[BOOT] Problém po rozdělování SD karty

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

KAWY
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

[BOOT] Problém po rozdělování SD karty

Příspěvekod KAWY » 05 led 2012 21:06

Zdravím, mám tu akutní případ.

Přes program partition magic jsem potřeboval rozdělit SD kartu do mobilu. Přísahám Bohu, disku C jsem se nijak nedotkl, ten jsem nechal stále stejný, beze změn. Potvrdil jsem změny, chvilku se to formátovalo, kartu dal do mobilu. Poté jsem ji dal zpět do počítače. Nějak to nereagovalo, viděl jsem v Počítači oba oddíly i po vyjmutí karty, tak jsem se rozhodl, že počítač restartuji, stejně jel dlouho, tak jsem ho tím chtěl i vyčistit pro rychlejší práci. Ale co mě překvapilo? Po restartu černá obrazovka a tam " Intel UNDI bla bla bla, realtek, client mac addr: cislo cislo cislo " ... a pak " Reboot and Select proper Boot device or Insert ... and press any key_"

Disk nebyl nijak wipnut, z nějakého nepochopitelného důvodu prostě nejdou Windows bootnout. Zkoušel jsem přes DVD opravu, nic, zoufalý pokus o upgrade Windows, a tím zachování souborů, selhala. Poslední možnost nové instalace a wipe disku je nepřijatelný, mám na disku všelijaké materiály nejen k maturitě. Na zálohu dokumentů nebyl nikdy pořádně čas, nový počítač šlapal bez problému téměř dva roky.

Prosím o rady. Jde tu o život:-/ ;-)

p.s. s programem jsem pracoval již několikrát, vím, jak se používá; jak se to tedy mohlo stát?
Naposledy upravil(a) Ltb dne 07 led 2012 22:13, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Úprava nadpisu

Reklama
Uziv00

Re: [BOOT] Problém

Příspěvekod Uziv00 » 05 led 2012 21:15

Máš několik možností.
1. vzít HDD, připojit jej k jinému PC a projet programem Recuva nebo Restoration. V případě, že najdou soubory, máš štěstí. Pokud nenajdou, pak existuje ještě R-Studio, ten je ale placený. Nicméně dokáže získat data i z několikrát formátovaného disku.
2. Nabootovat Live Linux distribuci a prohlédnout disk. Pokud jsi disk opravdu nezformátoval, tak data najdeš.

V každém případě zkontroluj zda je disk vidět v BIOSu a BIOS nehlásí nějakou chybu. V nastavení BIOSu zkontroluj, zda je z něho povoleno bootovat.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod faraon » 05 led 2012 21:32

Já bych začal tím liveCD s Linuxem, pokud ho máš někde po ruce, je to pro první test mnohem rychlejší než šroubovat disk a někam ho tahat ;-)
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

KAWY
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod KAWY » 05 led 2012 21:50

Díky za rady. Mám jen dotaz, je pravděpodobné, aby za chodu Windows mohl program přeformátovat disk, na kterém běží OS? Jsem si více než jist, že je to absolutní blbost, jen mě hodně zajímá pravděpodobnost toho, že se mohl sám od sebe zformátovat (možná už melu blbosti, ale potřebuji si být jistý)

V biosu jsem zkontroloval boot. 1st drive ST35500418AS po odentrování Port Configuratin Enabled; Capacity 500GB; Transfer mode Ultra DMA-5; pod tím je položka SMART Support, po odentrování jsou zde možnosti SMART - Status check, Short Self-Test, Extended Self-Test. Nevím, co to dělá, tak raději nic dělat momentálně nebudu. Prostě disk sám o sobě by měl být O.K.

Napadla mě další možnost. Spíše, než nosit disk k někomu do pc, to by bylo trochu problematické (stolní pc mám jen jeden), bych volil variantu koupi nového disku. Na ten nainstaluji OS a přes něj se vlastně také mohu dostat ke svým souborům do starého disku. Sám jsem nový HW nikdy, až na ramky, nemontoval, snad by nebyla instalace nijak zručně náročná;-)

Je to reálné?

