Jak začít programovat?

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

Destr
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Jak začít programovat?

Příspěvekod Destr » 09 srp 2013 22:35

Zdravím,

již dlouho si přeji naučit programovat. Zajímalo by mě tedy jakým jazykem bych měl začít, pokud chci tvořit aplikace, nikoliv stránky. Rád bych časem dělal různé módy do her nebo něco podobného.. Stránky jsem tvořit zkoušel, ale nijak mě to nezaujalo, čili jsem u toho nevydržel. Nemám žádné znalosti ohledně programování a matematika je moje velmi velmi slabá stránka, přes všechny pokusy pochopit složitější věci v matematice jsem pohořel.. i přesto, že mám alespoň, tedy doufám, trochu logické myšlení je pro mě matika těžká.. čili se chci taky zeptat zdali není zbytečné začínat bez znalosti matematiky a v mém věku(17), zdali není pozdě.

Rád bych začal nějakým programem, který bude mít pro mě budoucnost a hned mě neodradí.. byl bych také rád, jestli byste mi nedoporučili nějakou knížku či stránku kde bych se mohl krok za krokem učit a zlepšovat.. :)

Děkuji..

Reklama
pulsik
člen BSOD týmu
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Re: Jak začít?

Příspěvekod pulsik » 09 srp 2013 22:41

Já jsem jako první jazyk volil "C". Jinak pár knih o programování prodávám viz. podpis.

Odesláno z mého SE Xperia Neo V pomocí Tapatalk

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 09 srp 2013 23:11

Pokud zvládáš malou násobilku (bez chyb) a chápeš co znamená větší než a menší než, máš dostatečné znalosti matematiky pro tvoření jednoduchých programů. Programování a počítače sice původně vymýšleli matematici, ale od té doby uplynulo hodně vody a bitů ;-)

Když použiješ hledání tady na webu, najdeš spoustu stejných dotazů, s mnoha různými radami a doporučeními. Jestli jsi ještě k programování ani nepřičuchnul (pozor, webová stránka nemá s programováním nic společného!), začni od toho nejjednoduššího, prostě si pár týdnů hraj, ať přijdeš na to co to programování vlastně je: http://karel.oldium.net/
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Destr
nováček
Stav:

Příspěvekod Destr » 10 srp 2013 22:24

Takovou znalost matematiky mám, měl jsem pocit, že je třeba pro programování složitější znalosti. Rady jsem četl, ale právě pořád nevím, čím je dobré abych začal. Uvažoval jsem právě o tom C, ale nevím jestli je to dobrá volba. Karla jsem dříve zkoušel, párkrát jsem si s ním "hrál" ale rád bych právě začal s normálním klasickým programovacím jazykem a postupně rozšiřoval své znalosti. Jak říkám, můj cíl je v budoucnu tvořit různé "menší módy" do her, či aplikace.. nikterak složité.. ale rád bych se naučil zkrátka programovat a měl alespoň nějakou znalost ohledně toho, no.

S čím bych měl tedy prosím začít?

Tomasb98
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Tomasb98 » 10 srp 2013 22:28

No podobné téma jsem zakládal a od Faraona jsem dostal tuto odpovědě jak pokračovat

Karel -> Pascal (Delphi) -> C (nebo něco jiného jako Python) -> nakonec C++ nebo Java

viewtopic.php?f=61&t=112253&p=864441&hilit=programov%C3%A1n%C3%AD#p864441

jerabina
člen Security týmu
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod jerabina » 11 srp 2013 10:53

Hele a co zkusit Lua? Je relativně jednoduchý a už po pár hodinách učení budeš schopen psát menší aplikace jako např. jednoduchá kalkulačka atd.
Navíc se v tom naučíš přemýšlet jak vyřešit daný problém co nejefektivněji.
Když nevíš jak dál, přichází na řadu prostudovat manuál!
HJT návod

Pokud neodpovídám do vašich témat v sekci HJT když jsem online, tak je to jen proto, že jsem na mobilu kde je studování logů a psaní skriptů nemožné. Neberte to tedy prosím jako ignoraci.

domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod domitea » 11 srp 2013 12:29

Lua bych moc nepokoušel, musel jsem v ní něco ve škole dělat a bylo to docela náročné (myšleno návrhově, moc OOP tam nejde)

Kofeli
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

Re: Jak začít programovat?

Příspěvekod Kofeli » 11 srp 2013 22:24

Ve škole jsme začínali předmětem algoritmy a pak jsme přešli hned na Javu. Ale stejně nás to tolik nenaučili, spíš je dobrý se o to programování zajímat ve svém volném čase. Já akorát dokážu překontrolovat kód z hlediska správnosti, ale naprogramovat si něco, to ani náhodou. :D

Zpět na “Programování a tvorba webu”