Pravděpodobně poškozený disk

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Pravděpodobně poškozený disk

Příspěvekod Viktor.Z » 20 kvě 2011 22:56

Zdravím vás
Prosím, potřebuji pomoct.

Když jsem dnes ráno zapl PC, tak už mi bylo divný, že se mi plocha nabíhala nějak pomalu. Když jsem pak zapl Mozilu, tak se při načítání stránek PC totálně zasekl. Nomohl jsem vůbec nic. Ani spustit správce úloh nešlo. Nezbývalo nic jiného, než dát tvrdý reset.

Jenže když jsem to takto resetoval, tak v části, kdy se má po načtení Windows (mám Windows 7 Ultimate 64bit) objevit přihlašovací obrazovka, tak místo toho mi to hodilo modrou smrt, která se objevila ale sotva jen na vteřinu a pak se PC restartoval.
Nešel spustit ani nouzový režim, ani žádné opravy systému nefungovaly (i když ty nefungujou nikdy). Tak jsem se rozhodl, že windows reinstaluju.
Jenže jakmile jsem se dostal k výběru na který disk nebo oddíl chci OS nainstalovat, tak se to zaseklo. Měl jsem jenom to zelené kolečko (jako ve Win XP přesýpací hodiny) a nešlo na nic klinout.
Pak asi po pěti minutách mi to vyhodilo chybu, že systém nemohl nalézt informace z dostupných disků nebo tak něco. Tak jsem zkusil věci jako, vyměnit sata kabel a zapojit ho do jiného slotu atd, pak jsem zkusil instalaci znova a opět to samé.
No ale různě jsem tak naprázdno klikal a pak už to naskočilo. No ale všiml jsem si jedné velice nepříjemné věci a to takové, že ten disk mi ukazoval využití místa 1,36 TB z 1,36 TB. Tím mi to něžně naznačilo, že všechna data jsou v čoudu :thumbsup:
No ale až tak jsem nebrečel, protože na tomto disku jsem měl prakticky jen OS a programy, které mi nedělá problém nainstalovat znovu. Všechny cennosti jako filmy, obrázky a hudbu mám na jiném disku. Nikdy nemějte největší cennosti tam co máte i OS.
No dal jsem teda, že to chci na tento disk opět nainstalovat. Jenže jakmile jsem se dostal do obrazovky, kde to ukazuje ty procenta instalace, tak tam jsem se prostě zasekl na 0 % a nechtělo se to hnout.
Tak jsem to dal zrušit (to ještě šlo) a tentokrát při dalším pokusu jsem zvolil, že to chci nainstalovat na můj druhý disk, kde mám právě všechny ty cennosti. No tam jsem teda OS úspěšně nainstaloval. Když jsem se šel pak podívat do složky Počítač na ten disk, tak jsem nechápal, že byl fakt totálně prázdnej.

Pokud někdo zná teorii, co to způsobilo, tak budu rád, když mě zase něčemu přiučíte. No normálně jsem se ale do toho disku mohl dostat bez jakéhokoliv zasekávání a podobně.
Problém ale nastává tehdy, když chci do něj něco nakopírovat. Jako třeba hudba ještě jde, protože to je malý a pustit si jí v tom disku můžu taky bez problému, ale když tam chci nakopírovat soubor o velikosti třeba 10 GB, tak se mi to asi po 10% procentech zasekne a začne to zobrazovat třeba 2 hodiny zbývajícího času. No prostě je to zaseklý.
Zkoušel jsem teda ještě formát. Ten klasický přes Windows. To ale netrvalo ani vteřinu. V tomhle se právě moc nevyznám. Trvá to normálně tak krátce, když je ten disk úplně prázdný?
Pak jsem zkoušel formát ještě přes jeden program, ale to bylo zhruba stejně krátký. No zkusil jsem pak zase do něj nakopírovat velkej soubor, ale opět se to zaseklo.

Tak se vás chci zeptat ještě na nějakou radu, co bych ještě mohl třeba udělat, než ten disk půjdu v pondělí reklamovat, protože, čím dýl mám svoje cenná data tam, kde mám i OS, tak tím mám horší pocit.

