Zdravím, řeším problém s internetem. Stěhuji se do nového bytu a problém je v tom, že od routeru nejsem schopen vytáhnout ethernet k místu, kde bude PC. Potřebuji to tedy vyřešit bezdrátově přes Wi-Fi s tím, že router bude v chodbě a vedle chodby bude v místnosti PC, tzn. v cestě bude jedna stěna s dveřmi a vestavěná skříň + strop ze sádrokartonu, nad kterým bude router (snížený strop) viz foto pro lepší pochopení. S tím, přes co všechno signál půjde neudělám nic, takže to prakticky nemusíme řešit - stejně to neovlivním a když to negativně ovlivní signál a rychlost, tak zkrátka bohužel. Přesto chci vytvořit ale aspoň ideální podmínky v tom, v čem můžu. To je router a Wi-Fi karta. Moc tomu nerozumím, a tak se obracím na vás. Rozumím tomu správně, že pokud mám optický internet s rychlostí 1000 Mb/s (1000 Mb/s rychlost stahování i nahrávání) a chci z té Wi-fi ideálně dostat 1000 Mb/s, tak potřebuji router, který je schopen tuto rychlost předat a také Wi-Fi kartu, která ji bude schopná přijat? Tzn. router např. https://www.alza.cz/tp-link-archer-ax18 ... 680826.htm (klidně doporučte jiný, pokud nějaký jiný poslouží lépe k mým potřebám nebo dává větší smysl) - schopen v 5 Ghz přenášet 1201 Mb/s a k němu např. https://www.alza.cz/pce-axe59bt-d777479 ... 43#reviews (opět klidně doporučte jinou) - schopná v 5 Ghz přijímat 2 402 Mb/s. V tomto případě bych měl být schopen v ideálním případě získat z internetu 100 % rychlost, nebo ne?
Předem všem díky za rady! :)
1000 Mb/s internet + stolní PC s Wi-Fi
-
- nováček
- Pohlaví:
1000 Mb/s internet + stolní PC s Wi-Fi
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- nováček
- Pohlaví:
Re: 1000 Mb/s internet + stolní PC s Wi-Fi
"od routeru nejsem schopen vytáhnout ethernet k místu" ... to znamená co ?? Invalida na hlavu a ruce ? Přes wifi nemáš nárok na takové rychlosti (leda zařízení 1m od sebe) --- hluboce se zamysli , vzmuž se a natáhni kabely.
Mám přípojný kabel k modemu od vstupních dveří až na vzdálený roh pokoje - odtud 4 m k routeru ve středu bytu.
Z routeru jsou tři větve:
- v téže místnosti k mediálnímu centru a TV (přes switch)
- do kuchyně k PC 1, tiskárně a NAS (přes switch)
- do pokojíku k PC 2
Dlouhé roky jsem žil vše přes wifi .... až na konec došlo na kabely - stačily je 2 díry do panelů. Kabel vede podle okolností lištou nad dveřmi, na nábytku, podél zdi dole. Odhaduji 30m kabelů. Dnes je mi 72 let - dělal jsem to asi před 10 roky.
Mám přípojný kabel k modemu od vstupních dveří až na vzdálený roh pokoje - odtud 4 m k routeru ve středu bytu.
Z routeru jsou tři větve:
- v téže místnosti k mediálnímu centru a TV (přes switch)
- do kuchyně k PC 1, tiskárně a NAS (přes switch)
- do pokojíku k PC 2
Dlouhé roky jsem žil vše přes wifi .... až na konec došlo na kabely - stačily je 2 díry do panelů. Kabel vede podle okolností lištou nad dveřmi, na nábytku, podél zdi dole. Odhaduji 30m kabelů. Dnes je mi 72 let - dělal jsem to asi před 10 roky.
