Dva WiFi routery ve stejné síti s vypmutým DHCP

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

vasekpetr1
Level 1
Level 1
Příspěvky: 62
Registrován: červenec 11
Pohlaví: Muž

Dva WiFi routery ve stejné síti s vypmutým DHCP

Příspěvekod vasekpetr1 » 02 bře 2018 21:28

Dobrý den, mám na vás prosbu o radu s problémem, který řeším už delší dobu na svém domě:
Mám od Midgardu bezdrátové internetové připojení parabolou, z ní vede UTP kabel do jejich „černé skříňky“ (modem), ze které už mi jde klasický UTP kabel do Wi-Fi routeru TL-WR841ND, který pracuje v režimu vypnutého DHCP serveru s výchozí bránou 192.168.1.2 (maska podsítě 255.255.255.0). Rozsah adres v nastavení DHCP je 192.168.1.100-199 (nevím, zda je to důležitý parametr, když je DHCP vypnuté). Přívodní kabel z černé krabičky je zapojen do LAN portu, WAN nezapojeno ani nenastaveno. Pevné připojení kabelem z LAN portu na stolní počítač funguje, Wi-Fi připojení na telefony a NTB v nejbližším okolí také. Používám Wi-Fi tiskárnu HP 3050 s pevně nastavenou IP adresou 192.168.1.20, u které se mi občas stává, že na počítačích vyskočí varovná hláška: „Skenování do počítače není aktivováno“ (jakoby router na chvíli ztratil spojení s tiskárnou). Je to jev, který třeba do deseti vteřin sám odezní a spojení je dále v pořádku, ale začíná se ten problém objevovat stále častěji.
Další problém, co řeším a s čím bych od vás chtěl poradit, je způsob připojení dalšího Wi-Fi routeru na pokrytí signálem vzdálenějších prostor domu. Mám starší router TP link TL-WR741ND, který jsem zapojil do LAN portu TL-WR841, nakonfiguroval s výchozí bránou 192.168.1.3, vypnutý DHCP server, rozsah adres 192.168.1.50-99, Wi-Fi nastavil se stejným SSiD a heslem, jako router WR841ND, norma 802.11bgn. Router WR741 po nastavení a zapojení do LAN portu WR841 zdá se, že funguje, ale pouze krátkou dobu, do několika minut přestane komunikovat a dokonce někdy ztratí IP adresu. Pokud router propojím kabelem s NTB, tak příkazem ipconfig je na Ethernetovém připojení u výchozí brány prázdné místo a adresa pro IPv4 je 197.254.200.86 – musím celý router natvrdo zrestartovat a vše znovu nastavit. Zkoušel jsem tovární nastavení (factory reset), nahrál jsem do něj novější firmware ze stránek TP-linku (původní byl z roku 2011, nový je z roku 2015), upgrade proběhlo v pořádku, leč problém s připojením na WR741 přetrvává. Proto se ptám: je možné zapojit dva routery za sebou, oba s vypnutým DHCP serverem? Už začínám přemýšlet nad variantou, že je ten router 741 vadný, když po chvíli dokáže ztratit své nastavení. Děkuji za každou radu.
Routery doma.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
RIKI22
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3550
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Dva WiFi routery ve stejné síti s vypmutým DHCP

Příspěvekod RIKI22 » 02 bře 2018 21:50

Pripoj ten NTB ,priamo na ten modem a tam príkaz ipconfig/all.Daj sem screen.Takéto zapojenie funguje.

nations112
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 902
Registrován: září 13
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Dva WiFi routery ve stejné síti s vypmutým DHCP

Příspěvekod nations112 » 02 bře 2018 22:35

Osobně bych jejich model přepnul do režimu Bridge, aby fungoval pouze jako přechod, na hlavním TPlinku zapnul DHCP server a druhý TPlink nastavil jako AP bod. Jednak budeš mít větší kontrolu, jelikož dodávané modemy většinou bývají dost osekané a jednak se vyhneš cestě přes 2 zařízení.

