Mnoho čísel Vyřešeno
Re: Mnoho čísel
Takže mám údaje od obcí (v čr je 6253 obcí), od každé té obce budu potřebovat asi tak 40 údajů každej rok, za 13 let asi, což je 520 údajů plus mínus na obec, to jsou nejméně 4 miliony buněk. Z těch čísel za každou obec bych potřebovala udělat různé grafy, to je pro každou obec zvlášť. Potom i souhrnné grafy, tabulky za okres, kraj a nakonec i celou Českou republiku, navíc také souhrnné grafy za obce stejné velikosti. Také bych chtěla mít udělaná porovnání, jak si vede ta daná obec v porovnání s krajem, okresem, republikou, v porovnání se stejnými (dle velikosti) obcemi. Snad už jsem to dostatečně vysvětlila. Napadlo mě rozdělit to do více excelovských souborů, například mít udělanou složku se Středočeským krajem a v těch složkách mít excelovský soubory rozdělený podle okresů. A pak mě právěže nenapadá, jak to nakonec propojit, či nějak mezi excely, nebo třeba přes Access a vytvořit si takovou miniaplikaci, kde bych klikla na tlačítko a ono by mi to vyhodilo potřebné grafy, údaje, tabulky. Doufám, že už jste mě snad trochu pochopili, já sama zatím moc nevím, jak si to přesně představit, tu konečnou podobu, ale asi ta aplikace by se mi líbila asi nejvíc. (jako o to dostat do excelu všechny ty údaje, to vím, že trvá dlouho, něco podobného jsem už dělala, s teda asi milionem údajů, ale ty bylo těžší najít, takže to asi vyjde na stejno časově)
To už je trochu konkrétnější.
Kde/v jaké podobě jsou data, má se to opakovat? (Bod 1. - je to nutno načíst)
Existuje nějaká konkrétnější podoba výstupu? (Může to ovlivnit formu uložení dat.)
Kde/v jaké podobě jsou data, má se to opakovat? (Bod 1. - je to nutno načíst)
Existuje nějaká konkrétnější podoba výstupu? (Může to ovlivnit formu uložení dat.)
asi jsem nepochopila vůbec otázky, ale tak data jsou volně na internetu, nevím, jak to přesně myslíš s tím opakovat? a ani nechápu tu přesnou podobu výstupu???
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Kanovka píše:Takže mám údaje od obcí (v čr je 6253 obcí), od každé té obce budu potřebovat asi tak 40 údajů každej rok, za 13 let asi, což je 520 údajů plus mínus na obec, to jsou nejméně 4 miliony buněk.
Tato data by ti mohl poskytnout CSU, at to nemusis prepisovat rucne. Na 4 miliony polozek bych uz volil databazove reseni.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
ano, třeba se s nima domluvit půjde, uvidím, a co je to databázové řešení, potřebovala bych konkrétní program, kde to zpracovat, nebo něco podobného. Dejme tomu, že už těch 4 miliony dat budu mít, jak je tedy zkompletovat do těch souhrnných, srovnávacích grafů, tabulek, schémátek, jak z toho vytvořit nějakou aplikaci??
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Navrhovala jsi Access, tak treba v nem.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
Zkusím to jinak.
Máš už nějakou bližší představu, co zmíněná aplikace má dělat?
"Různé grafy a tabulky za každou obec zvlášť" - to se má vygenerovat hromada grafů a tabulek pro nějakou publikaci? Nebo jde o nějakou interaktivní aplikaci, která pro vybranou obec vyrobí nějaký list/stránku, ... Pokud ano, bude požadován další výběr? Má to být nějaký dashboard nebo se požaduje rozsáhlejší výstup pro použití někde jinde, ...
Celkově se zabýváš moc úložištěm dat. Buď lze data načíst nějakou dávkou, tj. jestli lze použít ctrl-c, tak lze načíst dávkou, nebo to nemá smysl dělat, pro ruční přepisování je toho docela dost. Nakopíruj si tedy někam pár obcí a promysli a vyzkoušej, co s daty budeš dělat. Získáš tak mj. i představu o tom, jaká data budeš potřebovat, jak mají být organizována, ... + který sw to zvládne. Až to bude hotovo, stačí "jen" načíst zbylá data.
