Dual Boot ,
než mě právem ukamenujete jako lammera, co se pouštěl do neprověřených vod, prosím poraďte.
Vzhledem k tomu, že užívám firemní noťas slušného provedení ale chráněný právy administrátora, jsem "nucen" ho soukromě užívat svou vlastní "tajnou" instalací na extérním disku. Firemním systémem je Win 7 64 bit professional. Soukromě jsem dříve užíval taktéž win 7 64 bit ultimate na externím USB disku bootovaném přes USB, co pochopitelně nebylo zrovna nejrychlejší. Nyní užívam k bootování rovněž externí disk naštěstí tentokráte pomocí e-sata rozhraní rovněž win 7 64 bit profesional. Jako slušná lamma bohužél jsem tímito kroky po dlouhé době spůsobil poctivé zasmolení spouštěcího dual boot rozhraní, kde se objevují kromě těchto 3 instalací ještě jedna nepovedená instalace, tudiž "qautro" boot. Velice rád bych pročistil multiboot alespoň na užívané dva systémy akorát bez práv administrátora netuším jak? Je nějaký spůsob jak toto provézt aniž bych musel se sklopenýma ušima nastoupit před našeho IT guru. Něco jako Easy BCD akorát přímo z bootu? Dík za každou radu
remove system from multiboot
Re: remove system from multiboot
Ve Windows 7 je na to nastroj BCDedit (spousti se s pravy spravce z prikazove radky)
Byt tebou tak to ve firme radsi nezminuju, protoze u nas se takovehle pokusy povazuji za hrube poruseni pracovni kazne a zalezi na personalnim jak to ohodnoti.
Moznost bootovani z cehokoliv krome interniho HDD by mela byt spravne zablokovana.
Byt tebou tak to ve firme radsi nezminuju, protoze u nas se takovehle pokusy povazuji za hrube poruseni pracovni kazne a zalezi na personalnim jak to ohodnoti.
Moznost bootovani z cehokoliv krome interniho HDD by mela byt spravne zablokovana.
zmíňovat se o tom pochopitelně nehodlám. Průser je, že 2 systémy jsou v bootloaderu zcela shodné a určite nechci smazat ten správný. Jak poznám, který systém potřebuji smazat. Navíc, vzhledem k tomu, že na BCDedit potrebuji pravy spravce, rozumim tomu tak, že ho mám spustit s nabootoaným "tajným" e-sata systémem?
(Naštěstí nebo naneštěstí noťasy ve firmě nemají zaheslený BIOS. Nevidím v užívání soukromého systému na externém disku nic závažného, pokud se za sebou zanechává čistý štít)
(Naštěstí nebo naneštěstí noťasy ve firmě nemají zaheslený BIOS. Nevidím v užívání soukromého systému na externém disku nic závažného, pokud se za sebou zanechává čistý štít)
Musi se to spoustet pod systemem ktery ma prava zapisu do C:\ (tzn nutne musi byt uzivatel administrator)
V bezicim systemu by mel bcdedit ukazat ktery disk je zrovna pripojen jako C: a dalsi pismena
Co se tyce uzivani notebooku, pravidla urcuje jeho majitel (tzn firma). Ja to vidim jako obrovskou bezpecnostni diru. Uz ten fakt ze neni zamcen BIOS svedci o tom ze u vas ve firme je to evidentne jedno, to uz muzou rozdat admin prava kazdemu kdyz ma moznost spustit cokoliv z externiho disku, DVD a flashky. Udelat sam sebe administratorem je otazka nekolika minut.
V bezicim systemu by mel bcdedit ukazat ktery disk je zrovna pripojen jako C: a dalsi pismena
Co se tyce uzivani notebooku, pravidla urcuje jeho majitel (tzn firma). Ja to vidim jako obrovskou bezpecnostni diru. Uz ten fakt ze neni zamcen BIOS svedci o tom ze u vas ve firme je to evidentne jedno, to uz muzou rozdat admin prava kazdemu kdyz ma moznost spustit cokoliv z externiho disku, DVD a flashky. Udelat sam sebe administratorem je otazka nekolika minut.
Díky, to snad zvládnu.
Mimo větev, šlo by prozradit návod k Vaší poslední větě.
Mimo větev, šlo by prozradit návod k Vaší poslední větě.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Mrkni do pravidel tohoto fóra!!!
