Díky ještě jednou moc. Jestli chcete ještě něco napsat, určitě napište, ale ráda bych pak tenhle dotaz smazala, aby si ho můj učitel nenašel. Z toho bych asi měla nějaké problémy a 5!
šachovnice ve small basicu Vyřešeno
-
Anonym_
- Pohlaví:

Re: šachovnice ve small basicu
Děkuju Vám moc, šlape to krásně. jenom se chci zeptat, co znamená "zbytekpox" a "zbytekpoi" a ještě "math.remainder", kdyby se mě náhodou ptal učitel.. my jsme si říkali jenom základní věci, jak nakreslit čáru, jak sečíst dvě čísla a pak dostaneme za úkol tohle. myslela jsem, že omdlím, když jsem to viděla!
My jsme loni dělali v Žlevě, což je asi dost směšný, ale tam jsem to ještě jakž takž chápala. Programování a celkově informatika není nic pro mě a tak nějak polovinu z toho, co probíráme, nepobírám. Ale tak některé to baví, třeba jako mě baví jazyky, takže to ještě necelý měsíc přetrpím. 
Díky ještě jednou moc. Jestli chcete ještě něco napsat, určitě napište, ale ráda bych pak tenhle dotaz smazala, aby si ho můj učitel nenašel. Z toho bych asi měla nějaké problémy a 5!
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:

- Stav:
- Kontakt:
proměnné zbytekpox a zbytekpoi jsou zbytky po celočíselném dělení - pro připomenutí 3 děleno 2 je 1 a zbytek 1 --> to je funkce reminder - vrátí zbytek po celočíselném dělení
Math.Remainder(x,2) spočítá zbytek po dělení, neboli "x modulo 2". Vyjde tu buď 0 nebo 1, což ukazuje jestli x v tu chvíli bylo sudé nebo liché. V podstatě proběhne něco jako kdybys od něj odečítala dvojku dokud by bylo x>=2. Normální jazyky jako Pascal na to mají funkci mod 
No a do proměnných zbytekpox a zbytekpoi se ti uloží právě ten zbytek, a podle jejich kombinace se kreslí buď černé nebo bílé pole.
Edit: byl jsi rychlejší
No a do proměnných zbytekpox a zbytekpoi se ti uloží právě ten zbytek, a podle jejich kombinace se kreslí buď černé nebo bílé pole.
Edit: byl jsi rychlejší
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
Anonym_
- Pohlaví:

Děkuju moc, to si musím zapamatovat, abych potom zaperlila. Myslím, že mi neuvěří, že jsem tohle stvořila sama.
Děkuji vážně moc, moc, moc! :)) A teď tohle téma raději smažu.
Děkuji vážně moc, moc, moc! :)) A teď tohle téma raději smažu.
Microsoft tvrdí že Small Basic je podobný QBasicu, a že z něj vychází. Tak jsem si to pro zajímavost a pro srovnání v tom QBasicu zkusil:
Kód: Vybrat vše
SCREEN 12
pix = 40
LOCATE 30, 1
INPUT "Zadej velikost sachovnice: ", strana
LINE (0, 0)-((strana + 2) * pix, (strana + 2) * pix), 1, BF
FOR radek = 1 TO strana
FOR sloupec = 1 TO strana
IF ((radek MOD 2) + (sloupec MOD 2)) - 1 THEN
COLOR 15
ELSE
COLOR 0
END IF
LINE (pix * radek, pix * sloupec)-(pix * (radek + 1) - 1, pix * (sloupec + 1) - 1), , BF
NEXT sloupec
NEXT radek
SLEEP"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
Zpět na “Programování a tvorba webu”