V AP bodě vůbec nenastavuješ rozsah IP adres, to si řeší samotný DHCP. Nastavíš mu pouze IP adresu pro možnost administrace a výchozí bránu, která by měla být IP adresa hlavního routeru s DHCP serverem.
Naposledy upravil(a) nations112 dne 02 bře 2018 22:38, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
drobino
Level 3
Level 3
Příspěvky: 571
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž

Re: Dva WiFi routery ve stejné síti s vypmutým DHCP

Příspěvekod drobino » 02 bře 2018 22:36

A jake mas nastavene ip adresy tech routeru ty musis zadat manualne kdyz mas vypnuty dhcp. A jestli se nepletu vychzi brana. By mela byt adresa toho routeru(modemu) jestli to chapu z toho popisu spravne pak 192.168.1.2 coz u wr741 mas 192.168.1.3. mozna by nebylo od veci postnout sem fotky s tim nastavenim na obou routerech.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 15237
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Dva WiFi routery ve stejné síti s vypmutým DHCP

Příspěvekod ITCrowd » 02 bře 2018 22:41

Výchozí brána je ip adresa routeru - ve tvém případě tedy ip adresa toho modemu, co funguje jako router.
Oba routery pracují v režimu switch, tedy nelze jejich ip adresu zadávat jako výchozí bránu.
Hláška tiskárny nemá se sítí nic společného. Tiskárna (zřejmě multifunkce) umožňuje skenování přes síť a tato funkce není aktivována - což hlásí.
Omezení prvků v ethernetu CSMA/CD dnes neexistuje - za předpokladu, že porty síťových karet a switchů podporují plně duplexní provoz. V tom případě všechna zařízení mohou vysílat i přijímat zároveň => nemůže nastat kolize.
Chválím perfektně připravený dotaz včetně plánku sítě - to zde vidím poprvé. :thumbup:
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem

vasekpetr1
Level 1
Level 1
Příspěvky: 62
Registrován: červenec 11
Pohlaví: Muž

Re: Dva WiFi routery ve stejné síti s vypmutým DHCP

Příspěvekod vasekpetr1 » 02 bře 2018 23:33

Zatím díly za rady, po noční sem dám výpis ipconfig modemu, případně nastavení routerů. Jestli to chápu správně, tak modem bude mít výchozí bránu (to bych mohl najít v papírech od poskytovatele připojení), přes kterou se webovým prohlížečem dostanu na jeho stránky (pokud budu znát login a heslo) a rozsah IP adres, do kterých budou zasahovat i oba routery, jinak by nemohly být součástí sítě (což asi budu mít aspoň u WR841 dobře, protože s modemem komunikuje).

drobino výše píše: A jestli se nepletu vychozi brana by mela byt adresa toho routeru(modemu) jestli to chapu z toho popisu spravne pak 192.168.1.2 coz u wr741 mas 192.168.1.3..

Jako že na WR741 mám také nastavit 192.168.1.2? To by se mi přece ty dva routery hádaly a nemohl bych se na ně přihlásit k administraci, ne? Nemůžou mít ve stejné síti stejnou adresu. Nebo to chápu špatně?

Zítra napíšu víc.

Uživatelský avatar
drobino
Level 3
Level 3
Příspěvky: 571
Registrován: září 16
Pohlaví: Muž

Re: Dva WiFi routery ve stejné síti s vypmutým DHCP

Příspěvekod drobino » 02 bře 2018 23:41

Ip adresy jednotlivych zarizeni musi byt rozdilne nikoliv vsak vychozi brana ta je stejna ve vsech zarizenich na jedne siti. U tveho pripadu pokud ti prvni switch(router 841) funguje spravne pak i u druheho switche(routeru 741)musi byt vse krome ip adresy daneho zarizeni nastaveno stejne tzn. vychzi brana, maska podsite, dns musi byt stejne.
Takze si pletes vychzi branu s ip adrsou daneho zarizeni.

vasekpetr1
Level 1
Level 1
Příspěvky: 62
Registrován: červenec 11
Pohlaví: Muž

Re: Dva WiFi routery ve stejné síti s vypmutým DHCP

Příspěvekod vasekpetr1 » 03 bře 2018 15:00

Takže jsem zkusil připojit kabelem NTB s modemem a spustil příkaz "ipconfig /all" a zde je výpis:
Midgard 1.jpg
Midgard 2.jpg
Webovým rozhraním jsem se na adresu 192.168.1.1 ani na 192.168.1.222 nedostal, zřejmě to má Midgard blokované, aby jim do toho BFU nelezli.
Drobino chtl výpis z WR841, který funguje:
midgard3.jpg