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
ebpl7: my ve firmě podepisujeme při předávání PC předávací protokol, kde je přesně daný, že to, co děláš ty, se nesmí. Udělat ze sebe admina samozřejmě můžeš a jde to, ale každopádně si tím koleduješ o přesdržku od zaměstnavatele...
Dostal jsem se k tomu až dnes. Každopádně díky za radu, úspěšne provedeno pomocí Easy BCD.
Co se týče pravidel fóra - souhlas a omluva za pokus. Nemám a nikdy jsem neměl v plánu nabourávat adminovi jeho záležitosti.
V boot menu mám dnes již 2 systémy. Pomocí Easy BCD jsem přejmenoval můj systém aď se mi to neplete. Deafaultně jsem rovněž nastavil firemní systém.
Každopádně k dokonalosti by to ještě chtělo aby se bootmenu nezobrazovalo ve chvíli, když soukromí disk přes esata není připojen. Šlo by nějak nastavit aby proběhl skip bootmenu v tomto případě. V Easy BCD je zvolena možnost "Skip the boot menu", přesto se zobrazuje. Rád bych pouze v BIOSU nastavil e-sata disk v pořadí před interní disk, čili v případě, že je připojen automaticky se spustí můj systém, jestli není připojen tak firemní. Lze to.
Pokud to je špatná volba, tak bych chtěl alespoň zkrátit "count down", akorát, že tato volba není možná.
dík
--- Doplnění předchozího příspěvku (08 Lis 2012 21:56) ---
skusím si odpovědět sám, opravte mě prosím jestli jsem tutorial pochopit špatně. Pokud pomocí Easy BCD smažu v Boot menu Edit i můj soukromý, potažmo druhý systém, bootmenu již nebude a měl by systém bootovat dle nastavení v BIOSu?
Pochopitelně fyzicky se systému na externím disku nic nestane a v případě připojení a přednastavené prioritě v biosu nabootuje externí disk?
Co se týče pravidel fóra - souhlas a omluva za pokus. Nemám a nikdy jsem neměl v plánu nabourávat adminovi jeho záležitosti.
V boot menu mám dnes již 2 systémy. Pomocí Easy BCD jsem přejmenoval můj systém aď se mi to neplete. Deafaultně jsem rovněž nastavil firemní systém.
Každopádně k dokonalosti by to ještě chtělo aby se bootmenu nezobrazovalo ve chvíli, když soukromí disk přes esata není připojen. Šlo by nějak nastavit aby proběhl skip bootmenu v tomto případě. V Easy BCD je zvolena možnost "Skip the boot menu", přesto se zobrazuje. Rád bych pouze v BIOSU nastavil e-sata disk v pořadí před interní disk, čili v případě, že je připojen automaticky se spustí můj systém, jestli není připojen tak firemní. Lze to.
Pokud to je špatná volba, tak bych chtěl alespoň zkrátit "count down", akorát, že tato volba není možná.
dík
--- Doplnění předchozího příspěvku (08 Lis 2012 21:56) ---
skusím si odpovědět sám, opravte mě prosím jestli jsem tutorial pochopit špatně. Pokud pomocí Easy BCD smažu v Boot menu Edit i můj soukromý, potažmo druhý systém, bootmenu již nebude a měl by systém bootovat dle nastavení v BIOSu?
Pochopitelně fyzicky se systému na externím disku nic nestane a v případě připojení a přednastavené prioritě v biosu nabootuje externí disk?
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud je tvuj externi disk vybaven i zavadecem (bootsector + bootmgr), tak ano. Pokud neni, spoleha na interni disk, ktery pouze rekne, ze se system natahuje z ext. Prioritu navic nemusis prenastavovat v BIOSu, ale pouzit jeho bootmenu (F12?).
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
TCL 40S615 - Cant load Android system Příloha(y)
od Daniel_Jackson » 25 zář 2024 10:58 » v Vše ostatní (hw) - 2
- 3293
-
od Daniel_Jackson
Zobrazit poslední příspěvek
27 zář 2024 22:17
-
-
- 0
- 2111
-
od peta501
19 dub 2025 01:11
-
-
Zaplatil jsem 2799 Kč za Windows 11 Pro – systém není aktivovaný, klíč jsem nedostal Příloha(y)
od MoA285 » 27 kvě 2025 20:38 » v Reklamace a zákony - 15
- 5396
-
od MoA285
28 kvě 2025 00:59
-
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”