V čem to tedy budeš dělat - závisí to na zadání a na čase, který na to máš. První volba je obvykle "v tom, v čem to dělat musím", druhá "v tom, co už umím", třetí "v tom, co se chci naučit". (Pořadí voleb se občas může lišit.) Jak začneš schánět rozumy, co je na to nejlepší, odpovědi budou viz. první, druhá nebo třetí volba respondenta. Mj. není nezbytné, aby data i zpracování bylo v jedné aplikaci, lze si i představit, že data jednotlivých obcí se budou načítat až při zpracování.
Aspoň okrajově se zamysli nad dalším životem uvedené aplikace - bude to někdo/kdo dále udržovat, aktualizovat, kdo to bude používat...
Máš už nějakou bližší představu, co zmíněná aplikace má dělat?
"Různé grafy a tabulky za každou obec zvlášť" - to se má vygenerovat hromada grafů a tabulek pro nějakou publikaci? Nebo jde o nějakou interaktivní aplikaci, která pro vybranou obec vyrobí nějaký list/stránku, ... Pokud ano, bude požadován další výběr? Má to být nějaký dashboard nebo se požaduje rozsáhlejší výstup pro použití někde jinde, ...
Celkově se zabýváš moc úložištěm dat. Buď lze data načíst nějakou dávkou, tj. jestli lze použít ctrl-c, tak lze načíst dávkou, nebo to nemá smysl dělat, pro ruční přepisování je toho docela dost. Nakopíruj si tedy někam pár obcí a promysli a vyzkoušej, co s daty budeš dělat. Získáš tak mj. i představu o tom, jaká data budeš potřebovat, jak mají být organizována, ... + který sw to zvládne. Až to bude hotovo, stačí "jen" načíst zbylá data.
V čem to tedy budeš dělat - závisí to na zadání a na čase, který na to máš. První volba je obvykle "v tom, v čem to dělat musím", druhá "v tom, co už umím", třetí "v tom, co se chci naučit". (Pořadí voleb se občas může lišit.) Jak začneš schánět rozumy, co je na to nejlepší, odpovědi budou viz. první, druhá nebo třetí volba respondenta. Mj. není nezbytné, aby data i zpracování bylo v jedné aplikaci, lze si i představit, že data jednotlivých obcí se budou načítat až při zpracování.
Aspoň okrajově se zamysli nad dalším životem uvedené aplikace - bude to někdo/kdo dále udržovat, aktualizovat, kdo to bude používat...
měla by to být interaktivní aplikace, ano přesně tak - která pro vybranou obec vyrobí nějaký list/ stránka, nevím co je to dashboard, ale to co vyjede ten list/stránka, to by měl bejt konečnej přehled
vůbec mi nejde o to, kam ty data dát, ale jak ty data zpracovat tak, aby mi vznikl požadovaný výsledek
v tom, v čem to dělat musím - nemám určeno v čem to dělat, zadruhý - v tom, co už umím - tak umím si myslím v accessu (po teda několikaleté pauze bych si ho musela zopakovat trochu), dál excel a nevím, co by bylo ještě vhodné, myslím, že bych byla ochotná i schopná naučit se v něčem novém
myslím, že už jsem to tu psala, napadla mě varianta - mít data v excelu a zpracovat je v accessu
jinak zatím děkuju moc všem za trpělivost, je těžké se dorozumět s vámi "ajťáky", jak jsem tak trochu víc než poloviční laik, tak jsme každej trochu na jinej vlně
vůbec mi nejde o to, kam ty data dát, ale jak ty data zpracovat tak, aby mi vznikl požadovaný výsledek
v tom, v čem to dělat musím - nemám určeno v čem to dělat, zadruhý - v tom, co už umím - tak umím si myslím v accessu (po teda několikaleté pauze bych si ho musela zopakovat trochu), dál excel a nevím, co by bylo ještě vhodné, myslím, že bych byla ochotná i schopná naučit se v něčem novém
myslím, že už jsem to tu psala, napadla mě varianta - mít data v excelu a zpracovat je v accessu
jinak zatím děkuju moc všem za trpělivost, je těžké se dorozumět s vámi "ajťáky", jak jsem tak trochu víc než poloviční laik, tak jsme každej trochu na jinej vlně