-
- Level 6
- Pohlaví:
I když použiješ Wifi 5GHz, tak se dostaneš maximálně na polovinu. Wifi 5 Ghz je rychlá, ale má problém s překážkami. Navíc pokud je to panelák, tak to bude ještě horší. Wifi 2,4Ghz nějaká zeď moc nevadí, ale je citelně pomalejší - nedosáhneš ani poloviční rychlosti. Takže buď kabel s plnou rychlostí, nebo wifi, ale počítej tak se 400MBs a budeš ještě rád.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
-
- nováček
- Pohlaví:
Buchtik - Zda jsem nebo nejsem invalida na hlavu/ruce nebo cokoliv jiného, není podstatné, jak jsem psal. Řeším bezdrátové řešení.
Speed-dead - Díky za směrodatnou odpověď, která mi dala odhad, co můžu očekávat.
Speed-dead - Díky za směrodatnou odpověď, která mi dala odhad, co můžu očekávat.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Zadne bezdratove reseni neexistuje, take se ti muze stat ze budes rad za 2 MB/s.
Na maximalni rychlost bys musel byt na samote v lese zcela mimo dosah ostatnich WiFi siti a dalsiho ruseni.
Vezmi si, ze okolo muzes mit 1500 cizich siti ktere vidis a dalsich 1000 ktere nevidis, ale budou te rusit.
Natahni kabel nebo pouzij Powerline, bezdrat nebude nikdy spolehlivy.
Listy na kabel lze natahnout snadno aniz bys zasahoval do vybaveni bytu.
Na maximalni rychlost bys musel byt na samote v lese zcela mimo dosah ostatnich WiFi siti a dalsiho ruseni.
Vezmi si, ze okolo muzes mit 1500 cizich siti ktere vidis a dalsich 1000 ktere nevidis, ale budou te rusit.
Natahni kabel nebo pouzij Powerline, bezdrat nebude nikdy spolehlivy.
Listy na kabel lze natahnout snadno aniz bys zasahoval do vybaveni bytu.
-
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
Tak byt může být pronajatý a po domluvě s majitelem třeba není možné kabely tahat, nebo cokoli jiného. Tedy není hned třeba nadávat někomu a podobně.
Nicméně je třeba opravdu zmínit, že kabel je asi jediné řešení kde lze tuto rychlost garantovat. U WiFi bude záležet na rušení okolí a vzdálenosti, Powerline zase bude mít problémy s kvalitou rozvodů a upřímně ani v jeho případě nevěřím v plnou rychlost 1000 Mbps...
Nicméně je třeba opravdu zmínit, že kabel je asi jediné řešení kde lze tuto rychlost garantovat. U WiFi bude záležet na rušení okolí a vzdálenosti, Powerline zase bude mít problémy s kvalitou rozvodů a upřímně ani v jeho případě nevěřím v plnou rychlost 1000 Mbps...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU
-
- Level 3.5
- Pohlaví:
@WolfGunCZ - Chybí tu informace, co je za tím stropním krytem, kde předpokládám chceš umístit router. Je tam zásuvka 230V a přívod internet; jaký - ethernet RJ45 zásuvka/kablík?
Pokud je tam zásuvka 230V a připojení kabelu RJ45, který počítáš připojit do WAN portu routeru, stálo by za zkoušku koupit na eshopu Powerline adapter/pár, který zvládá 1000Mbps a převést linku po rozvodu 230V do obýváku. Router si umístíš tam. Do 14 dnů můžeš vrátit.
Nevýhoda umístění ve sníženém stropu - špatná ventilace.
Pokud je tam zásuvka 230V a připojení kabelu RJ45, který počítáš připojit do WAN portu routeru, stálo by za zkoušku koupit na eshopu Powerline adapter/pár, který zvládá 1000Mbps a převést linku po rozvodu 230V do obýváku. Router si umístíš tam. Do 14 dnů můžeš vrátit.
Nevýhoda umístění ve sníženém stropu - špatná ventilace.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 15
- 3205
-
od Scorpi
24 črc 2024 19:23
-