Zdravím, řeším teď takový problém s přehříváním procesoru. Ještě, než začnu kupovat nové věci, chtěl bych se ujistit, zdali nejsou nějaké další možnosti.
Procesor je AMD Athlon X2 4200 a chladič mám boxovaný. Mám ho něco málo přes 3 roky. Vždy fungoval bez problému. Když se kdysi přehříval, očistil jsem chladič, očistil pastu a nanesl novou. Přehřívání tím tak skončilo. Teď se mi stalo něco podobného. Udělal jsem všechny náležitosti, ale přehřívá se to dál a všiml jsem si jedné zvláštní věci. Chladič jen posadím na procesor. Ten pokud je zrovna v klidu, tak teploty jsou od 28 - 35 stupňů. To samozřejmě neplatí, když je CPU v zátěži. Chladič není upevněn a tak se při zátěži přehřívá. Když, ale zaklapnu závoru a upevním tak chladič k desce, tak teploty v biosu jsou kolem 60 stupňů a pořád to stoupá. Když závoru odklapnu zpět, tak se teploty rychle sesunou dolu. Pastu jsem zkoušel nanést několikrát, chladič se ničeho jiného nedotýká, ale asi bude třeba nějaké kutilské práce nebo je něco opravdu v háji.
Díky za připadné rady
Přehřívání CPU poněkolikáté Vyřešeno
Přehřívání CPU poněkolikáté
Webdorf.eu - Tvorba webu a fór na redakčním systému Drupal 6 a PhpBB 3
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Přehřívání CPU poněkolikáté
Nenapatlal jsi tam té teplo vodivé pasty moc, nebo nedostala se tam, kam nemá, tedy kolem procesoru až na plošný spoj se součástkami? Také je třeba nejprve odstranit nanesenou starou a zpravidla i ztvrdlou pastu. Nesáhl jsi si při výměně pasty na procesor ze strany kontaktů, protože případný elektrostatický náboj by jej mohl poškodit? Teplo vodivá pasta má zaručit jen vyrovnání nerovnosti povrchu chladiče a procesoru a chladič musí pevně sedět na procesoru, jinak je narušen právě přenos tepla z procesoru na chladič. Píšeš, že se teplota zvyšuje při zacvaknutí chladiče, což není standardní chování. Není náhodou poškozen nějaký kontakt na procesoru?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Re: Přehřívání CPU poněkolikáté Vyřešeno
Tak problém je s tou "závorou" nebo pružinou na chladiči. Při upevňování chladiče jsem jí tlačil silou směrem od něj. Chladič držel a procesor už se tolik nepřehříval. V biosu byly teploty kolem 40 - 45 stupňů, což je pro mě moc a při velké zátěži teploty lítaly kolem 60 a něco málo víc. To se mi nelíbilo, tak jsem nanesl novou pastu a při zátěži max 49 stupňů. Takže dávám vyřešeno. Samozřejmě díky Picovi za postřehy.
Webdorf.eu - Tvorba webu a fór na redakčním systému Drupal 6 a PhpBB 3
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 1719
-
od helpmeboys
Zobrazit poslední příspěvek