--- Doplnění předchozího příspěvku (05 Led 2012 21:54) ---

// píšu trochu pomalu, jsem na mobilu / nebyl by tedy lepší místo Linuxu ten nový hdd, stejně tak ho už delší dobu potřebuji

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 05 led 2012 22:14

Za chodu windows se formátovat nedá. PM provede operaci při restartu.
Instalace HDD nijak náročná není. Jen ti doporučím, aby jsi tem původní disk při instalaci odpojil a připojil jej až bude systém kompletní. Chybovat je lidské :huh:

KAWY
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod KAWY » 05 led 2012 22:50

Ano, s tím samozřejmě počítám, raději bych ho tam nenechával, díky za poznámku. Je ale úplně jedno, jestli ho napojím na místo původního disku nebo na druhé? Jak to bude s pojmenováním disku, když nový bude standardně C, druhý po napojení systém přejmenuje, dejme tomu, na D?

Pak tedy bych se rád poptal na disk. Který bych měl vybrat, potřebuju něco svižnějšího za rozumnou cenu. Projíždím Alzu a vše mi přijde stejné...

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 05 led 2012 23:25

Záleží jestli máš na desce sata, nebo ještě ide. Pokud SATA, pak můžeš nový disk připojit kam chceš. Pokud ide, pak systémový disk musí být připojen na 1. "kšandě" - bývá značená jako ide0.
Systémový disk bude mít písmeno C:. Pravděpodobně D: bude mít optická mechanika. Takže starý disk bude mít E:. Pokud budeš ale nový disk dělit na dva, tak D:. bude mít druhý oddíl na disku. Nicméně písmena disků lze měnit ve správci disků.
Disk si prostě nějaký vyber.

KAWY
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod KAWY » 07 led 2012 13:12

Abych nekoupil něco nekompatibilního, podle původního disku jsem hledal SATA II. Na alze je většina SATA III. Jediný rozdíl je, doufám, v přenosové rychlosti?

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 07 led 2012 13:26

Myslím, že u dnešních disků je SATA II a III zpětně kompatibilní bez problémů. Problémy byly dříve mezi SATA I a II. Každopádně upozorni prodejce dotazem v objednávce, a pokud by disk nejel, tak ho můžeš do 14 dnůbez udání důvodu vrátit.

KAWY
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod KAWY » 07 led 2012 16:39

Tak jsem si nakonec pořídil tento produkt

Kód: Vybrat vše

http://www.alza.cz/seagate-barracuda-7200-12-1000gb-d213685.htm
. Instalace, až na drobnosti, proběhla v pořádku. Za prvé, myslel jsem, že se disky dodávají i se šroubkami. Musel jsem tedy odšroubovat dva z disku předchozího. Pak mi chybí jeden kabílek. Takže mohu mít v provozu jen jeden disk, atm. :-/

kavanak
nováček
Stav:

Příspěvekod kavanak » 07 led 2012 21:51

...

KAWY
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod KAWY » 07 led 2012 21:53

Problém vyřešen. Kabel jsem si již zajistil, vše funguje, jak má.

Moc děkuji za rady. P.S. chci PM až bude znán termín vysílání páté série seriálu od Grahama Linehana;-)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Secure boot win 11
    od Luk4579 » 23 úno 2025 22:03 » v Problémy s hardwarem
    2
    1737
    od Luk4579 Zobrazit poslední příspěvek
    23 úno 2025 22:39
  • proč nb nebere boot antivir
    od Stenatko » 03 dub 2025 00:19 » v Vše ostatní (bezp)
    5
    7763
    od Stenatko Zobrazit poslední příspěvek
    03 dub 2025 21:42
  • ASUS PRIME Z790-A WIFI - Intel Z790 + Samsung 990 PRO (Nefunguje Boot & Instalace Win 10) Příloha(y)
    od Polkiking » 14 srp 2024 15:50 » v Problémy s hardwarem
    6
    4529
    od Zivan Zobrazit poslední příspěvek
    15 srp 2024 09:16
  • Upgrade grafické karty
    od Ladik-21 » 31 kvě 2025 10:10 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2430
    od Kogaku Zobrazit poslední příspěvek
    31 kvě 2025 19:19
  • Pomoc s výběrem grafické karty