Je pro vás Bůh důležitý? Vyřešeno

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Radix
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Je pro vás Bůh důležitý?

Příspěvekod Radix » 07 pro 2008 17:06

george píše:Já jsem také tu vaši p.ču neviděl, ale vím, že ju máte.

A proto existuje Bůh?
Rozumíte někdo této logice?

Reklama
george
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod george » 07 pro 2008 17:23

Zpátky už to nevezmu, logiku to samozřejmě nemá žádnou. Bohužel tomu ale někdo rozumí docela dobře. Inteligentního člověka to uráží. Celý film je vlastně škvár.
To Radix: prošel jsi úspěšně s pochvalou...byl to test na inteligenci
Celá diskuze samozřejmě není osobní, někdy ty emoce poněkud převládnou...
Myslím, že by to bylo dobré řešit...ne jen psaním s moderátory. Víme přece své a jak to chodí...

Kastelán
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Kastelán » 07 pro 2008 17:47

Radix píše:
george píše:Já jsem také tu vaši p.ču neviděl, ale vím, že ju máte.

A proto existuje Bůh?
Rozumíte někdo této logice?

Radixi, přesně tohle mě napadlo také. Logiku to má. Logiku primitiva.On Bohóš v tom filmu byl hodně jednoduchý jedinec. Ale jako argument v naší materialisticko-idealistické polemice to samozřejmě nemůže obstát ani vteřinu. :idea:

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 07 pro 2008 18:14

george píše: Někomu je dáno, jinému ne, někdo je chudý, jiný bohatý. Ale největší bohatství je bohatá duše.

Ale v Písmu přece čteme něco jiného:
Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 07 pro 2008 18:27

Radix
Když on dneska pořádně nikdo neví, jak to bylo myšleno.
Obecně se tím myslí slabomyslní.
Slyšel jsem ale i výklad, že to není „chudodušnost“ (po vzoru chudokrevnost), nýbrž chudoba (vzdaní se peněz), ke které je člověk puzen duchem (resp. Duchem sv.).

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 07 pro 2008 18:39

Ano, já ty různé výklady samozřejmě znám. Přiznávám se, že to bylo ode mě jen ironické rýpnutí.

mopik
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod mopik » 07 pro 2008 19:19

Zdravím,pochazím z generace která chodila ještě v roce 1971 na nepovinné hodiny náboženství. George tady předestřel celkem na tomto foru zbytečnou otázku,od toho jsou jiná a specializovaná fora,i když u autora vzhledem k jeho dá se říci fanatizmu (opera) mě to nepřekvapuje. Nehodlám řešit otázku nadpřirozena,na tu jsem nenašel odpověď ani v bibli,ani ve spisech jiných. (nejstarší texty jsou extrémě "mladé" vůči historii lidstva) Neberu nikomu víru v jeho zvoleného boha ani v jakoukoliv starší bytost,jen bych chtěl požádat o adresu této bytosti. Protože v souladu s většinou božských učení (mimo budhismu) si hodlám stěžovat na nečinnost boha(bohů). A žádám je o dodržování jejich vlastního učení. Protože pokud je doporučení a přikázání božské dáno lidstvu jako matrice,pak by bůh(ové) měl jít příkladem. Vzhledem k jeho možnostem a schopnostem (v každé víře se zdůrazňují) ho obviňuji z nečinnosti. A nečinnost v případě možnosti změnit cokoliv, je hříchem sama o sobě. Nebo jak se bůh dívá na miliardy násilně ukončených životů v rámci jeho mírového učení? (na této planetě odhadem žilo 107 miliard lidí, a kolik z nich se dožilo přirozené smrti?)

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 07 pro 2008 19:42

Křesťané svádějí veškeré zlo v posledku na člověka (jinak by za něj mohl Bůh) - na jeho svobodnou vůli. Jenže člověk je slabý. Bůh mu pomáhá buď odmítnutelnou nebo neodmítnutelnou milostí. Tu odmítnutelnou musí ale nejdřív člověk přijmout - takže mu je k ničemu. Tou neodmítnutelnou zas Bůh porušuje lidskou svobodu, kterou jindy tak úzkostlivě respektuje. Obě možnosti jsou tedy pochybné. Buď existuje neodmítnutelná milost, takže je Bůh spoluzodpovědný za zlo, které lidi působí (protože mu mohl zabránit) nebo je zodpovědný za to, že slabého a svobodného člověka nechal bez pomoci.
Východisko z toho není.