Připojil jsem se kabelem na router WR741 (byl 12 hodin bez napájení), zkusil ipconfig a zjistil jsem, že opět nemá přidělenou IP adresu:
midgard4.jpg

Začínám mít podezření, že je ten router vadný.
Ještě přidávám upravený obrázek sítě, jak si myslím, že by to mělo být(změny vyznačeny červeně):
Routery%20doma.jpg

Omlouvám se za velikost a rozlišení obrázků, moc mi ta editace ještě nejde :oops: .
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

RIKI22
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3550
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Dva WiFi routery ve stejné síti s vypmutým DHCP

Příspěvekod RIKI22 » 03 bře 2018 15:24

Netreba sa dostať do menu toho modemu.Skús hneď za modem pripojiť ten TP-Link 741, zmeň mu iba IP adresu Lan na tú , čo si dostal 192.168.1.222, pripoj k nemu potom NTB do Lan , či funguje net a skús príkaz ipconfig.

vasekpetr1
Level 1
Level 1
Příspěvky: 62
Registrován: červenec 11
Pohlaví: Muž

Re: Dva WiFi routery ve stejné síti s vypmutým DHCP

Příspěvekod vasekpetr1 » 03 bře 2018 18:43

Jako zkusit to můžu, případně zítra vyzkouším, ale není divné to chování routeru, že po pár hodinách bez napájení úplně ztratí veškerá nastavení a nepamatuje si ani základní IP adresu 192.168.0.1, kterou má při factory resetu? To nastavení adres si přece ukládá do nějaké flash paměti, kterou by neměla ztráta napájení postihnout.

RIKI22
Level 6
Level 6
Příspěvky: 3550
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Dva WiFi routery ve stejné síti s vypmutým DHCP

Příspěvekod RIKI22 » 03 bře 2018 18:57

Nedávno som vymenil jeden TP-Link WR841 ,za ASUS RT-AC53, pretože tiež blbol.Odpájal a pripájal od wifi zariadenia k nemu pripojené.Sprav reset toho TP-Link a zapojiť ho môžeš na skúšku aj klasicky do WAN.Ak bude blbnúť , tak sa s ním už nezdržuj a vymeň ho.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 15237
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Dva WiFi routery ve stejné síti s vypmutým DHCP

Příspěvekod ITCrowd » 04 bře 2018 17:59

vasekpetr1 píše:Jako zkusit to můžu, případně zítra vyzkouším, ale není divné to chování routeru, že po pár hodinách bez napájení úplně ztratí veškerá nastavení a nepamatuje si ani základní IP adresu 192.168.0.1, kterou má při factory resetu? To nastavení adres si přece ukládá do nějaké flash paměti, kterou by neměla ztráta napájení postihnout.

Router si buď pamatuje IP adresu, kterou si mu přidělil, nebo může dostat ip adresu od DHCP serveru, nebo má výchozí IP adresu po továrním resetu. Tedy po pár hodinách bez napájení si těžko může "pamatovat" výchozí IP 192.168.0.1, když jsi ji v nastavení změnil.
Osobně souhlasím s rikem, routery bych já vyhodil oba, jsou to plečky.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Dva stejné routery. K jednomu se nejde připojit z některých zařízení
    od killl » 24 úno 2018 14:58 » v Sítě - hardware
    8
    714
    od killl
    28 úno 2018 22:03
  • Jak na bezdrátové připojení k internetu na dva routery-WiFi sítě současně?
    od PN7 » 04 čer 2018 14:44 » v Vše ostatní (sw)
    2
    478
    od RIKI22
    04 čer 2018 17:13
  • Dva routery
    od Jandak » 10 říj 2018 10:03 » v Sítě - hardware
    7
    533
    od ITCrowd
    10 říj 2018 18:28
  • Rozcestník s videonávody, radami, WiFi, IP adresy, routery
    od velcash » 03 lis 2018 17:45 » v Internet a internetové prohlížeče
    0
    362
    od velcash
    03 lis 2018 17:45
  • pomoc s domaci wifi siti
    od peta501 » 03 črc 2018 18:34 » v Administrace sítě
    2
    978
    od peta501
    03 črc 2018 20:34

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti