nápad - USB rozdělovač
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
nápad - USB rozdělovač
Ahoj. Chtěl bych vás požádat o pomoc, již několikrát se mi stalo, že jsem potřeboval odskoušet větrák do PC, LEDku a tak podobně a neměl sem po ruce stolní PC s molexem. Napadlo mě, že bych mohl vyrobit takovou "krabičku" která by můj problém vyřešila. Mám tu krátký USB prodlužovák tomu bych uřízl jeden konec a dělal bych z něj odbočky na molex 5V (samec/samice) USB 5V pak bych k tomu mohl ještě udělat zkoušečku LEDek na 3V. Právě si nejsem jistej zda to tak může být jestli to USBčko utáhne, myslím ale, že pokud tam bude připojena vždy jen jedna věc tak by neměl být problém ? Díky za rady
AMD Athlon X4 640 3,5GHz - NVIDIA GeForce9600GT - Kingston DDRIII 8GB 1033MHz - ASUS M4A88T-V EVO/USB3 - WD 2,5TB - 500W Enermax NAXN
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: nápad - USB rozdělovač
Řada větráků se spolehlivě rozběhne na 7V v USB máš 5V. Takže na větráky bych to moc neviděl. Navíc u USB 2.0 je povolený maximální proud 0,5A. Pokud ho překročíš, tak lehko spálíš v lepším případě jen usb řadič. Pro ventilátor je 2,5W hodně málo. Navíc každý motor má při rozbíhání proudovou špičku, jenž také nesmíš překročit. Běžná LED bez předřadného odporu je skoro zkrat. Vyjímkou jsou diody se zabudovaným odporem, ale ty bývají na napětí např. 12V. Takže šance, že ledku odpálíš bez předřadného odporu je veliká. Já osobně bych si pořídil nějaký univerzální zdroj a k tomu bych si vyrobil příslušnou kabelovou redukci.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
-
- Pohlaví:
Re: nápad - USB rozdělovač
Nenapíšu nic nového, jen doplním příspěvek Speed_dead.
Používat USB jako zdroj pro nějaké zkoušečky je cesta do pekel. Tam opravdu hrozí že odpáliš desku a to myslím při měření větráku za stovku asi za to nestojí. Možná se to dá použít jednou - z nouze, ale pokud by ses chtěl té práci věnovat, pak si musiš pořídit zdroj.
Nějakej upravenej univerzál je také jen dočasné řešení. ale nejlacinější. Pokud koukneš na Aukro, tak tam občas najdeš ne zrovna drahé zdroje které jsou regulované a splňují všechny potřebné podmínky.
Edit: Dají se koupit i nějaké "laciné" testery, kterými snad můžeš měřit i zdroj, ale vzhledem k tomu že vyhodnocení je zobrazováno ledkami, pak bych to nechtěl ani zadara.
Používat USB jako zdroj pro nějaké zkoušečky je cesta do pekel. Tam opravdu hrozí že odpáliš desku a to myslím při měření větráku za stovku asi za to nestojí. Možná se to dá použít jednou - z nouze, ale pokud by ses chtěl té práci věnovat, pak si musiš pořídit zdroj.
Nějakej upravenej univerzál je také jen dočasné řešení. ale nejlacinější. Pokud koukneš na Aukro, tak tam občas najdeš ne zrovna drahé zdroje které jsou regulované a splňují všechny potřebné podmínky.
Edit: Dají se koupit i nějaké "laciné" testery, kterými snad můžeš měřit i zdroj, ale vzhledem k tomu že vyhodnocení je zobrazováno ledkami, pak bych to nechtěl ani zadara.