Problém s domácí sítí Vyřešeno

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Problém s domácí sítí

Příspěvekod zeus » 18 zář 2013 11:22

Ano, DNS spolupracuje s DHCP, resp. pocitace se do nej registruji.
Ve 'slozce site' to jsou jen zastupci, ktere snadno prejmenujes :wink:
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Reklama
Wordstar14
Level 3
Level 3
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Wordstar14 » 18 zář 2013 17:32

Od WinVista existuje novy protokol "videnia", ktory je nastaveny ako primarna volba prehladavania siete. Vsimni si, ze XP nema nieco take ako "mapu siete".
Samozrejme by mal este existovat (ak nieje vypnuty) aj kompatibilny rezim hladania pocitacov a tlaciarni pod nazvom SMB. Na XP sa hladaju okolite objekty nepriamo pomocou dotazu na serverovu sluzbu nazyvanu ako LMB (Local Master Browser), ktora moze bezat na lubovolnom pocitaci na sieti. LMB prehladava celu siet a uchovava si najdene objekty. Robi to pravidelne kazdych 12min.
Pokial sa do siete pripoji novy pocitac, tak sa jeho nazdielane objekty objavia na sieti (v oststnych pocitacoch) az vtedy, ked ich LMB precita. To moze byt napriklad aj hned po pripojeni, alebo aj za max.12 minut. (presnejsie je to 12.5min).
Ak si das v pocitaci prehladat siet, tak dotaz na to co sa zdiela je ulozeny v tabulkach na LMB. Pocitac, ktory vyhral volby a stal sa z neho LMB vrati to co ma momentalne nacachovane. Ak LMB este nestihol vo svojej 12min periodicite nacitat nazdielane objekty novo pripojeneho pocitaca, tak ich samozrejme ine pocitace nevidia. Treba pockat, to je asi cele. Zbytocne medzi tym nevypinat/neresetovat pocitace (neodhlasovat/neprihlasovat sa). Pokial by to neslo treba, preskumat ako je ci je aktivna sluzba zdielania a ako je nastavena. Od WinVista sa pouziva silnejsie sifrovanie prenosoveho kanalu a myslim, ze je defaultne zapnute. To by sa malo ale tykat len samotneho zdielania, nie videnia sa.

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 18 zář 2013 23:51

Těch 12 minut není můj problém. Od nainstalování sítě byly všechny počítače najednou zapnutý několik hodin. Spíš by mě zajímalo, jestli jde nějak v té konkrétní "pseudoskupině" zjistit, na kterým počítači je ten LMB a jak ho případně zrušit. Předpokládám, že mám v síti LMB 2 x a některý mašiny reagují na jeden a některý na druhej. Proto ty dvě "pseudoskupiny" s totožným jménem. Ale možná je to blbost, zkoušel jsem ho nalézt vypínáním jednotlivých počítačů a efekt se nedostavil.
Jirka

Wordstar14
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Wordstar14 » 19 zář 2013 13:42

Na zistenie toho, ktory pocitac poskytuje sluzbu LMB existuje program s nazvom "browmon.exe". Napadol ma este problem s verziou LAN managera, ktory moze byt na Win7 nastaveny na vyssiu verziu ako maju XP. LMB moze na sieti existovat prave jeden. To sa zabezpeci tymi volbami, pri ktorych sa rozhoduje kto vyhra.

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 20 zář 2013 13:54

to Wordstar14: Mě ale v jedný "pseudoskupině" W7 s XP bez problému chodí. A nevidí se XP s XP v druhý "pseudoskupině". Browmon jsem si stáhnul ale chce netuio.dll. Tu jsem taky stáhnul proběhla instalace z exe ale stále řve, že není nainstalován...
Jirka

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 20 zář 2013 14:34

Dlabej na to a pouzivej Mista v siti :wink:

Wordstar14
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Wordstar14 » 20 zář 2013 16:12

O akej pseudoskupine hovoris ? Na zaciatku pises, ze mas jednu skupinu s NetBIOS nazvom "DOMA" Vovnutri tejto skupiny su vidiet share objekty, ktore maju nastavene NetBIOS meno "DOMA" a ziadne ine.
Preskumaj sietove masky najlepsie vypisom routovacej tabulky. Pri nastaveni IP staticky si mozno zadal len IP a odklepol OK. To by bolo chybne, pretoze pri sietovej adrese 10.x.x.x si Windows automaticky doplni sietovu masku 255.0.0.0.

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 24 zář 2013 01:51

To Wordstar14: ty "pseudoskupiny" jsem napsal jen abych "rozlišil" že mám všude skupinu DOMA ale síť se chová jako že tam jsou skupiny dvě a obě mají stejný název DOMA. :oops:
Síťové masky mi Windows při IP 10.0.0.x (x=32 až 40) automaticky doplňuje na 255.255.255.0. To je snad správně, ne?

