Win 98 problém v instalaci Vyřešeno
Win 98 problém v instalaci
Ahoj, mám problém. Mám notebook Asus, starší a nemá disketovou mechaniku hodlám instalovat win98 jenomže vždy když instalaci začnu jen zčerná obrazovka a tím to končí. CD se přestane točit... Moc se v tom nevyznám ale myslím že to bude tím že u toho nepoužívám tu disketu. Moc bych prosil o pomoc, nejsem zrovna profík takže prosím o malinko jednodušší vysvětlení :) díky.
Re: Win 98 problém v instalaci
Ta disketa se používala jen u hodně starých počítačů které neuměly nabootovat z CD, k ničemu jinému nebyla potřeba.
Vyzkoušej jestli je ta instalačka v pořádku v jiném počítači, jestli bootuje a jdou z ní zkopírovat všechny soubory na disk.
Potom bych zkusil v tom notebooku nabootovat něco jiného, třeba Slax, jestli není problém v mechanice.
Pokud by nebylo možné nainstalovat W98 z CD, je tu možnost vytáhnout harddisk, zapojit ho do jiného počítače (asi bude potřeba nějaká redukce), zformátovat a přenést na něj systém (DOS) pomocí té bootovací diskety, a nakopírovat všechny instalační soubory přímo na něj. Pak ho vrátit do noťasu a spustit instalaci přímo z harddisku.
Zabírá to sice dost místa, ale po úspěšné instalaci to můžeš všechno vymazat. Akorát by mohl být problém s ovladači, většinou jsem je kopíroval z předchozí instalace kterou jsem předem zazálohoval.
Vyzkoušej jestli je ta instalačka v pořádku v jiném počítači, jestli bootuje a jdou z ní zkopírovat všechny soubory na disk.
Potom bych zkusil v tom notebooku nabootovat něco jiného, třeba Slax, jestli není problém v mechanice.
Pokud by nebylo možné nainstalovat W98 z CD, je tu možnost vytáhnout harddisk, zapojit ho do jiného počítače (asi bude potřeba nějaká redukce), zformátovat a přenést na něj systém (DOS) pomocí té bootovací diskety, a nakopírovat všechny instalační soubory přímo na něj. Pak ho vrátit do noťasu a spustit instalaci přímo z harddisku.
Zabírá to sice dost místa, ale po úspěšné instalaci to můžeš všechno vymazat. Akorát by mohl být problém s ovladači, většinou jsem je kopíroval z předchozí instalace kterou jsem předem zazálohoval.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
nebo si sezen externí disketovou mechaniku xD
Děkuji, no myslím že mechanika je v pořádku, protože jsem z ní instaloval windows xp, ale na ten je počítač moc pomalý tak sem chtěl přejít na 98. Vyzkouším jestli je ta instalace v pořádku a dám vědět. Jinak moc děkuji za snahu
--- Doplnění předchozího příspěvku (21 Lis 2011 18:49) ---
Tak bohužel CD je v pořádku na stolním pc normálně funguje ... Už si nevím rady, ještě jsi říkal s tím hdd, ale do toho si netroufám to by asi moc nedopadlo. V notebooku funguje uplně stejně jako na PC, ale v bodě kdy potvrdím enter na instalaci matně problikne "systém připravuje instalaci" tím vše končí a obrazovka zčerná, ale je stále zapnutá. Pokud by někoho ještě něco napadlo byl bych rád... nebo pokud je možnost někde stáhnout win 2000 tak ten bych taky ještě bral. Licenční číslo samozřejmě mám, ale CD se někde vytratilo, tak pokud je možnost nějak vypálit stažené soubory, aby to bylo jako originální cd win 2000 a poté použít ten kód tak děkuji za rady.
--- Doplnění předchozího příspěvku (21 Lis 2011 18:49) ---
Tak bohužel CD je v pořádku na stolním pc normálně funguje ... Už si nevím rady, ještě jsi říkal s tím hdd, ale do toho si netroufám to by asi moc nedopadlo. V notebooku funguje uplně stejně jako na PC, ale v bodě kdy potvrdím enter na instalaci matně problikne "systém připravuje instalaci" tím vše končí a obrazovka zčerná, ale je stále zapnutá. Pokud by někoho ještě něco napadlo byl bych rád... nebo pokud je možnost někde stáhnout win 2000 tak ten bych taky ještě bral. Licenční číslo samozřejmě mám, ale CD se někde vytratilo, tak pokud je možnost nějak vypálit stažené soubory, aby to bylo jako originální cd win 2000 a poté použít ten kód tak děkuji za rady.
- liborek
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
No,je možný,že máš tak starý book,že disketu potřebuješ.Když tak jde stáhnout např. TADY.Návod na instalaci už určitě na googlu najdeš.
--- Doplnění předchozího příspěvku (Pon Lis 21, 2011 6:52 pm) ---
Jen jsem se mrknul a téma je i zde. viewtopic.php?=&p=58387
SORRY až teď jsem si všiml,že nemáš disk. mechaniku.Jak to, blbec, čtu!!!
--- Doplnění předchozího příspěvku (Pon Lis 21, 2011 6:52 pm) ---
Jen jsem se mrknul a téma je i zde. viewtopic.php?=&p=58387
SORRY až teď jsem si všiml,že nemáš disk. mechaniku.Jak to, blbec, čtu!!!