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 07 pro 2008 20:18

S tou Boží milostí je to vůbec v křesťanství složité. Studentíci se vždy modlili, aby toto téma nedostali u zkoušek z náboženství.
Ani mezi křesťany nepanuje shoda o tom, na koho se Boží milost vztahuje - jestli na všechny lidi, jestli na "dobré" lidi nebo na lidi, kteří "věří v Krista".
Pokud se beztrestnost týká všech, pak je poslední soud zcela nesmyslný. Navíc spravedliví nebudou odměněni a hříšníci nebudou potrestáni. Spravedlnost se tedy nevyplácí. (Pokud pomíjíme, že Bůh spravedlivému přeje už na Zemi. Jenže to jednak příliš neodpovídá skutečnosti a také se říká, že koho Bůh miluje, toho křížem navštěvuje.)
Pokud se beztrestnost týká jen dobrých lidí, pak byla Ježíšova smrt zcela zbytečná: vykoupeni budou ti, kteří to nepotřebují.
Pokud se beztrestnost týká lidí, kteří uvěřili v Krista, pak je to zas nespravedlivé: Nevěřící světec je na tom hůř než věřící vrah.

jarod72pm
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod jarod72pm » 07 pro 2008 20:35

Vedete tu diskuzi jako by pán Bůh existoval !
ale samy to nevíte a proto prosím respektujte názory ostatních.
nejrozumnější je tohle téma tady zamknout a odkázat tam kde se o tomhle diskutuje
opravdu tu lidi musí číst ty "bláboly" ??? (pardon za tu hrubost ale nic vhodnějšího mě zrovna nenapadlo)
Jestli tu nějaký skrytý katolík hledá další ovečky do stáda tak mě to připadá na fóru kde se řeší PC a vše kolem toho jako dost nevhodné .
ps: nejde o ty názory to je v pořádku ale ta diskuze už zachází v propagandu něčeho kde neexistuje svobodná mysl a některé lidi už to tu může urážet - a tohle fórum je pro všechny tedy i pro nekřesťany !!!
AMD FX 8370 +Freezer i30,Asus M5A97 EVO 2.0,GIGABYTE GV-N1060WF2OC-6GD,Kingston 2x8GB 1866MHz,case Zalman Z9,SSD 256GB Crucial MX ,WD Green 1TB 7200rpm SATA2,Zdroj Seasonic M12II 750W,Externí Seagate 1TB e-sata.

george
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Re: Je pro vás Bůh důležitý?  Vyřešeno

Příspěvekod george » 07 pro 2008 21:38

Klid, toto není diskuze o náboženství, původní otázka byla jasná, každý kdo chtěl mohl odpovědět krátce ano - ne.
Všem děkuji za odpovědi a jejich vlastní interpretaci všeho co souvisí. Kvalita poradny je vysoká a tvoří ji nejen erudovaní nebo zkušení, ale typologie je různorodá. Každý má svůj přístup k životu a považuje jej za správný. Každý má svůj přístup k technice (počítačům) a považuje jej za jediný správný. Hluboký omyl. U techniky často chybuje právě ten jedinec (člověk), který má i nesprávný (psychopathologický) přístup k ostatním lidem v okolí.

Často to bývají deprivanti a psychopaté nepřizpůsobiví i jiní. Chtěl jsem vzhledem k svátkům, abychom se více poznali a čekal jsem, jestli něco napíší i ti nejlepší z fora. A jsou tu osobnosti, kteří jsou moudří, nejen něco umí, ale jsou skromní, nenapsali.
Naposledy upravil(a) george dne 15 pro 2008 14:26, celkem upraveno 1 x.
Myslím, že by to bylo dobré řešit...ne jen psaním s moderátory. Víme přece své a jak to chodí...

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 07 pro 2008 22:45

jarod72pm píše:Vedete tu diskuzi jako by pán Bůh existoval !
ale samy to nevíte a proto prosím respektujte názory ostatních.
Vedeš tu diskusi, jako by pán Bůh neexistoval!
ale sama to nevíš a proto prosím respektuj názory ostatních.

jarod72pm píše:opravdu tu lidi musí číst ty "bláboly" ???
Ale nemusí, nutí tě k tomu někdo?

jarod72pm píše:Jestli tu nějaký skrytý katolík hledá další ovečky do stáda tak mě to připadá na fóru kde se řeší PC a vše kolem toho jako dost nevhodné.
Musíš ty katolíky ae nesnášet, co?

jarod72pm píše:Už zachází v propagandu něčeho kde neexistuje svobodná mysl a některé lidi už to tu může urážet - a tohle fórum je pro všechny tedy i pro nekřesťany !!!
Jasně, zakažme vše, co může někoho urážet. Zrušme pohádky o prasátkách, protože by to mohlo urážet muslimy (to jsem si opravdu nevymyslel), zrušme jakoukoli zmínku o práci, poněvadž by to mohlo urážet Cikány (to jsem si vymyslel).

Zkrátka – číst něco, co mi vadí, aniž bych k tomu byl nucen a pak ještě diskutujícím vynadat, že se to nedá číst, to je, řekl bych… ehm, škoda slov.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”