Předem díky za rady.
Naposledy upravil(a) Myloš dne 21 kvě 2011 07:48, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Příliš dlouhý text jsem ti pro lepší čitelnost rozdělil do většího počtu odstavců. Dělej to u dlouhých textů taky tak, líp se v takových textech orientuje, neslévají se v nesrozumitelný celek.

Reklama
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Re: Pravděpodobně poškozený disk

Příspěvekod X » 20 kvě 2011 23:15

Tak jsem se rozhodl, že tě potěším. Harddisk může totiž i zcela zkolabovat "zničehonic" a jestli tam máš OS nebo ne je dost podružné ... Harddisky jsou spíš na pracovní dočasná data, OS, instalace nebo data již zazálohované.

Petison
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Petison » 20 kvě 2011 23:16

Pro začátek nainstaluj HD Tune a mrkni na položku healt(na S.M.A.R.T. údaje disku) zda je nějaká položka červená.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 20 kvě 2011 23:44

Otestuj HDD utilitou od výrobce.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 21 kvě 2011 10:08

Celou noc jsem ten disk formátoval. Byl to asi nějakej větší formát, když to trvalo tak dlouho. Dnaska ráno to restartuju a zase je to nenaformátovaný. Teď to zkouším znovu a ono to chce dělat zase 11 hodin. Na to už fakt nemám. Nejde to udělat nějak rychle? Rychlý formát přes windows taky trval dlouho.

Utilitu od výrobce nemám
AMD Ryzen 3700x| Ram 32GB 2400Mhz DDR4| NVIDIA RTX 4070 ti

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 21 kvě 2011 10:34

Tu utilitu najdeš na stránkách výrobce.

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 22 kvě 2011 09:51

Tak už jsem disk reklamoval a vyměnili mi ho. Díky za vaše rady :)

Ještě bych se chtěl zeptat, jestli se dá takovým věcem nějak předejít. Měl bych se o ten disk nějak starat? Dělat různé kontroli, defragmentace, atd? Poradíte mi něco? Díky.

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 22 kvě 2011 10:49

Jen se starat, aby teploty disku nebyly příliš velké. Do 30°C je to výborné, do 35°C pěkné, okolo 40°C už je to na pováženou, ale nad 45°C už to je k řešení.

Defragmentací disku nepomůžeš a ani neublížíš.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 22 kvě 2011 16:15

No mám je 38-39°C. To je fakt na pováženou? Mám je ale pěkně větrané velkýn větrákem zepředu. Okolo nich je furt chlad.

Petison
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Petison » 22 kvě 2011 16:19

Pokud máš před nimi větrák,tak by teplota měla být menší.Kolem 30.Teplota kolem 40,zkracuje životnost disku.

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 22 kvě 2011 16:23

Ony se ty názory na teplotu často rozcházejí, ale těch 40 je udáváno jako jakýsi limit. Zřejmě platí pravidlo, čím méně, tím lépe. Při vyšší teplotě se mohou ztrácet i špatně zaznamenávat data. To vše jsem někde vyčetl. :smile:
V takových parných dnech mám 40 st. běžně a zatím jsem se za léta s žádným problémem nesetkal.

Přední větrák není všechno, důležité je aby ohřátý vzduch mohl dobře odcházet.

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod samotarrk » 22 kvě 2011 16:43

Tak 38-39°C nejsou tak hrozné tzn. za zničení tvého disku teploty nemohou. 40°C s větrákem ovšem značí, že Tvá case (skříň) opravdu není z nejlepších, protože v klasické CM33X za cenu okolo 900kč dosahuje i výkonný WD Black teploty v zimě pod 30 a v létě v zátěži do 33°C.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Poškozený film na HD i na záložním HD
    od bod » 12 zář 2024 21:19 » v Vše ostatní (sw)
    4
    3314
    od zeus Zobrazit poslední příspěvek
    14 zář 2024 17:00
  • Asi umírá disk Příloha(y)
    od Cleric » 18 kvě 2025 20:07 » v Problémy s hardwarem
    7
    2257
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    19 kvě 2025 07:27
  • Externí dísk
    od Tondaaaa » 12 lis 2024 00:53 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC