Jaký jazyk má budoucnost programovat? Vyřešeno

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Jaký jazyk má budoucnost programovat?

Příspěvekod CZechBoY » 13 úno 2013 13:39

to je jedno v čem se budeš učit základy, pokud to bude vyšší jazyk tak je to v pohodě
mě na sš taky naučili základ, ale to bylo možná tak jak se dělá string, v čem se to píše :D pak už jsem jel sám
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

Reklama
CrazyC0de
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CrazyC0de » 13 úno 2013 14:14

Pokud by jsi chtěl začít dělat weby, respektive to PHPko, tak začni s HTML : www.jakpsatweb.cz
Vtípek

Alenka v říši divů : <div> <div><div><div><div>ALENKA</div> </div> </div> </div></div>

Wordstar14
Level 3
Level 3
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Wordstar14 » 13 úno 2013 15:48

Nieje podstatne v com, ale co.
Ak viec co chces vytvorit, je vhodne zvolit optimalne prostriedky, teda v tomto pripade programovaci jazyk. Na komunikaciu s vesmirnymi sondami by sa velmi tazko pouzivalo html, tudiz ak by si mieril do vyskumu, tak zrejme html a odvodeniny nevyuzijes.
Samzrejme ak by si chcel byt hackerom a pracovat napriklad v Esete, tak kazdy jazyk je dobre sa naucit. Cim viac jazykov ovladas tolkokrat si clovekom.
Ak by sa ti niekedy zaziadalo si pripojit k Win8&up postarsi hardware, na ktory uz MS nerobi podporu, tak samozrejme C/ASM je potrebny.
Ak by si sa dostal k jadrovemu/casticovemu vyskumu napriklad v Cerne, tak okrem programovania treba vediet na velmi slusnej urovni matematiku a fyziku.
Matika je inak zaklad programovania, ale viac ako matika je zvladnut problematiku, ktoru programujes. Ani spickovy programator nevytvori skvele dielo ak nema znalosti z toho co programuje. Napriklad budes programovat konstrukcie mostov, zeriavov, stavieb, tudiz by bolo vhodne mat aj stavebnu vysoku skolu aby si vedel ako sa to vobec pocita.

Sender
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Sender » 13 úno 2013 16:21

Ono taky platí - je lepší umět jeden jazyk pořádně,než několik a sotva základy.

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 13 úno 2013 18:01

No, takže zpátky na zem. Tazateli je cca 15 let, naprogramovat ještě neumí ani spínací hodiny k vytápění terária, nemá ani vzdálenou představu, čím by chtěl být, neví ani, zda má kouska talentu pro cokoliv. Ví jen, že jednou by chtěl všechny oslňovat svými schopnostmi, být v balíku, jezdit v sedmičkovém bavoráku, mít každou holku, na kterou se usměje a pro začátek chce oslnit přijímací komisi něčím, co usadí její členy na pr.el a okamžitě ho přijmou. Zkrátka úplně normální patnáctiletej kluk, jakým jsme byli/jste/budete (nehodící se škrtněte), takže si odpustíme rady o nutnosti umět minimálně šest světových, osm programovacích a alespoň dva zvířecí jazyky ;-)

Myslím si že pro úplný začátek stačí i archaický Basic, nebo lépe, již jednou vyzkoušený a odvržený Pascal. Komise bude hodnotit především tvou kreativitu. Určitě jim bude stačit když kupříkladu vymyslíš jednoduchou tabulku na střelecké závody, do které budeš zadávat jména střelců, nastřílené položky a ona bude umět třídit výsledky podle různých kritérií. Všichni to umíme dělat v Excelu, ale když to předvedeš v Basicu, nebo Pascalu, ukážeš komisi, že nejsi jouda z devítky, ale pan někdo, kdo umí pochopit a rozebrat problém a následně jej vyřešit.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 13 úno 2013 19:53

ToMMy,K. píše:A hodně lidí tady taky doporučují Karla na naučení základů co si o tom myslíte ?

Tak to je řeč určitě o mě 8)

Ano, Karel tě naučí úplné základy - algoritmizaci, dekompozici, strukturování, a také lahůdky jako rekurzi. Prostě vymýšlení postupů řešení úloh, také jak větší problém rozdělit na menší problémky které se buď snadno rozlousknou nebo dál rozdělují, jak napsat program tak, aby se v něm dalo vyznat... A na to všechno vystačíš s pár českými slovy a nemusíš vůbec nic vědět o počítačích.
Když už budeš umět větvení a cykly, tak zkus vyřešit tyhle dvě úlohy. Když je zvládneš, můžeš říct že jsi zvládl základy programování.

Pro další učení už je potřeba vědět něco o tom jak počítač pracuje, jakým způsobem se v něm ukládají a zpracovávají údaje, jaký jsou datové typy, začneš se učit různé programátorské finty a techniky... Přesně pro tenhle účel byl vytvořený Pascal, jako výukový jazyk pro začátečníky. Je proto trochu pomalejší a jeho zdrojový kód je protivně ukecaný, ale to všechno má za účel naučit tě programy psát slušně, přehledně, a ohlídat všechny začátečnické chyby které uděláš. Za každou z nich ti Pascal hned "nafackuje", a tím ti ušetří dlouhé hodiny hledání, které by tě neminuly v ostrých jazycích jako je třeba C. Věř mi že těch chyb bude strašně moc, co já jsem se jich nadělal... :lol:
Jako výukový jazyk je prostě Pascal i přes svůj pokročilý věk velmi dobrý, i když se nehodí na velké věci. Na to ale nikdy nebyl určený, což maníkům v Apple kdysi nezabránilo v tom, aby v něm napsali celý operační systém. I to šlo, ale nebyl to dobrý nápad.

To co píše karlos ber velmi vážně, kromě toho BASICu. Já jsem v něm kdysi začínal, je to můj nejoblíbenejší jazyk a dodnes ho občas na jednoduché věci používám, ale jestli to myslíš s programováním doopravdy, tak se vyhni velkým obloukem všemu co má jen trochu společného s BASICem, zejména pochází-li to od Micro$oftu.
A Javu (včetně jejího odpadu C#) také nech na později, až budeš už dost umět, aby tě nemohla navždy zmrzačit.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 13 úno 2013 20:04

Trochu OT:
"Můj" BASIC ve kterém jsem začínal, byl Atari. Snad to alespoň trochu očistí má slova :-D :-D :-D
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 13 úno 2013 20:09

Já nejsem žádný programátor ale s Basicem jsem si také svého času hrál. Tady jsou stále dokola otázky čím začit a co je nejlepší.
Dle mého názoru je to skoro jedno. Nejprve je třeba si uvědomit co to programování je a pak už sám člověk pochopí, zda musí vybrat něco jednoduššího, anebo se cítí na něco složitějšího.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 13 úno 2013 20:35

karlos píše:Trochu OT:
"Můj" BASIC ve kterém jsem začínal, byl Atari. Snad to alespoň trochu očistí má slova :-D :-D :-D

No samozřejmě, já a Didaktik Gama tě rádi omluvíme :bigups:
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

ToMMy,K.
nováček
Stav:

Příspěvekod ToMMy,K. » 19 úno 2013 22:21

Popřemýšlel jsem a zkusím HTML a potom se přesunu php

CrazyC0de
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CrazyC0de » 19 úno 2013 22:45

Dobrá volba, protože budoucnost je ve webech..
Vtípek

Alenka v říši divů : <div> <div><div><div><div>ALENKA</div> </div> </div> </div></div>

domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod domitea » 19 úno 2013 22:56

Rejp na Coda: Už vidím tu hromadu elektroniky, která je bez OS, ale na web se přes ně dostaneš :lol:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Recenze Asus RT-BE58U – připraven na budoucnost
    od KingGustavo » 02 říj 2024 18:41 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    3320
    od BL!zZard Zobrazit poslední příspěvek
    03 říj 2024 18:24

Zpět na “Programování a tvorba webu”