Jak se pozná zda stačí zdroj na hardware v počítači?
Jak se pozná zda stačí zdroj na hardware v počítači?
Mám 3 roky starý počítač se slušným výkonem, nedávno jsem do něj přikoupil dva pevné disky,. poslední týden se mi stává, že se systém úplně zamrazí (nejde pohnout ani kurzorem myši). Kdysi se mi toto stalo u starého počítače a po výměně zdroje bylo vše normální a tak se domnívám že mi zdroj buď odchází (počítač je často zapnutý celý den, někdy i v přez noc) a nebo prostě nestačí na můj hardware. A tak se ptám jak případně zjistit co je tu za problém?
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Jak se pozná zda stačí zdroj na hardware v počítači?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
tak mi prosím ještě pověz kde zjistím všechny ty údaje:-)
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Použij třeba HWiNFO32 http://www.hwinfo.com/
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
tak bych měl mít 285 W.. nevim jeslti si to pamatuju přesně ale myslim že můj zdroj má 400,.. tak jedna možnost se může vyloučit
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Zkontroluj RAM memtestem, HDD utilitou od výrobce. Vyfoukej prach a zkontroluj zda kondenzátory na MB nejsou nafouklé či vytečené.
PS zjisti teploty.
PS zjisti teploty.
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Ono není totéž mít "levný" neznačkový či "drahý" značkový zdroj 400W. Známý si koupil "výkonnější" Eurocase 400W za 300W Fortrona a nestačil se divit. Fortron běžel už celkem nadoraz, ale ten Eurocase to vůbec nezvládal. Viz http://pc-help.cz/viewtopic.php?f=40&t=49903 sekce zdroje.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Podpořím svatou pravdu předpisatele. Když dva dělají totéž, není to totéž... a v tomto případě to není vůbec vyloučené. Nicméně, nikde není psáno, že i opravdu kvalitní zdroj, by toho nemohl mít po třech letech provozu, plné zuby. Zkus si vypůjčit od kamaráda jiný zdroj, ať máš opravdu jsno a můžeš tuto eventualitu stoprocentně vyloučit.
Jako další pravděpodobná, by mohla být teplota. Zkontroluj, jestli se točí všechny větráky, nebo jestli nejsou chladiče zanesené prachem. Mám doma dvě kočky a zhruba jednou za čtvrt roku, vyndavám z chladiče na procesoru vrstvu tenkého filcu z kočičích chlupů a prachu.
Jako další pravděpodobná, by mohla být teplota. Zkontroluj, jestli se točí všechny větráky, nebo jestli nejsou chladiče zanesené prachem. Mám doma dvě kočky a zhruba jednou za čtvrt roku, vyndavám z chladiče na procesoru vrstvu tenkého filcu z kočičích chlupů a prachu.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
Ram vypadá ok, hdd taktéž, teploty sou taky v pořádku, pravda že zdroj ji má občas vyšší a v té chvíli je větrák od zdroje naplno, ale na teplotě zdroje pád systému nezávisí, většinou to spadlo, když byla teplota normální. Kondenzátory na MB vipadají ok. Prach sem nedávno odstranil z celého pc. Není nějakej software, kterej by zachycoval chod systému a v případě selhání věděl co bylo za chybu?
- Marfy
- Moderátor
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Napiš raději sem co máš za sestavu (Procesor+grafika),protože sestava,která má odběr 285W by musela být hodně výkonná a na takovou by levný 400W zdroj nemusel stačit.Na ty se dávají kvalitní 500W.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
A jakou máš teda značku zdroje ?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 3320
-
od Steage7717
Zobrazit poslední příspěvek
12 lis 2024 18:49
-
- 4
- 3189
-
od Arnold91
02 čer 2025 15:26
-
- 6
- 3937
-
od Petison
25 říj 2024 15:06
-
-
Nejde klíč. Po Upgrade Hardware zmizela licence Windows.
od Minapark » 09 zář 2024 16:54 » v Windows 11, 10, 8... - 22
- 6837
-
od Minapark
16 zář 2024 10:47
-
-
- 9
- 7491
-
od Kogaku