Naposledy upravil(a) liborek dne 21 lis 2011 18:55, celkem upraveno 3 x.
Intel Core i7-6700,MB Gigabyte GA-B150-HD3,MSI-GeForce GTX 1070 Gaming X 8G,2 x8GB DD4 2133MHz,Win 10 64bit.
Windows 7Pro,Intel CoreDuo E6750,SAPHIRE RADEON HD 5770 VAPOR-X,RAM 3GB, Gigabyte MB GA-P35-DS4,Corsair 600w.
Windows 7Pro,Intel CoreDuo E6750,SAPHIRE RADEON HD 5770 VAPOR-X,RAM 3GB, Gigabyte MB GA-P35-DS4,Corsair 600w.
No starý je, ale když byl nový byl v něm win 2000 tak to už by tu disketu potřebovat nemusel ne?
- liborek
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
No,ono by o to ani nešlo,že tam byly 2000,ale teď jsi chtěl instalovat 98 a ty někdy tu disketu potřebovaly.
--- Doplnění předchozího příspěvku (Pon Lis 21, 2011 7:00 pm) ---
Ale je fakt,že to už bylo hodně dávno,co jsem ji naposled použil.Zrovna v sobotu jsem dával na jeden starý počítač w98 po XP a nabootovalo normálně z CD.
--- Doplnění předchozího příspěvku (Pon Lis 21, 2011 7:00 pm) ---
Ale je fakt,že to už bylo hodně dávno,co jsem ji naposled použil.Zrovna v sobotu jsem dával na jeden starý počítač w98 po XP a nabootovalo normálně z CD.
Intel Core i7-6700,MB Gigabyte GA-B150-HD3,MSI-GeForce GTX 1070 Gaming X 8G,2 x8GB DD4 2133MHz,Win 10 64bit.
-
- Pohlaví:
Win98 potřebovaly disketu pro nabootování a zpřístupnění cd-rom mechaniky v dosu. Zde se pak spustil setup. Pokud není disketovka, lze to udělat tak, že si vytvoříš bootovací cd s ovladači pro cd-rom a nahranými instalačními soubory. Pak lze setup spustit.
No nevím už mě nic nenapadá. kdyby ještě někoho něco napadlo budu rád.
--- Doplnění předchozího příspěvku (21 Lis 2011 19:10) ---
Teď musím jít. Ale kdyby jsi mi napsal nějaký rychlý stručný návod jak to bootovací cd udělat budu moc rád díky zatím se mějte.
--- Doplnění předchozího příspěvku (21 Lis 2011 19:10) ---
Teď musím jít. Ale kdyby jsi mi napsal nějaký rychlý stručný návod jak to bootovací cd udělat budu moc rád díky zatím se mějte.
-
- Pohlaví:
To není zas takový problém. Stejně ale budeš potřebovat soubory z win98 start diskety.
V Neru, nebo v podobném programu zvolíš vytvoření bootovacího CD, ukážeš mu cestu na adresář s těmi soubory a dáš vytvořit bootovací cd. Zvolíš ISO (ne vypalování). Pak v nějakém programu co umí pracovat s ISO (isobuster?) otevřeš tento iso soubor a nahraješ do iso souboru instalačku win98. Tím dostaneš kompletní iso, které vypálíš. Z tohoto Cd pak nabootoješ, objeví se příkazový řádek. Zde zadáš "setup.exe", případně "cd setup" "setup.exe". Písmeno jednotky musí být pochopitelně nastaveno na mechaniku - pozor pokud budeš mít soubory ze startovací diskety, tak se vytváří RAM disk, takže PC se tváří, jako vy mělo o jednotku víc. Poslední věc - win98 neumí NTFS, takže doporučuji použít fdisk (součást souborů spouštěcí diskety) a odebrat a znovu přidat oddíl.
V Neru, nebo v podobném programu zvolíš vytvoření bootovacího CD, ukážeš mu cestu na adresář s těmi soubory a dáš vytvořit bootovací cd. Zvolíš ISO (ne vypalování). Pak v nějakém programu co umí pracovat s ISO (isobuster?) otevřeš tento iso soubor a nahraješ do iso souboru instalačku win98. Tím dostaneš kompletní iso, které vypálíš. Z tohoto Cd pak nabootoješ, objeví se příkazový řádek. Zde zadáš "setup.exe", případně "cd setup" "setup.exe". Písmeno jednotky musí být pochopitelně nastaveno na mechaniku - pozor pokud budeš mít soubory ze startovací diskety, tak se vytváří RAM disk, takže PC se tváří, jako vy mělo o jednotku víc. Poslední věc - win98 neumí NTFS, takže doporučuji použít fdisk (součást souborů spouštěcí diskety) a odebrat a znovu přidat oddíl.
Nejdříve sis měl zkopírovat CD s OS na hard ...
Zítra zkusím to s tím bootovacím CD dík za rady dám vědět jak to dopadlo !
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8
- 7941
-
od kellne
Zobrazit poslední příspěvek
02 kvě 2025 20:59
-
-
Windows 11 update blokuje instalaci driverů. Příloha(y)
od kellne » 09 dub 2025 17:45 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 4042
-
od MonikaVavrova
Zobrazit poslední příspěvek
11 dub 2025 11:07
-
-
- 4
- 3619
-
od lukas222