To zeus: No právě Místa v síti neukazujou všechny PC co v síti jsou. :cry:

Nakonec jsem se dopracoval k tomu jak prozkoumat co se v mý síti děje. Vše přes příkazový řádek.
net view
-vypíše seznam všech PC v síti ve formátu \\jméno.....identifikace
pak se zadá na každým PC:
nbtstat -a jméno
ten vypíše IP adresu a pro ni tabulku počítačů Net BIOS
Název.........typ..............stav
----------------------------------------------
AMD...........jedinečné......registrovaný
DOMA.........skupina.........registrovaný
MSBROWSE...skupina.........registrovaný

No a právě to MSBROWSE vypíše PC kde je LMB.
Jedno mám na W7, druhý na XP. Bohužel se mi nepodaří LMB na XP ničím zlikvidovat. Někde jsem vyčetl, že se dá LMB zlikvidovat v registry "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Browser\Parameters" na "IsDomainMaster" "false". Jenže při hledání v registry jsem nic podobnýho nenašel. Snad jedině "hluboká orba". Protože je to PC kde je moc instalací a dat, nechce se mi kvůli síti přeinstalovávat. Navíc mám ofiko CD s XP SP2 a na PC aktualizaci na SP3 a tak mi prostý přeinstalování nebo oprava nejde. Protože se z průzkumníka přes IP adresu všude dostanu, kašlu na to. Ale kdyby někdo věděl, jak LMB zlikvidovat, byl bych rád. Prostě nějak XP uvést do stavu před prvním Průvodcem přihlášením do sítě.
Díky
Jirka

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 24 zář 2013 09:31

Kdyz uz si hrajes s prikazovym radkem, tak se podivej na prikaz netsh :wink:
Klic do registru staci pridat (typ REG_SZ), je tam i MaintainServerList.
Do Mist v siti si proste pridej zastupce z exploreru, ne?

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 25 zář 2013 23:21

Tak jsem si pořídil LMB Tool. Mělo by to umět najít, aktivovat a deaktivovat na konkrétní mašině LMB. Prošel jsem všechny mašiny, co jsou v síti a opravdu mám LMB na W7 a na XP. Zkusil jsem s tím LMB na XP zrušit, vypíše, že zrušený byl ale po následným hledání tam stále je. Tak jsem se naštval a zkusil úplně čistou instalaci XP SP2. I když byla do sítě připojena pouze mašina s W7 s LMB co chci mít, zase si to vytvořilo další LMB na tom instalovaným systému a zase se navzájem nevidí, pouze jdou přes IP adresu. Je v tom nějaká záhada, kterou nechápu :cry:
No skončilo to jak doporučil zeus, přidáním zástupců do Míst v síti přes IP. Blbý ale je, že pokud není některá mašina zapnutá, je to na síti lemra líná, asi to zkouší stále hledat vypnutý PC.
Jirka

Wordstar14
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Wordstar14 » 26 zář 2013 13:14

To vyzera naozaj ako keby si nemal vsade rovnake masky.
LMB sa vytvori na kazdej sieti jeden. Potom je este zalozny LMB ak by si mal nahodou dva.
Napriklad ak mas 10.0.0.1/24 tak sa vytvori na niektorom pocitaci LMB a zaroven
ak mas 10.0.0.2/8, tak sa vytvori dalsi LMB, pretoze to je ina siet.
Ja mam asi nejaky iny Windows, pretoze ja ked zadam do policka pre IP 10.0.0.1 a odklepnem ok, alebo sa nastavvim na masku tak to automaticky doplni masku 255.0.0.0. Skusam to na XP.

celeron
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod celeron » 10 říj 2013 13:42

To Wordstar14: Clověče, ty budeš mít možná pravdu. Něco bude na těch maskách! Já mám opravdu na v tý "pseudoskupině" s několika XP masku 255.0.0.0 a v ty s W7 + 2 x XP masku 255.255.255.0 Jak to vzniklo netuším. Nojo, ale teď jsem narazil na to, že W7 a jedno XP maji masku 255.255.255.0 a druhý XP 255.255.0.0 a navzájem se vidí !!! Tak mě pověz, jak to vlastně je. Zkusil jsem nastavit masku všude na 255.0.0.0, znova všude spustit průvodce sítí, restartovat a žádná změna. Ty LMB tam jsou stale stejně. Potřeboval bych to jedno LMB na XP zlikvidovat. Ale jak, co jsem k tomuhle tématu zkusil, nefunguje...
Jirka

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC s W11 Pro nevidím na síti.
    od pinzerce » 16 lis 2024 12:28 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    2470
    od pinzerce Zobrazit poslední příspěvek
    16 lis 2024 13:56
  • Domaci server
    od petrvorisek » 13 pro 2024 19:09 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    3507
    od petrvorisek Zobrazit poslední příspěvek
    05 led 2025 16:26
  • HP Pavilion G6 - nemožnost připojení k síti Příloha(y)
    od DenyKr » 13 zář 2024 21:47 » v Problémy s hardwarem
    19
    5077
    od DenyKr Zobrazit poslední příspěvek
    15 zář 2024 14:14
  • 15" notebook na domácí použití
    od michal84 » 03 zář 2024 17:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    3804
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    28 zář 2024 10:05
  • Rekonstrukce bytu - nová domácí síť