Tak to možná otevřu nové vlákno vyšší dívčí Rubikovy kostky, kde bych mohl naskenovat pro začátek článečky co vycházeli o Rubikově kostce od Miroslava Goljana v Mladém světě (mám skoro všechny), v té době studenta pražské vysoké školy považovaného za největšího teoretika Rubikovy kostky v ČR (já se skromně považuji za 2. největšího

v té době mi bylo asi 15 let a korespondenčně jsme spolu diskutovali o Rubikově kostce

), pořádal se svými příznivci i 1. mistrovství v rychlostním skládání Rubikovy kostky v ČSSR, později i další. Neoficiálně mu byl přiřknut titul RcDr, doktor Rubikovy kostky (Rubik´s Cube). Možná bych mohl oskenovat i speciální magazín MF: Logika v kostce. Je tam vše o kostce a zbytek o počítačích.
Algoritmy jsou postupy tahů, konjugace je postup, kde se vloží 1 až x tahů před algoritmus a nakonec se invertuje (například z tahu horní vrstvou po směru ručiček se udělá tah horní vrstvou proti směru ručiček) a obrátí postup před algoritmem. Konjugace slouží k úpravě algoritmů, aby pohnuly jinými kostkami než provádí algoritmus. Transformace slouží k přeměně algoritmů, aby pohyb kostkami vykonali na jiných stranách kostky. Vzory jsou obrazce na kostce, podle prohozených kostek mezi různými stěnami se pak i pojmenovávají. Například prohození mezi stěnami z P do H, z H do R, z R do P (kolem rohu PHR) a totéž kolem rohu DZL jsou Plummerovy obrazce, vzory. Christmanovy jsou takto: Z H do D a naopak, z P do R a naopak, ze Z do L a naopak.
Stěny, vrstvy, tahy:P =
Přední
Z =
Zadní
H =
Horní
D =
Dolní
L =
Levá
R = p
Ravá