Malé opakování z autorského zákona

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Pohlaví: Muž
Stav:

Malé opakování z autorského zákona

Příspěvekod mmmartin » 18 srp 2007 17:41

Co vše je taky porušením autorského zákona?

Tak např.:

- výroba (vypalování, kopírování) a rozšiřovaní neoprávněných kopií filmových děl na DVD, CD a VHS.

- zpřístupňování filmů na internetu ke sdílení a následnému stahování (tzv. downloading), a to zejména prostřednictvím peer to peer a jiných obdobných sítí (např. Direct Connect, BitTorrent, eDonkey, Kazaa) a nabízení vyrobených pirátských nosičů k prodeji na internetu (inzerce v rozličných internetových burzách a klubech).

- používání pomůcek, které umožňují omezit či vyřadit z provozu ochranu díla před jeho neoprávněným užitím, např. počítačových programů k prolomení kódu DVD, videodekodéry obcházející kódování záznamu, atd.

A jak je to s kopíí pro vlastní potřebu?

Každý je oprávněn zhotovit si jednu rozmnoženinu díla, např. kopii filmového DVD, hudebního CD nebo knížky, pokud nejsou opatřeny ochranou proti kopírování. Takto vytvořenou kopii však nesmí bez souhlasu autora užít jiným způsobem než pro svou osobní potřebu, nesmí ji tedy např. prodat, sdílet na internetu, ale ani půjčit či darovat kamarádovi.

Ale!

Volné užití pro osobní potřebu se nevztahuje na všechna díla. Výjimku tvoří např. počítačové programy a hry, které není možné kopírovat ani pro osobní potřebu, stejně jako není možné natočit film při promítání v kině na kameru či jiné obdobné zařízení.

A jak to taky může skončit?

Čtrnácti pachatelům, převážně studentům, bylo policisty OHK SKPV PČR Správy Severomoravského kraje Ostrava sděleno obvinění pro trestný čin porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 152 trestního zákona. Trestného činu se dopustili tím, že uploadovali (nahráli) na FTP server filmy, hudbu a počítačové programy, ke kterým pak měly přístup další osoby. Tím porušili právo na sdělování k chráněným dílům a zvukovým a zvukově obrazovým záznamům. Za trestný čin jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, peněžitý trest do 5 milionů korun a propadnutí věci - počítačů prostřednictvím kterých trestný čin spáchali.

Reklama
benik.martin
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod benik.martin » 18 srp 2007 18:22

mno je to zajímavý,ale myslim že to nikomu trhat srdce nebue a všichni budem dál pálit a stahovat o stošest :lol: :D :oops:

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 18 srp 2007 19:05

benik.martin : Souhlasím, ale tak dlouho se chodí s džbánem pro vodu až se ucho utrhne... :lol:
Nejlepší hra je Excel!
Pravidla fóra PC-helpJak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 18 srp 2007 20:31

mike007 píše: ... tak dlouho se chodí s džbánem pro vodu ...

až zavedou vodovod :lol: (tak to znám poupravené já)

Nedávno jsem viděl nějaký článeček (že by na http://www.cdr.cz/ ?), kde se rozebíralo, k čemu jsou zákony, které stejně porušují 99% lidí?

Varg
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Varg » 30 srp 2007 21:03

Tohle je jako stvořené pro mě.Jak je to se stahováním mp3 přes rapid share?Je legální a nebo neeee? :idea:

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 30 srp 2007 21:07

Pokuď jseš členem RIAA nebo MPAA, tak je to legální, oni jsou rovnější ... :P

benik.martin
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod benik.martin » 30 srp 2007 21:08

Těžko říct takhle z hlavy:-D Ale řekl bych že to je legální...
zákl: MSI K9N6SGM-V
proc: AMD Sempron 3000+
RAM: 2GB DDR2 667 MHz - integr. graf: 256 MB
HDD: 149 GB
Windows XP Home SP3

Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Marfy » 30 srp 2007 21:14

To je sice v pořádku,že si každý chrání své autorské dílo,ale na co potom platím autorský poplatek u vypalovačky a DVD nebo CD nosičů když si stejně nic z toho nemůžu na ty disky legálně nahrát.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Re: Malé opakování z autorského zákona

Příspěvekod mmmartin » 30 srp 2007 21:15

pro varg:
mmmartin píše:Co vše je taky porušením autorského zákona?

Tak např.:
- zpřístupňování filmů na internetu ke sdílení a následné stahování (tzv. downloading), a to zejména prostřednictvím peer to peer a jiných obdobných sítí (např. Direct Connect, BitTorrent, eDonkey, Kazaa)

A to se týká nejen filmů, ale jakéhokoliv díla, chráněného autorským zákonem, tedy i hudebních děl.
Naposledy upravil(a) mmmartin dne 30 srp 2007 21:19, celkem upraveno 1 x.

Varg
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Varg » 30 srp 2007 21:18

Re/Marfy:Tak teď jsi mi promluvil přímo od srdce.Za nos by se měli chytit nahrávací společnosti,kdyby origoše stáli tak třetinu pochybuju že by si někdo oblíbené desky nebo filmy stahoval a zbytečně si v púlce měsíce spomaloval comp tak jako já.Díky ti 02!!!!!

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 30 srp 2007 21:19

Nemělo by se při vstupu do krámu taky platit nějaký poplatek? Přece plno zákazníků krade :D

Varg
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Varg » 30 srp 2007 21:22

pro mmmartin:Díky za objasnění.Já se ptal proto že jsem někde četl že vlastnit jakekoliv dílo v mp3 není nelegální.Já si s toho taky nedělám audio cd a ani to nerozšiřuju.Poslechnu a buď smažu nebo uložím.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”