zář 2010 09:22

Těch 17dB to mělo nový. Navíc si myslím, že těch 17dB to má větrák jako takový a ne ve spojení se skříní, jenž tomu určitě taky pár dB taky přidá. Teď je to zaručeně nejhlučnější komponenta a bez problémů přehluší i box na procesoru. Větrák je slyšet i při puštěný TV na běžnou hlasitost. Jediný co je hlučnější, tak grafika NV 8800GTS 640Mb, než naběhnou ovladače.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 27 zář 2010 09:29

Životnost větráků taky není nekonečná. Pokud to byly nějaké no-name, tak mohly odejít ložiska a proto to dělá takový hluk. Nejlepší je pořídit kvalitní pomalootáčkový větrák s fluidními ložisky od kvalitních firem
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 27 zář 2010 09:30

3drátový(regulace přes napětí) větráčky existujou, už dokonce i 4(regulací přes pulsy)
iPhone XS

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 27 zář 2010 09:43

To memphisto: Za hranicí životnosti sice ještě nejsou, ale hlučí už docela dost. Noname větráčky to nejsou, jelikož to jsou originální větráky ve skříni Thermaltake Armour Junior. Takže sice žádný hi-tech, ale noname též ne.

To CZechBoY: Představoval jsem si nějaký 120mm větrák, co bych napojil do základní desky přes malý 3-pin molex, abych to moh řídit nějakým prográmkem. Mám základovku Asus P5N32-SLI SE Deluxe. Ten originální větrák je modře podsvícený. Vypadá to pěkně, ale netrvám na tom.

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 27 zář 2010 10:12

to nevim jak se nastavuje, prostě SpeedFan nějak přestává stíhat doplňovat kompatibilitu :D
si kup 1-2 větráky a dej je do CASE a POWER fanu na desce pak by si to mělo regulovat samo
já mám 1větrák napevno v 5V a je úplně v poho, má ale 14,9dB
iPhone XS

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 27 zář 2010 13:19

Tak mě to nedalo a poslechl jsem si všechny větráky při otevřeným case a vypadá to, že skutečný pachatel je buď boxovaný chladič na procesoru nebo větrák Fortronu.Jelikož jsou asi 5cm od sebe, nejsem schopen zjistit, který z nich dělá ten kravál. Odpojit jeden nebo druhý mě jako dobrý nápad nepřijde. Větráky case jsou v tom nevinně.

Orcus
člen Security týmu
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod Orcus » 27 zář 2010 14:29

Zkus kompa vypnout a nech ho vychladnout - třeba v mým kompu po startu trvá 20-30 sec než se rozjede větrák na procíku:) Tm bys měl získat půl minuty času abys zjistil kterej to dělá :)
Láska hřeje, ale uhlí je uhlí. :fire:

Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.

Pár rad k bezpečnosti PC.

Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix

Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 27 zář 2010 16:55

zkus třeba zdroj dát stranou :D
nebo odpojit větrák na CPU, on se kdyžtak ten komp vypne kdyby se přehříval CPU
iPhone XS

Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Marfy » 27 zář 2010 19:02

Pokud chceš skutečně ticho,tak bych ti doporučil určitě vyměnit boxovaný chladič procesoru a ventilátor ve zdroji.Fortrony jsou hlučnější zdroje.Taky jsem v něm měnil ventilátor za Noctua a je ticho.Pokud budeš mít dobré teploty komponent,tak můžeš ostatní ventilátory zpomalit na 7 nebo 5V a tím je i ztišíš.Na grafiku pak jedině pasivní Accelero.Tip na výměnu a ztišení ventilátorů ZDE .
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 28 zář 2010 18:31

nebo odpojit větrák na CPU, on se kdyžtak ten komp vypne kdyby se přehříval CPU

Nerad bych, aby se mě pak počítač ztišil naprosto, kdyby pojistka přehrávání nefungovala. Dát zdroj stranou se mě jeví asi nejlepší řešení na zjištění co tam tak hučí.

Edit: Tak ani vyndání zdroje není zas taková sranda. Bez vyndání základovky s ním můžu hnout tak 5cm dopředu. :-( Ale asi stejně na něj dojde, jelikož mě přijde, že zdroj hučení je on. Mám tam Fortrona FX700-GLN. Prý noise killer. :roll:

Zpět na “Taktování a další úpravy PC”